10 alimente antiinflamatoare: dieta care te ajuta sa scapi de inflamatie

Advertorial
Luni, 12 August 2019, ora 15:00
166199 citiri
10 alimente antiinflamatoare: dieta care te ajuta sa scapi de inflamatie
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Zilnic ne confruntam cu factori care cresc riscul inflamatiei in organism: alimentatie nesanatoasa, stres, poluare, somn neodihnitor, sedentarism etc.

In mod normal, inflamatia este o reactie de aparare a sistemului imunitar atunci cand are de infruntat agresiuni externe: virusuri, bacterii, fungi, rani, traumatisme. In aceste cazuri vorbim despre inflamatie acuta ca prim pas in procesul de vindecare.

Cea care creeaza probleme este inflamatia cronica, un focar care mocneste in organism si se afla la originea a bolilor societatii moderne: obezitate, boli cardiovasculare, reumatism, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune, unele forme de cancer.

Un pas important pentru a contracara efectele nocive ale inflamatiei cronice il reprezinta introducerea in dieta a cat mai multor alimente cu efect antiinflamator.

Iata o lista cu 10 alimente - legume, fructe, condimente, peste - care se remarca pentru proprietatile lor antiinflamatoare.

1. Varza, remediu antiinflamator prin excelenta

Bogata in fibre, vitamina C, antioxidanti si sulforafani (compusi antiinflamatori si antitumorali), varza reprezinta un aliment de baza in cadrul unei diete sanatoase. La fel si celelalte legume din familia cruciferelor: broccoli, conopida, varza de Bruxelles, varza kale.

Toate acestea au virtuti terapeutice in lupta cu boli din atat din categoria reumatismului inflamator, cat si cel degenerativ. S-a demonstrat ca unele substante din legumele crucifere pot stimula procesul de apoptoza (moartea celulelor tumorale).

Sa nu uitam ca varza poate fi folosita si extern, sub forma de cataplasme, pe articulatii sau alte zone ale corpului afectate de inflamatii ori traumatisme.

2. Rosiile isi pastreaza proprietatile chiar si dupa fierbere

Licopenul, cea mai mare bogatie din compozitia chimica a rosiilor, este de fapt substanta care ofera pigmentul acestor legume. Licopenul ajuta la combaterea oricaror inflamatii din corp.

Si foarte important de retinut este faptul ca proprietatile licopenului se pastreaza si dupa ce rosiile sunt preparate termic sub forma de sos de rosii, supa sau alte preparate.

3.Telina calmeaza durerile

Aceasta radacinoasa este si de mare ajutor in caz de inflamatii, datorita acizilor fenolici din compozitie. Telina contine compusi capabili sa inhibe actiunea prostaglandinelor, substante care provoaca inflamatie si dureri.

Substantele active din telina actioneaza benefic in cazul sistemului digestiv: calmeaza gastrita si durerile de stomac, regleaza flora intestinala, ajuta la ameliorarea simptomelor de intestin iritabil.

4. Anghinarea detoxifica ficatul si colonul

Avand in compozitia sa o fibra speciala numita inulina, anghinarea este extrem de benefica pentru detoxifierea intestinala si hepatica.

De asemenea, inulina incetineste absorbtia intestinala a colesterolului si glucidelor, fiind de ajutor pentru a tine la distanta bolile de inima si diabetul. Tot inulina participa in mod semnificativ la cultivarea probioticelor, bacterii bune indispensabile pentru o flora intestinala sanatoasa.

Anghinarea poate fi consumata in mancaruri, fiind foarte apreciata si utilizata in dieta mediteraneana. De asemenea, poti consuma si ceai de anghinare pentru a beneficia de proprietati antiinflamatoare si detoxifiante.

5. Avocado, sursa vegetala de grasimi benefice

Considerat fructo-leguma, avocado reprezinta un aliment de baza in dieta antiinflamatoare. Avocado contine fibre alimentare, folati (vitamine din grupul B), beta-caroten, vitamina E, vitamina K, magneziu, potasiu, grasimi sanatoase, in principal acizi grasi omega 3.

Acestea ajuta la reducerea inflamatiei si colesterolului, protejand inima, sistemul imunitar, sistemul nervos. Avocado poate fi inclus cu succes in dieta persoanelor cu inflamatii la nivelul tractului gastro-intestinal: de la boala de reflux gastro-esofagian, ulcer gastro-duodenal pana la colita, hemoroizi, boala Crohn. S-a demonstrat chiar si protectia fata de cancerul de colon.

6. Fructe oleaginoase, sursa vegetala de proteine si grasimi

In aceasta categorie intra fructele cu coaja lemnoasa: nucile, migdalele, fisticul, alunele de padure, alunele Caju s.a. Miezul acestor fructe gustoase si satioasa abunda in grasimi sanatoase, proteine, fibre, vitamina E, vitamina D, care actioneaza impreuna contra radicalilor liberi, reducand inflamatia si stresul oxidativ.

7.Pestele gras, pastila de omega 3

Somon, macrou, sardine, ton, dorada, salau, pastrav... O portie de peste pe saptamana furnizeaza doze apreciabile de acizi grasi omega 3 cu efect antiinflamator.

In plus, pestele gras vine la pachet cu proteine de buna calitate, cu minerale, precum magneziul, cu efect antistres, si seleniu, un bun antioxidant. Tot pestele ofera vitamine B si D, importante in lupta contra inflamatiei.

8. Rodia, un antiinflamator delicios

Ai toate motivele pentru a include rodia pe lista fructelor tale preferate. Puterea ei antiinflamatoare este data de bogatia de antioxidanti pe care ii contine, dintre care se remarca resveratrolul - "molecula tineretii".

In plus, rodia iti furnizeaza vitamina C, flavonoizi, fibre. O poti adauga in salate sau poti manca bobitele ca atare ori sub forma de suc.

9. Rozmarinul

Adaugat in preparatele pe baza de cartofi sau peste fripturile de pui, miel sau peste la cuptor, rozmarinul confera nu doar savoare, ci si proprietati benefice. Insa infuzia de rozmarin sau uleiul esential de rozmarin abunda in acizi fenolici si flavonoizi cu efect antiinflamtor.

Aceste preparate fitoterapice pot fi folosite cu succes in cazul inflamatiilor din sfera ORL: rinite, sinuzite, faringo-amigdalite, laringite.

10. Turmericul

Supranumit "regele condimentelor", turmericul poseda nu mai putin de 150 de indicatii terapeutice si a facut obiectul a peste 10.000 de studii. Substanta activa din turmeric (Curcuma longa) este curcumina, considerata un antiinflamator natural prin excelenta.

Un studiu publicat in revista Oncogene a constatat ca efectul antiinflamator al curcuminei (in doze farmaceutice) este similar cu cel al ibuprofenului sau aspirinei.

Astfel, suplimentele pe baza de turmeric/curcumina sunt folosite cu succes in cazul de inflamatii articulare (osteoartrita, poliartrita reumatoida), colita ulcerativa, diabet, boli cardiovasculare, depresie, boala Alzheimer, cancer.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#alimente inflamatoare, #alimente benefice sanatate , #stiri sanatate