Ziare.com

Spune adio oboselii cu "pastila odihnei"

de Irina Ursu
Marti, 27 Octombrie 2009, ora 12:34

   

Spune adio oboselii cu "pastila odihnei"
In ultimul timp, tot mai multe persoane se plang ca nu au suficient timp sa se odihneasca, se simt din ce in ce mai obosite, iar acest lucru se rasfrange asupra starii de sanatate si puterii de concentrare la locul de munca.

In societatea moderna, cand somnul a devenit mai mult o amintire frumoasa, trebuie gasita o solutie care sa rezolve problema pentru a nu fi pusi in situatia in care sa pierdem din functionalitatea creierului nostru.

Odihna este esentiala pentru corpul nostru si orice abatere de la reguli aduce cu sine efecte devastatoare pentru fiecare dintre noi. Se stie ca insomniile pot induce un comportament psihotic exagerat, iar puterea de concentrare este redusa la minim, informeaza La Stampa.

Medicii si cercetatorii au desfasurat numeroase studii pentru a gasi o solutie. Drept urmare, un grup a intreprins numeroase cercetari si s-ar putea sa fi descoperit "pastila pentru odihna", care compenseaza orele de somn pierdute din varii motive.Datorita acestui medicament miraculos oamenii se vor simti odihniti chiar daca nu au dormit suficient.

Studiul a fost realizat pe soareci si condus de Ted Abel de la Universitatea din Pennsylvania, Philadelphia.

Expertii au constatat ca, atunci cand soarecii dorm mai putin, in hipotalamusul lor creste nivelul enzimei PDE4, cruciala pentru invatare si memorie, si se reduce nivelul unei molecule esentiale pentru stocarea de informatii noi, cAmp (acidul adenozinmonofosforic).

In momentul in care cercetatorii au redus nivelul de PDE4 si au crescut nivelul de cAMP, soarecii nu au resimtit lipsa somnului, iar performantele lor au fost normale, neafectate.

Somnul este esential pentru creierul nostru si atunci cand ne privam de odihna capacitatea noastra cognitiva are de suferit. Un studiu condus de Elizabeth Gould de la Universitatea Princeton a demonstrat ca lipsa somnului restrange la propriu creierul si reduce numarul de neuroni din lobul temporal.

Cercetatorii italieni Chiara Cirelli si Giulio Tononi, experti in stiinta somnului, au demonstrat ca somnul este momentul in care ne ordonam amintirile si actiunile din timpul zilei.

De aceea, oamenii de stiinta se straduiesc acum sa gaseasca proportiile corecte in care trebuie combinate PDE4 si cAMP pentru a crea pastila pentru odihna. De ea vor beneficia persoanele care sufera de insomnie, dar si cele care sunt prea ocupate si nu au timp sa se odihneasca asa cum ar vrea.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7346 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

titlu' tipic de ziare.com

Cum sa spun adio oboselii cu asa zisa pilula din titlul cand la sfarsit inteleg ca oamenii stiintei abia se trudesc sa gaseasca cum ar trebui sa fie ingredintele asa zisei pulberi de odihna vesnica. Putea fi spus din capu' locului ca sunt pe cale, ca este posibil, etc. etc.

 

obo

singura parte buna din acest comentariu este poza


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor