Bebelusii nu fac decat sa doarma si sa manance in primele luni de viata. Pentru o mamica tanara, neexperimentata, este foarte important sa stie acest ritm normal al copilului sau, pentru a nu intra in panica atunci cand doarme foarte mult sau deloc.
Semnele de somn sunt clare. Bebelusul se freaca la ochi, plange uneori, are miscari haotice. Trebuie sa stii ca in acel moment copilul tau are nevoie de somn si il poti ajuta sa adoarma. Exista cazuri in care bebelusii sunt foarte obositi si adorm greu, deci daca in jumatate de ora nu ai reusit, insista pentru ca este obosit, informeaza webmd.com.
Daca mergeti impreuna la cumparaturi si adoarme in scaunul de masina, nu este nevoie sa il trezesti ci il poti aduce in camera lui, unde isi va continua somnul.
Singurul moment in care este recomandat sa nu il lasi sa adoarma in masina este noaptea, cand bebelusul tau trebuie sa respecte o anumita rutina. Somnul de noapte este vital pentru el si daca da semne din masina ca vrea sa adoarma, mai bine vorbesti cu el pana acasa.
Nu te ingrijora daca bebelusul tau doarme mult. In general, programul lor normal este acela de somn, 16 ore pe zi, mancare si putine minute de plimbare. Dupa sase luni ei nu se vor mai trezi noaptea si vor dormi de doua ori in timpul zilei.
Daca atunci cand sunteti plecati in timpul zilei cel mic adoarme, il poti lasa o data sa isi faca somnul. Nu uita ca daca se obisnuieste sa adoarma in alt mediu decat patutul si camera sa, va avea probleme in a se odihni corespunzator. Il poti lasa sa adoarma atunci cand sunteti la plimbare, dar sa nu isi faca un obicei pentru ca somnul ii va fi afectat.
Ritmul lui normal este masa, putina pauza si somn, care este cel mai sanatos. Deci nu te impacienta daca ti se pare ca a adormit prea repede dupa masa pentru ca este normal.
Daca bebelusul tau are peste sase luni si inca mai doarme in reprize de 20 de minute dupa-amiaza, incearca sa ii maresti reprizele de somn. Dupa aceasta varsta, copilul isi va regla somnul si intreg metabolismul si tocmai de aceea este nevoie sa treaca de la reprizele scurte si dese de somn la cele mai lungi si mai rare.
Rutina este esentiala pentru copilul tau. Este foarte important sa doarma la aceeasi ora in fiecare zi. Incearca sa eviti reprizele intarziate de somn, in special cele de dupa-amiaza. Chiar daca a adormit greu in noaptea precedenta, respecta programul de somn si trezeste-l la aceeasi ora.
Daca il auzi din camera lui ca incearca sa planga, nu te grabi sa intervii pentru ca se va obisnui sa adoarma doar cu tine langa el. Trebuie sa stii ca este normal sa se trezeasca in timpul noptii, chiar sa si planga, atunci cand are un somn agitat, dar evita sa sari din patul tau la cel mai fin scancet al bebelusului, care poate fi facut chiar in timpul somnului.
Evita sa il asezi in alta pozitie decat pe spate in timpul somnului. In primele luni cel putin este esential sa adoarma in aceasta pozitie, deci daca vezi ca s-a rasucit in somn, aseaza-l pe spate.