Cat dureaza imunitatea oferita de vaccinurile din schema obligatorie. Trebuie sa le facem din nou sau nu? Interviu medic epidemiolog Emilian Popovici

Vineri, 28 Mai 2021, ora 22:45
6457 citiri
Cat dureaza imunitatea oferita de vaccinurile din schema obligatorie. Trebuie sa le facem din nou sau nu? Interviu medic epidemiolog Emilian Popovici

De cand a inceput pandemia de COVID-19, oamenii au inceput sa vorbeasca tot mai des despre vaccinuri, cat de eficiente sunt acestea si cat dureaza protectia oferita de ele. Romanii tind sa creada ca vaccinurile incluse in schema obligatorie, care se fac in copilarie, nu trebuie sa se mai repete, oferind imunitate pe viata. Totusi, aceasta imunitate pe viata nu exista, ci mai degraba se poate discuta despre o protectie pe termen lung.

Medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepresedintele Societatii Romane de Epidemiologie, a explicat pentru Ziare.com care este mai exact situatia cu imunitatea dobandita prin vaccinare, de ce trebuie sa se repete vaccinurile din schema obligatorie, dar si de ce este impropriu spus ca un vaccin ar oferi imunitate pe viata.

Emilian Popovici, medic epidemiolog FOTO Facebook/ Emilian Popovici

Exista vaccinuri care pot sa ofere imunitate pe viata?

Emilian Popovici: Nu, nici nu se prea foloseste aceasta exprimare pentru ca este vorba de o imunitate de lunga durata. Cat de lunga este durata, e relativ.

De exemplu, avem vaccinarea anti-difterica si anti-tetanica. Ultima vaccinare se face la 14 ani, prin programul national de imunizare. Dupa aceea se face un rapel la 24 de ani. Deci din 10 in 10 ani se face cate un rapel. Asta este o vaccinare eficienta.

Si vaccinul impotriva rujeolei este unul eficient, cu o imunitate de lunga durata. Dar discutia ca este pe viata, cine s-a apucat sa testeze un om de 60-70 de ani ca sa vada ce anticorpi mai are de la vaccinarea din copilarie. Mi se pare cam hazardata exprimarea asta cu imunitatea pe viata.

Exista boli care pot genera o imunitate de lunga durata, sau este mai eficient vaccinul?

Emilian Popovici: Sunt boli care genereaza o imunitate de lunga durata, cum ar fi rujeola. Ai facut o data rujeola, n-o mai faci, doar in cazuri exceptionale. Si multe alte boli, cum ar fi anumite boli infectioase, care genereaza o imunitate de lunga durata, unii spun chiar pe viata.

Vaccinurile din schema obligatorie trebuie sa fie repetate dupa un anumit interval de timp?

Emilian Popovici: Sigur ca da, ca de aia avem vaccinarea copilului si apoi avem vaccinarea adultului, doar ca la noi nu se prea ia in seama. Ar trebui ca toti adultii sa aiba un carnet de vaccinare si sa stie exact cand trebuie sa faca rapelurile ca sa fie protejati.

Cum am spus, exista aceste doua vaccinari importante, cea antitetanica si cea antidifterica. Apoi depinde unde te deplasezi, la ce risc te expui.

Oricand te poti rani la o mana, la un picior, faci o plaga tetanigena. Sigur ca exista si varianta vaccinarii accelerate. Adica te-ai ranit, te duci la medic, iti recomanda vaccinarea accelerata si o faci. Dar poti sa fii in varful muntelui, poti sa fii in strainatate si sa nu ai acces la vaccin. Atunci faci vaccinarea asta periodic. Cum am spus, ultima data la 14 ani, iar apoi rapelul 10 ani mai tarziu.

La vaccinarea antidifterica la fel. Ar fi bine sa promovam informatia asta, sa stie oamenii ca si adultul are o anumita ritmicitate a unor vaccinari ca sa se mentina protejat.

La noi pare ca este asa o convingere ca vaccinurile din schema obligatorie nu se mai fac niciodata...

Emilian Popovici: Nu e asa. Si asta se practica in toate tarile in care se pune un accent mai mare pe sanatate, se informeaza oamenii, ei stiu cand trebuie sa isi faca revaccinari ca sa se mentina protejati.

Intervalul la care trebuie facut rapelul poate sa difere, in functie de anumiti factori?

Da. La vaccinuri vedem ca sunt rapeluri. Ori ca vorbim de febra galbena, ori ca vorbim de vaccinarea tetanica, difterica, ele au rapeluri.

La febra galbena, rapelul este la 30 de ani. Altii spun la zece ani. Deci depinde de expunere. Vaccinul pentru febra galbena genereaza imunitate de pana la 30 de ani, dar sunt o serie de tari care iti cer sa faci rapel la 10 ani pentru ca este o expunere foarte mare.

Toate acestea se bazeaza pe observatii. In privinta vaccinurilor, totul este o dinamica. Si acum, spui ca vaccinul contra COVID-19 genereaza imunitate pe opt luni. Pe ce te bazezi?

Pe primul om vaccinat acum opt luni...

Emilian Popovici: Exact, acum opt luni. Deci suntem in dinamica. La noua luni s-ar putea sa constatam ca esti protejat, apoi la zece luni si tot asa.

Si vaccinurile antigripale care au fost facute in anii 80 se studiaza in continuare.

Exista diverse tipuri de studii. Sunt studiile de efectivitate, care se fac dupa ce vaccinul respectiv a fost distribuit si se foloseste la nivel populational. Studiile de eficienta se fac pana la momentul in care vaccinul a fost distribuit. Cele de efectivitate continua si se mai tot adauga cate ceva, mai scade cate ceva, se modifica in functie de cum evolueaza si de cum se observa datele la nivel statistic.

Citeste si:
Fosta regină a Olandei, diagnosticată cu Covid. Prințesa a primit recent a treia doză de vaccin. Ce simptome a avut
Fosta regină a Olandei, diagnosticată cu Covid. Prințesa a primit recent a treia doză de vaccin. Ce simptome a avut
Prinţesa Beatrix, fosta regină a Olandei în vârstă de 83 de ani, a fost diagnosticată cu Covid-19, a anunţat casa regală. Într-un comunicat a fost precizat că Beatrix a fost testată...
Moderna ar putea fi dată în judecată pentru încălcarea brevetelor legate de vaccinul pentru Covid-19
Moderna ar putea fi dată în judecată pentru încălcarea brevetelor legate de vaccinul pentru Covid-19
Moderna s-ar putea confrunta cu un proces pentru încălcarea brevetelor legate de vaccinului său COVID-19, după ce o instanţă de apel federală a respins miercuri, 1 decembrie, contestaţia...