Aronia, fructul cosmonautilor, contine una dintre cele mai rare vitamine

Marti, 02 Martie 2021, ora 04:32
13682 citiri
Aronia, fructul cosmonautilor, contine una dintre cele mai rare vitamine
Aronia FOTO facebook

Provenind din America de Nord, planta cunoscuta si sub numele de "chokeberry", este o sursa sigura de vitamine si anti-oxidanti.

Americanii ii spun chokeberry, in vreme ce bunicii nostri il numesc scorus negru. In carti este numit aronia, iar fructul a fost poreclit "fructul cosmonautilor", deoarece astronautii rusi l-au adus in Europa in anii '50, si l-au prezentat ca pe un izvor de nutrienti si vitamine.

Are fructele mici si puternic colorate, care pot fi rosii - purpurii sau aproape negre. Cele de culoare rosie au un gust dulceag, in timp ce fructele negre au un gust astringent si usor amarui. Indiferent de culoare, ele contin de 15 ori mai multi antioxidanti decat afinele sau merisorul, avand cel mai ridicat nivel de proantocianine si antociani.

Fructele contin vitamine si minerale esentiale pentru corpul uman, in concentratii mari, printre care:

vitamina C (35% din Doza Zilnica Recomandata),

vitamina E (8% din DZR),

vitamina K (17% din DZR),

vitamina A (7% din DZR),

magneziu (5% din DZR),

mangan (32% din DZR),

folati (6% din DZR),

potasiu (3% din DZR),

fier (8% din DZR),

calciu (5% din DZR),

zinc (5% din DZR).

De asemenea, contin vitamina Q, una dintre cele mai rare vitamine, cu rol in preventia si tratarea unor boli grave, precum Parkinson, cancer si astm.

O alta vitamina rara este vitamina P, cu rol in fixarea vitaminei C in organism. Pe langa toate aceste vitamine si minerale, fructele sunt bogate in fibre, 100 de grame avand 16.9 grame de fibre.

Beneficiile consumului de aronia sunt multiple:

Pierdere in greutate - Fructele contin putine calorii, dar foarte multi nutrienti si fibre dietetice, fiind de ajutor in curele de slabire. Datorita efectelor de detoxifiere si curatare, aceste fructe sunt eficiente in eliminarea toxinelor si a compusilor care pot dezechilibra organismul, care pot duce la retentie de apa si acumularea de grasime in exces.

Anti Diabetic - Fructele contin antocianine, care reduc cantitatea de grasimi si zaharuri absorbite de corp in urma digestiei. De asemenea, ele echilibreaza modul in care organismul descompune si foloseste carbohidratii, fapt esential pentru controlul nivelului de zahar din sange la diabetic.

Supliment pentru sistemul cardiovascular - Ajuta la reglarea tensiunii arteriale, datorita continutului ridicat de potasiu, deoarece acesta are un efect dilatator. In acelasi timp, scade si fluxul sanguin, datorita relaxarii vaselor de sange, scazandu-se considerabil riscul de infarct.

Efect anticancerigen - Fructele sunt bogate in antioxidanti, care joaca un rol important in prevenirea si tratarea cancerului, in special al celui de colon si de san.

Imunostimulator - Fructul are un continut mare de vitamina C, efectul sau stimuland activitatea celulelor albe din sange. Mai mult decat atat, consumul acestor fructe contribuie la producerea de colagen, acesta fiind esential in repararea celulelor, a organelor si a vaselor de sange. Sucul omoara bacteriile care duc la infectii urinare.

Antiinflamator si antioxidant - Aceste fructe au devenit celebre datorita continutului mare de polifenoli, vitamina C, zinc si cupru, care au un efect antioxidant. Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi care exista in organism, incetinind procesul de imbatranire la nivel celular.

Imbunatatirea functiei cognitive - Fructele cresc si intaresc activitatea neuronala, fiind utile in afectiuni precum dementa ori Alzheimer.

Stimulant al functiilor digestive - Datorita continutului bogat de fibre dietetice, acestea combat cu succes constipatia, balonarea, diareea si alte afectiuni digestive.

Fructele se folosesc si in industria cosmetica, pentru productia de sapunuri si creme, in special, cele cu proprietati de protectie impotriva razelor solare.

Mai puteti citi:

Salarii inghetate: Cat castiga angajatii din Ministerul Muncii sau Casa de Pensii. Cu sporuri, functiile de conducere ajung la 10.000 de lei lunar

ANALIZA Ce sanse are Europa sa se apere fara sprijinul SUA in fata unei agresiuni a Rusiei

Cofetarie obligata sa despagubeasca un topmodel pentru ca i-a folosit imaginea fara acordul sau

De ce titlurile de stat Tezaur inceteaza sa mai fie profitabile din aceasta luna. Titlurile de stat, depasite de dobanzile la economii

Niciun partid nu a avansat o propunere pentru inlocuirea Renatei Weber din functia de Avocat al Poporului

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#aronia, #fructul cosmonautului, #vitamine, #special , #stiri sanatate