Descoperire medicala remarcabila: "Ceasul" sistemului imunitar, cat de sanatosi suntem si cine va trai 100 de ani VIDEO

Miercuri, 14 Iulie 2021, ora 05:51
10984 citiri
Descoperire medicala remarcabila: "Ceasul" sistemului imunitar, cat de sanatosi suntem si cine va trai 100 de ani VIDEO
Ceasul sistemului imunitar arata cat de mult poti trai FOTO: GenengNews

Expertii de la Universitatea de Medicina Stanford si Institutul Buck pentru cercetari din Novato, Statele Unite au construit un "ceas" al imbatranirii inflamatorii denumit "iAge", care arata cu precizie cat de puternica este imunitatea organismului. Acesta va indica si momentul din viitor, cand oamenii vor avea probleme majore de sanatate.

Munca cercetatorilor din Proiectul "1000 Immunomes" a reusit sa identifice o celula "chemokina" asociata cu imbatranirea cardiaca si ar putea fi folosita pentru depistarea precoce a patologiei legate de varsta, potrivit Geneng News.

Echipa de experti si-a publicat lucrarea intitulata "Un ceas al imbatranirii inflamatorii (iAge) bazat pe invatarea profunda, care urmareste morbiditatea, fragilitatea si imbatranirea cardiovasculara".

Autorii principali ai studiului sunt Nazish Sayed, doctor si profesor la Universitatea Stanford si Yingxiang Huang, doctor la Institutul Buck.

"In fiecare an, calendarul ne spune ca suntem cu un an mai in varsta. Dar nu toti oamenii imbatranesc biologic in acelasi ritm. Unii sunt extrem de predispusi la boli, in timp ce altii reprezinta imaginea sanatatii", a spus David Furman, doctor la Institutul Buck si director al Programului "1000 Immunomes".

S-a dovedit, in urma studiului, ca pe masura ce imbatranim, incepe sa apara "o inflamatie rea" de nivel scazut, la nivelul intregului corp. Aceasta provoaca leziuni ale organelor si creeaza vulnerabilitatea autoimunitatii, precum si o serie de boli, inclusiv cancer, atacuri de cord, accidente vasculare cerebrale si neurodegenerative.

Expertii care studiaza imbatranirea au identificat anterior "noua "semnale distinctive" ale procesului de imbatranire. Acestea sunt: (1) instabilitatea genomica, (2) scurtarea lungimii telomerilor, (3) modificari epigenetice, (4) pierderea proteostazei, (5) detectarea dereglata a nutrientilor, (6) disfunctia mitocondriala, (7) senescenta celulara, (8) epuizarea celulor stem, (9) comunicarea intracelulara modificata, toate fiind legate de inflamatia sistematica", a subliniat echipa de cercetarori.

Vorbitul la telefonul mobil poate produce cancer, anunta expertii: Cate minute pe zi puteti vorbi, pentru a ramane sanatos

In cadrul studiului au fost prelevate probe de sange de la 1.001 persoane, cu varste cuprinse intre 8 si 96 de ani, intre 2009 si 2016. Dupa care s-au efectuat analize complexe de laborator, iar cu ajutorul inteligentei artifiale s-au extras datele finale, pentru a genera un "ceas" inflamator, iAge.

Apoi, in 2007, s-au mai luat probe de la alti participanti din Bologna, Italia, cu varste respectabile. S-a descoperit ca "in medie, centenarii aveau o varsta imuna cu 40 de ani mai mica decat cea calendaristica". Iar un caz a iesit din comun, un barbat de 105 ani, avea o varsta inflamatorie de 25 de ani!

Pierderea noptilor si un somn insuficient: Consecinte dramatice pentru creier VIDEO

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#ceas biologic, #imunitate, #sistem imunitar puternic, #imbatranire, #varsta, #inflamatii, #probleme sanatate, #boli cardiovasculare , #stiri sanatate