Totul despre insomnia cronica

Joi, 08 Aprilie 2010, ora 09:00
11374 citiri
Totul despre insomnia cronica

Insomnia este o tulburare a somnului caracterizata prin greutatea de a adormi, somn agitat si treziri dese, dupa doua sau trei ore de somn. Specialistii americani sunt de parere ca descoperirea cauzei producerii insomniilor este cel mai bun tratament.

Apare de regula la persoanele foarte active, stresate, care au adesea stari de panica si anxietate. Insomniile pot aparea si ca un efect al medicatiei, iar uneori pot avea repercursiuni grave asupra vietii sociale sau de familie. Potrivit statisticilor specialistilor americani, 35% dintre insomniaci au probleme de cuplu, informeaza steadyhealth.com.

Exista mai multe tipuri de insomnii. In cazurile usoare, ocazionale, se manifesta prin greutati in a adormi si implicit trezirea se produce la ore tarzii si cu dificultate. Insomnia idiopatica este o forma mai avanasata a afectiunii, caracterizata de lipsa somnului si calitatea lui precara.

Copiii resimt si ei insomniile, atunci cand nu isi respecta un program strict de somn sau adorm fortat. Mai apar si ca o reactie alergica, atunci cand alimentatia este improrie, pot exista si cauze ambientale, atunci cand schimbi mediul tau, iar adaptarea devine dificila.

Insomniile datorate stresului sunt poate cele mai frecvente. Apar in episoade scurte si dispar odata cu factorii favorizanti. Exista persoane care resimt insomniile si la altitudini foarte mari si adesea sunt insotite de migrene si lipsa poftei de mancare.

Eliminarea unui viciu (alcoolul, tigarile) poate produce insomnii, dar poate cea mai severa forma este insomnia cronica. Pentru specialisti, acest tip de dereglare a somnului este cea mai periculoasa si necesita tratament imediat.

Poate fi un simptom al artritei, problemelor la rinichi, cardiovasculare, astmului si chiar Parkinson-ului. Diagnosticul de insomnie cronica se stabileste in functie de istoricul de boala al fiecarei persoane si monitorizarea atenta a somnului de noapte pentru o perioada mai mare.

Tratamentul in aceste cazuri difera de la o persoana la cealalta. Astfel, somniferele nu sunt recomandate pe o perioada indelungata si cel mai bun tratament pot fi considerate tehnicile de relaxare si rutina.

Mai mult, obisnuinta de a adormi la ore fixe, seara si nu la pranz cateva minute, este foarte importanta pentru recuperarea rapida in aceste cazuri. Perioada de somn va fi marita gradual. Astfel, daca obisnuiesti sa dormi doar trei ore pe noapte, incearca sa eviti somnul de dupa amiaza si sa dormi cu o ora in plus la fiecare trei zile.

Evita sa adormi cu televizorul deschis sau citind pentru ca iti va fi cu atat mai greu sa adormi sau sa te odihnesti corespunzator. Stabileste-ti un orar strict al somnului in care te trezesti si adormi la aceeasi ora. Cafeaua zilnica va fi consumata doar dimineata si incearca la pranz sau seara sa o inlocuiesti cu apa.

Exercitiul fizic este ideal pentru insomniaci. Epuizarea fizica poate fi modalitatea cea mai simpla si la-ndemana pentru a avea un somn linistit si regulat. Evita insa sa faci exercitii cu trei ore inainte de ora somnului. Opteaza pentru sedintele de dimineata sau pranz.

Nicotina este un stimulant de care insomniacii nu au nevoie. Evita fumatul. Daca nu poti elimina acest obicei, incearca macar sa nu fumezi cu cateva ore inainte de ora somnului. Dormitorul va fi doar locul de somn si nu cel de masa ori de lucru. Rutina si regulile unui somn bun sunt esentiale, deci pastreaza fiecare camera pentru un scop anume si te vei obisnui ca atunci cand intri in dormitor sa adormi mai repede.

Indiferent de cat de tarziu ai adormit, trezeste-te la aceeasi ora, pentru ca organismul sa fie obisnuit cu aceasta rutina. Somnul de pranz este contraindicat persoanelor care au insomnii. Astfel, pastreaza-te pentru somnul de noapte, mult mai odihnitor si linistitor.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#insomnie cauze, #insomnie tratament, #insomnie trucuri, #cum adormi repede , #somn