5 mituri despre antioxidanti

Luni, 01 August 2011, ora 07:00
5963 citiri
5 mituri despre antioxidanti

Antioxidantii au devenit in ultima perioada arma suprema a organismului impotriva atacurilor externe, dar putina lume stie ce reprezinta acestia cu adevarat.

Din cauza acestor lacune, unele persoane pot fi tentate sa exagereze cu aplicarea sfaturilor de protejare si sa dea crezare unor informatii care nu sunt decat mituri, complet neadevarate. Iata cateva dintre acestea, potrivit Men's Health:

Radicalii liberi trebuie distrusi

Antioxidantii lupta cu radicalii liberi pentru a preveni posibile mutatii in interiorul corpului, ce pot duce la boli de inima, Parkinson si chiar cancer. "Totusi, radicalii liberi nu sunt intotdeauna dusmani, stand la baza unui proces normal, numit oxidare. Sunt indispensabili pentru organism, sistemul imunitar folosindu-i ca arme pentru bacteriile ce incearca sa invadeze corpul", spune Jeffrey Blumberg, director la Universitatea Tufts.

Prea multi radicali sunt nocivi, mai ales daca vorbim despre poluare, tigari si expunerea la soare. Nu este bine, insa, sa vrei sa ii extermini total.

Daca mananci suficiente fructe si vegetale nu ai de ce sa-ti faci griji, organismul tau fiind capabil sa isi mentina echilibrul intern.

Toti antioxidantii sunt la fel

Orice molecula care previne oxidarea corpului este, tehnic vorbind, un antioxidant. Acestea vin sub multiple forme, fie ca este vorba de vitamine, nutrienti sau alte elemente ajutatoare. Polifenolii si flavonoidele sunt cele mai cunoscute, dar vitamina E si C sunt extrem de importante, de asemenea.

Trebuie sa te gandesti la antioxidanti ca la o arma, ai nevoie de mai multe grade care sa creeze o armata completa. Variaza cat mai mult alimentatia pentru a obtine efectul dorit.

Toti antioxidantii vin din fructe si vegetale

Toata familia plantelor, inclusiv nucile, semintele, fasolea si cerealele, este foarte darnica in antioxidanti, dupa cum arata si un recent studiu al Universitatii Scranton. Este bine sa stai departe de mancare rafinata, procesata intens, care ramane, practic, fara valoare nutritiva.

Si carnea, ouale si produsele lactate te pot ajuta in acest sens, mai ales daca animalele au fost hranite sanatos. Asigura-te insa ca produsele nu vor fi excesiv de grase.

Alimentele fortifiate cu antioxidanti sunt mai bune

Multe companii scriu pe ambalaj ca produsele lor contin antioxidanti, dar daca te uiti mai cu atentie vei vedea ca acea cantitate adaugata este infima. Nu te lasa pacalit, caci de obicei aceste produse costa mai mult decat cele "normale", avand acelasi efect.

Mai ales in ceea ce priveste hrana procesata, poti fi sigur ca nu este nici pe departe o sursa de incredere. Daca produsul este cat mai natural si cu multe vegetale, aceasta este garantia ca are antioxidanti. In caz contrar, poate fi doar o pacaleala.

Daca exersez si iau suplimente o sa fiu in forma maxima

Se poate ca aceasta afirmatie sa se dovedeasca adevarata, dar in aceeasi masura poate fi si falsa. "Daca iei o doza mare de antioxidanti imediat dupa efort s-ar putea sa modifici raspunsul natural al corpului", explica Alan Aragon, expert in nutritie.

Un studiu german din 2009 arata ca in momentul in care iei suplimente de antioxidanti in timpul sportului, corpul nu mai are acelasi raspuns, acestia putandu-ti chiar incetini performantele.

Opteaza pentru elementele benefice gasite pe cale naturala, in fructe si vegetale, caci mai mult nu inseamna intotdeauna si mai bine.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#antioxidanti mituri, #antioxidanti sfaturi, #antioxidanti rol, #antioxidanti beneficii , #stiri sanatate