Top 5 sfaturi pentru un somn mai bun

Advertorial
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 16:40
16624 citiri
Top 5 sfaturi pentru un somn mai bun

Somnul linistit, aceasta Nirvana a societatii moderne. De ce am ajuns sa dormim mai putin decat stramosii nostri? Stresul si dieta nesanatoasa sunt principalii suspecti. Dar ce putem face pentru a ne "pacali" sa lungim noapte si sa o facem mai odihnitoare? Iata ce spun studile.

Patul merita toti banii

Poate ai crede ca se pune prea mult pret pe salteaua pe care dormi. Dar conteaza mai mult decat iti dai seama. Pana la urma, acolo petreci aproape o treime din viata. Asa ca trebuie sa fii sigur ca iti va sustine coloana vertebrala, ca se adapteaza formei si greutatii corpului, ca este hipoalergenica.

Pe masura ce bifezi toate aceste beneficii, e posibil sa creasca si pretul saltelei. Dar chiar este un produs in care sa investesti. Si poti s-o platesti cu un card de cumparaturi, ca sa dormi pe ea fara griji.

Deconecteaza-te

Pare evident, dar este atat de important. Studii dupa studii arata ca lumina albastra a ecranelor (de la televizor, tableta sau telefon) este cel mai mare inhibitor de somn al erei noastre.

Asa ca, inainte de ora somnului, lasa pixelii deoparte si, in general, nu te mai concentra la nimic cu 20-30 de minute inainte sa te bagi in pat. Meriti o clipa de liniste pe langa haosul obisnuit.

Alcoolul nu ajuta

Un pahar inainte de somn ar putea fi chiar mai daunator pentru calitatea somnului. Da, iti amorteste simturile, ceea te poate ajuta sa adormi repede. Dar pe parcursul noptii, te face mai agitat si ingreuneaza ritmul firesc de respiratie.

De altfel, consumul de alcool inainte de culcare creste sansele de dezvoltare a apneei de somn, pe langa alte afectiuni.

Regleaza temperatura

Aici, fiecare parte a corpului are mofturile ei. In general, corpul tau prefera o temperatura ceva mai joasa decat ce se considera, de obicei, temperatura camerei. Dar extremitatile trebuie sa fie calde.

Poti folosi o sticla cu apa calda pentru a-ti incalzi picioarele, de exemplu. Si sa setezi termostatul cu 1-2 grade mai jos decat de obicei.

Dormi langa cine trebuie

Sa atingem si coarda sensibila. Daca tot ce am enumerat pana acum nu da rezultate, poate e cazul sa-ti pui si aceasta intrebare: cat de fericit sau fericita te face persoana langa care te asezi in pat? Pentru ca studiile indica o legatura stransa intre fericirea relatiei si calitatea somnului.

Are sens si la un nivel de baza - dormi mai bine cand n-ai griji, iar grijile din relatie sunt cele mai suparatoare. Dar functioneaza si la nivel chimic, pentru ca apropierea de o persoana cu adevarat draga, in special intr-un moment atat de intim, provoaca eliberarea de oxitocina, substanta numita si "hormonul fericirii".

Sfaturi pe aceasta tema sa tot fie! Dar important e sa respecti regulile de baza si sa pornesti cu ce e mai important: patul. De calitatea saltelei si a pernei chiar depinde cat de profund dormi si cat de bine de odihnesti.

Si ca sa dormi intr-adevar linistit, cumpara patul, perna si salteaua cu un card de cumparaturi, cum ar fi CardAvantaj. Iti permite sa imparti cheltuielile in rate fara dobanda*, ca sa dormi cu adevarat linistit noaptea.

*Dobanda zero se aplica daca se achita lunar suma totala de plata, astfel cum este evidentiata in extrasul de cont emis de catre Banca. Pentru o limita de credit de 5.367 lei, dobanda fixa este de 28%/an, rata lunara de plata este de 512,57 lei, iar dobanda anuala efectiva (DAE) este de 38,94%, fiind calculata pentru suma mentionata mai sus retrasa in intregime in prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (Romania) S.A. si rambursata in 12 rate lunare egale. Valoarea totala platibila este de 6.307,27 lei incluzand dobanda, comisionul anual de administrare cont curent de card in valoare de 49 lei si costul de utilizare a mijlocului de plata in valoare de 107,69 lei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#somn linistit , #somn