Cum îți dai seama că ai deficit de vitamine. Primele semnale pe care le transmite corpul

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 06:00
5079 citiri
Cum îți dai seama că ai deficit de vitamine. Primele semnale pe care le transmite corpul
Corpul ne indică deficitul înainte de a primi verdictul la analize FOTO Pixabay

Oboseală, stres, puține ore de somn, o alimentație haotică, toate acestea fac uneori parte din viața noastră de zi cu zi, astfel că nu le mai acordăm importanță. Până când începem să ne simțim extenuați oricât am dormi sau avem dureri pe care nu le înțelegem, și totuși, în aparență, suntem sănătoși.

Este foarte greu să ne luăm toate vitaminele și mineralele de care organismul nostru are nevoie, în orice anotimp. Factorii ce țin de stilul de viață accentuează adesea deficitul de vitamine, pe care îl descoperim adesea doar în momentul în care facem analize.

Corpul nostru trimite semnale înainte, dar de multe ori le ignorăm. Unghiile rupte sau căderea părului pot spune mai multe decât credem.

Principalele semne ale deficitului de vitamine

Buzele crăpate

Dăm adesea vina pe frig pentru buzele crăpate și apelăm la soluții care tratează doar la exterior, dar nu căutăm și cauza. Acest fenomen poate indica lipsa de vitamina A, B2, B6 si acid folic din organism.

Oboseala accentuată

Oamenii încearcă să facă atât de multe lucruri într-un timp atât de scurt, iar orele de somn sunt cel mai adesea sacrificate. Se întâmplă ca oboseala să nu dispară nici în perioade mai puțin agitate, când dormim suficient, iar acest lucru poate fi cauzat de lipsa fierului din organism.

Căderea părului

Este normal ca părul să mai cadă, dar există perioade în care problema devine îngrijorătoare și adunăm pumni de păr după fiecare baie. Încercăm să rezolvăm cu tot felul de șampoane ce promit să ne aducă înapoi podoaba capilară, dar problema poate să fie în interior, și anume lipsa vitaminelor B și D.

Sângerarea gingiilor

Atâta timp cât nu va periați dinții foarte agresiv și nu suferiți de gingivită, sângerarea gingiilor poate să indice un deficit de vitamina C.

Afte bucale

Aftele bucale creează o senzație de disconfort și ustură destul de tare când consumăm anumite alimente. Probabil că tuturor ni s-a dat explicația ”din popor”, și anume că am mâncat ceva nespălat, dar adevărul este că pot semnala deficitul de fier și de 3 vitamine din complexul B: B1, B2 și B6.

Părul aspru sau gras

Un păr aspru, alături de mătreață, poate semnala deficitul vitaminelor B2 si B6, dar si a zincului si magneziului.

La polul opus, părul gras poate indica lipsa acidului folic si a vitaminei B5.

Unghii care se rup

Ruperea frecventă a unghiilor și exfolierea acestora pot indica lipsa de vitamina A, B6, calciu, seleniu și biotină.

Crampele musculare la picioare

Cârceii apar în cele mai nepotrivite momente, iar durerea poate să fie atât de ascuțită încât să nu ne putem mișca câteva minute. Dacă se întâmplă frecvent, există șanse destul de mari să fie vorba despre un deficit de potasiu, calciu și magneziu.

Citește și:
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Noua conspirație marca Daniel Ghiță. Politicianul susține că pesta porcină a apărut în România înaintea sărbătorilor pentru ca cetățenii să cumpere carne din alte țări
Deputatul PSD Daniel Ghiță promovează o nouă teorie a conspirației după ce a dat de înțeles că pesta porcină ar fi apărut în România înaintea sărbătorilor pentru a-i determina pe...
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii anunță o creștere ”un pic mai mare” a alocațiilor pentru copii din 2023. Noul procent promis
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a făcut luni, 28 noiembrie, precizări în legătură cu majorarea alocațiilor. Recent, Guvernul a anunțat că, la începutul lui 2023, alocațiile vor fi...
Comentarii
Poza Grebla
Grebla
rank 2
Am si eu un deficit de vitam,ina P