Efecte secundare neasteptate ale pilulelor contraceptive

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 12:05
7685 citiri
Efecte secundare neasteptate ale pilulelor contraceptive
lh.ggpht

Potrivit unor statistici recente, 14% dintre femeile din Romania folosesc pilule anticonceptionale ca masura contraceptiva. In prezent exista doua tipuri din acestea: pilula combinata (bazata si pe estrogen si pe progesteron) si mini-pilula (bazata doar pe progesteron).

Un studiu realizat de curand in cadrul Universitatii Stirling din Scotia sugereaza ca pilulele cu un nivel mai mare de estrogen ar putea sa le faca pe femei mai suspicioase si mai posesive. In plus, printre efectele adverse se numara si riscul aparitiei unor cheaguri de sange sau migrenelor.

Iata insa, conform Daily Mail, ce alte efecte, fie pozitive, fie negative, mai pot avea pilulele contraceptive.

1. Reduc libidoul

Pilula poate sa scada nivelul de testosteron, hormon responsabil cu libidoul, cel mai probabil deoarece previne ovulatia. In plus, aceasta poate creste nivelul de globulina, substanta care blocheata efectele testosteronului.

2. Amelioreaza endometrioza

Endometrioza se caracterizeaza prin aparitia unor tesuturi asemanatoare celor care captusesc uterul in alta parte decat in acesta. Pilula insa, desi nu poate sa vindece boala, poate sa amelioreze durerile provocate de aceasta afectiune. Tesuturile endometrului au nevoie de estrogen pentru a supravietui, astfel ca pilulele cu un nivel mai mare de progesteron si unul mai scazut de estrogen sau chiar inexistent incetinesc dezvoltarea acestora.

3. Stimuleaza instinctul matern

Desi este creata pentru a feri femeile de o sarcina nedorita, pilula poate sa stimuleze instinctul matern, dupa cum a aratat un studiu. Cercetatorii sunt de parere ca marirea nivelului de hormoni din organism dezvolta dorinta unei femei de a ingriji un copil.

4. Maresc creierul

Potrivit unei cercetari ample, pilula poate face ca dimensiunea creierului unei femei sa creasca cu 3%. Zonele asociate cu memoria, converstia si abilitatile sociale sunt mai mari la femeile care iau pilule.

5. Amelioreaza anemia

Femeile care au menstruatii abundente suferea adesea de deficienta de fier (anemie feripriva) pentru ca pierd prea mult sange, dar pilulele pot ameliora aceasta deficienta datorita progesteronului.

6. Declanseaza stari depresive

Oscilatiile de dispozitie sufleteasca, depresia si iritabilitatea sunt simptome comune femeilor care iau progesteron sintetic deoarece acesta duce la cresterea nivelului unor enzime care afecteaza serotonina, o substanta responsabila cu starea de bine.

7. Pot duce la alegerea unui partener nepotrivit

Potrivit unui studiu realizat in cadrul Universitatii din Liverpool, femeile "simt" un partener cu care sunt compatibile genetic, insa acest instinct le poate fi alterat de pilula, astfel ca pot face o alegere gresita. In plus, s-a aratat ca femeile care iau pilule tind sa-si aleaga parteneri cu un aspect nu foarte masculin.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#pilule anticonceptionale, #efecte pilule contraceptive, #efecte adverse pilule contraceptive, #efecte secundare anticonceptionale , #stiri sanatate