Ce declanseaza atacul de panica?

Marti, 15 Martie 2011, ora 19:52
16860 citiri
Ce declanseaza atacul de panica?
Foto: Riza.it

Oamenii pot fi supusi unor atacuri de panica, chiar si in mijlocul naturii, aparent fara niciun temei, din cauza elementelor absolut firesti ce pot fi gasite in mediul respectiv.

Specialistii italieni sustin ca motivul care sta la baza acestui fenomen se afla ascuns in trecutul nostru si ne prezinta o serie de recomandari pentru a infrunta cu mai multa indraznela episoadele de frica sufocanta, relateaza Riza.it.

Chiar si o ploaie mai puternica declanseaza panica

In era deplasarilor de pe un meridian pe altul, puse la cale in ultimul minut, exista persoane care prezinta o adevarata fobie legata de schimbarile climei, pana la punctul in care se transforma in victime ale atacurilor de panica, la simplul contact cu o ploaie ceva mai serioasa.

Frica poate lua proportii in asemenea masura incat se transforma in teroare pentru cei ce nu reusesc sa asiste la fenomene naturale absolut firesti, cum ar fi spre exemplu tunetele si fulgerele care insotesc o ploaie de vara, o rafala de vant puternic sau ninsorile abundente din miezul iernii.

De la neliniste la atacul de panica

Sensibilitatea persoanelor care manifesta aceste tulburari ale starii psiho-fizice generale se poate face simtita uneori chiar si la simpla vizualizare, dintr-un loc absolut sigur, a unui episod din natura dezlantuita sau chiar a unor imagini spectaculoase, precum cele pe care le ofera caderea apelor unei cascade sau o panorama privita de la mare inaltime.

Trecerea de la starea de neliniste la atacul de panica se realizeaza atunci cand senzatia de nesiguranta devine coplesitoare, la nivel cerebral instalandu-se convingerea ca siguranta personala depinde in exclusivitate de factorii externi.

Semne care anunta atacul de panica

Primele semnale care anunta apropierea unui atac de panica sunt date de starea de neliniste resimtita inaintea unui fenomen al naturii care genereaza un impact emotional foarte puternic, persistenta senzatiei de pericol, insotita de paradoxul convingerii ca desi teama nu este justificata, ramane totusi incontrolabila.

Manifestarea acestei fobii pe o perioada de cel putin sase luni pe an reprezinta un semnal ca suferinta nu este pasagera, ci constituie un motiv de a merge la medic pentru o vizita de specialitate, in vederea urmarii unui tratament adecvat.

Originea atacurilor de panica

Frica manifestata in fata fenomenelor normale ale naturii reprezinta de fapt reflexia propriei frici interioare, de care o anumita persoana nu se poate elibera, din pricina unor traume sau situatii negative traite in copilarie sau chiar in trecutul mai apropiat.

Violente psihice sau fizice reale sau ipotetice, un parinte alcoolic, situatii limita, precum cele in care se devine victima unei talharii sau a unui atac agresiv, sunt tot atatea motive care se pot afla la originea atacurilor de panica.

Este posibil ca o serie de trairi negative reprimate in mod repetat sa creeze teama de auto-introspectie, asemenea instinctului de auto-aparare declansat spre a evita dezvaluirea unui posibil sentiment de vinovatie care a condus in trecut la situatiile respective.

O mai buna cunoastere a propriei persoane

Explorand cat mai profund cu putinta propriile trairi si descoperind astfel "peisajul sufletesc" care ne defineste, reprezinta un proces de sintonie cu natura inconjuratoare.

Atunci cand realizarea acestui echilibru nu vine pe cale naturala, se poate apela la psihoterapie sau chiar la simpla lectura a cartilor cu specific filozofic oriental, cu unica recomandare de a respecta o anumita gradualitate, evitand excesele.

Acceptarea starii de dezechilibru

Lucrurile se afla in continua transformare, atat inauntrul nostru cat si in lumea exterioara, iar acest fenomen este absolut natural - acceptarea furtunilor interioare, cascadelor de emotii si cutremurelor sufletesti este fundamentala.

Universul interior isi are corespondenta sa cu lumea exterioara, iar familiarizarea cu alternanta episoadelor de echilibru si dezechilibru ajuta mult la intelegerea si acceptarea schimbarilor in general.

Detasarea de senzatia de tema

Contactul cu natura, stabilit in mod treptat, pas cu pas, ajuta mult la eliberarea din capcana intinsa de temerile nejustificate.

Plimbarea prin parc, o lectura placuta intinsi pe iarba sau pur si simplu petrecerea unor momente visatoare printre copaci reprezinta remedii simple, dar extrem de benefice pentru perceperea naturii drept parte din noi insine si nu asemenea unei entitati dusmanoase.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#atacul panica elementele naturii, #sfaturi impotriva atacurilor panica , #stiri sanatate