De ce igiena orală este importantă și cum să ai un zâmbet frumos

Vineri, 22 Octombrie 2021, ora 15:23
2529 citiri
De ce igiena orală este importantă și cum să ai un zâmbet frumos

Încă de mici, copiii învață că este important să se spele zilnic pe dinți și să nu consume anumite alimente, astfel încât să evite apariția cariilor și să se bucure de un zâmbet sănătos. Pe lângă factorul estetic, o igienă orală adecvată este necesară și pentru a avea grijă de sănătatea generală a organismului.

De multe ori, efectele negative pe care o îngrijire orală defectuoasă le poate avea asupra întregului corp sunt ignorate, iar efectele nu întârzie să apară.

Importanța igienei orale

La fel ca oricare altă parte a corpului, în cavitatea bucală se găsesc bacterii, cele mai multe inofensive. În același timp, gura este punctul de intrare în tractul digestiv și respirator, iar unele dintre aceste bacterii pot provoca bolii.

În mod normal, apărarea naturală a corpului și o bună igienă orală mențin bacteriile sub control. Sistemul imunitar joacă un rol important în apărarea organismului de dăunători, care pot afecta atât cavitatea bucală, cât și restul organismul. De pildă, din cauza unei imunități reduse poate apărea candidoza bucala, o infecție fungică ce afectează gura, limba și esofagul. Totodată, aftele bucale pot apărea din cauza unui sistem imunitar deficitar, care atacă celulele sănătoase de la nivelul cavității bucale, în locul agenților patogeni. Lăsate netratate, afecțiunile bucale pot avea consecințe negative asupra întregului organism.

Ce probleme pot apărea din cauza unei igiene orale deficitare

Pierderea dinților este cea mai frecventă problemă dentară în rândul copiilor și al adulților. Unul dintre principalele motive pentru pierderea dinților este igiena orală deficitară. Din cauza lipsei igienei bucale, pot apărea cariile dentare și infecția gingiilor. Lăsate netratate, cariile afectează dinții și astfel se ajunge la pierderea acestora. Singura soluție de tratament care înlocuiește unul sau mai mulți dinți lipsă este un implant dentar. În țara noastră, 7 din 10 români au cel puțin un dinte lipsă, conform unui studiu realizat de Dent Estet.

Din cauza unei sănătăți orale precare, întregul organism poate avea de suferit.

Endocardita, o infecție a suprafeței endocardiale a inimii, apare, de regulă, când bacterii ce provin din alte părți ale corpului, printre care și cavitatea bucală, pătrund în fluxul sangvin și sunt transportate către țesutul deteriorat al inimii sau spre valvele cardiace anormale.

Totodată, a fost identificată o legătură între complicațiile la naștere și problemele bucale. Parodontita a fost asociată cu nașterea prematură și o greutate mică a fătului.

Nu în ultimul rând, unele bacterii din cavitatea bucală pot ajunge în plămâni, cauzând pneumonie sau alte afecțiuni respiratorii.

Cum menții sănătatea dinților

În primul rând, igiena orală zilnică este esențială. În acest sens, sunt recomandate periajul dinților de cel puțin două ori pe zi (dimineața și seara), cu o pastă de dinți cu fluor, precum și folosirea apei dentare și a aței dentare.

Totodată, o dietă echilibrată și consumul redus de alimente bogate în zahăr, înlocuirea periuței de dinți o dată la trei luni sau mai repede dacă se deteriorează, vizitele periodice la medicul stomatolog și renunțarea la fumat sunt doar câteva dintre măsurile pe care le poți lua pentru a-ți menține sănătatea dinților.

Așadar, o igienă orală zilnică și un stil de viață echilibrat te ajută să ai un zâmbet sănătos și, mai important decât atât, să menții sănătatea cavității bucale și a întregului organism.

Sursă foto: Unsplash

Citeste si:
4 din 10 români n-au mers niciodată la dentist. Cât de grave sunt problemele stomatologice acumulate în timp
4 din 10 români n-au mers niciodată la dentist. Cât de grave sunt problemele stomatologice acumulate în timp
Conform statisticilor, patru din zece români nu au ajuns niciodată în cabinetul stomatologic. Asta face ca țara noastră să fie codașă în Europa la capitolul îngrijire și sănătate...
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...