Mancam plastic fara voia noastra? Cum sa evitam acest lucru

Marti, 26 Aprilie 2011, ora 08:08
8001 citiri
Mancam plastic fara voia noastra? Cum sa evitam acest lucru

Plasticul este inseparabil de mancarea noastra; hrana este procesata in containere de plastic, transportata, depozitata si chiar incalzita sau servita in recipiente facute din acelasi material. Studiile recente arata ca acest fapt iti poate da motive de ingrijorare.

Scurgeri de substante din plastic

Procesul prin care particule mici de material intra din recipiente in mancare se numeste "scurgere". Aproape in cazul tuturor recipientelor din plastic se intampla acest lucru, fiind recunoscut si de industria chimica, dar cantitatea variaza si este considerata inofensiva de catre marii producatori, dupa cum arata ApolloLife .

Scurgerea este mai accentuata in cazul in care plasticul este incalzit sau atinge grasimi, mancare sarata sau mai acida.

Doua dintre substantele continute de plastic reprezinta un risc real pentru sanatate, acestea fiind bisfenolul si ftalatii.

Bisfenolul A (BPA)

Bisfenolul este intalnit in multe dintre produsele confectionate din plastic pe care le folosim in mod frecvent. Acesta este un perturbator endocrin, ceea ce inseamna ca are capacitatea de a interfera cu buna functionare a hormonilor, in special cu estrogenul. Acest lucru poate duce la probleme de reproducere.

Un studiu arata ca persoanele cu o cantitate mare de BPA in urina sufereau in mod frecvent de diabet, boli ale inimii si ale ficatului. Acesta mai poate creste si riscul de obezitate si de cancer la san, poate afecta buna functionare a celulelor creierului si capacitatea de memorare.

In ce este folosit bisfenolul?

De multe ori este folosit in confectionarea biberoanelor pentru cei mici, a sticlelor de apa, echipamentelor sportive, produselor dentare, lentilelor pentru ochelari, CD-urilor, DVD-urilor si echipamentelor de uz casnic.

Ftalatii

PVC-ul este un material extrem de folosit si, pentru a-l face mai moale si mai flexibil, ii sunt adaugati ftalati, care se pot scurge cand intra in contact cu mancarea, mai ales cand aceasta este fierbinte sau grasa.

La fel ca BPA-ul, ftalatii perturba hormonii, in acest caz testosteronul, avand un impact extrem de nociv asupra aparatului reproducator al barbatilor. Intr-un studiu chiar s-a demonstrat ca femeile gravide care au intrat in contact cu cantitati mari de ftalati au dat nastere unor baieti cu usoare malformatii ale organelor genitale.

De asemenea aceste substante pot provoca astm in randul copiilor, fiind gasite chiar si in lotiunile, pudrele si sampoanele de bebelusi.

In ce gasim ftalati?

Ftalatii se gasesc in ambalaje de mancare, recipiente pentru pastile, materiale de imbracaminte (cele care imita blana, lana), materiale de izolare ale firelor electrice, jucarii pentru copii, accesorii electronice, lipici, adezivi, vopsele, produse de ingrijire corporala(parfumuri, farduri, oja, sapun lichid, fixativ).

Ce poti face pentru a te feri?

Evita alimentele tinute in recipiente din policarbonat (sunt marcate cu literele PC sau numarul 7), cauta sa scrie pe ele ca nu contin bisfenol A. Evita si recipientele din PVC (cu numarul 3 sau literele PVC). Verifica daca scrie pe ele ca se pot folosi la microunde inainte sa le incalzesti in cuptor. Nu folosi detergenti foarte agresivi atunci cand le speli, pentru ca acestia incurajeaza scurgerile de substante nocive.

Incearca pe cat posibil sa depozitezi mancarea in boluri de sticla sau ceramica si foloseste biberoane de sticla in locul celor de plastic.

Descoperirea care îngrozește oamenii: Ceva din aer pătrunde în organism și provoacă infarct și atac cerebral
Descoperirea care îngrozește oamenii: Ceva din aer pătrunde în organism și provoacă infarct și atac cerebral
Un nou studiu efectuat sub conducerea unui grup de oameni de știință de la Universitatea Campania din Napoli, Italia, publicat în New England Journal of Medicine pe 26 martie 2024, a făcut o...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#plastic biodegradabil, #plastic mancare hrana, #plastic descompunere apa, #plastic gospodarie, #bisfenol A nociv, #ftalati, #bisfenol A pericol , #stiri sanatate
Comentarii
Poza ioana1
ioana1
rank 5
totdeauna a existat aceasta problema, si cand se foloseau vasele din cupru