Ghid pentru o digestie cat mai buna

Sambata, 23 Aprilie 2011, ora 12:06
16689 citiri
Ghid pentru o digestie cat mai buna
Foto: beahottie

Aproape oricine a simtit cat de neplacute si iritante sunt problemele digestive, de la simple balonari pana la sindromul colonului iritabil.

In ultimii ani, oamenii au inceput sa acorde mai multa atentie functionarii aparatului digestiv, asta probabil si deoarece numarul celor cu astfel de dificultati este in crestere.

The Daily Mail a cerut insa parerea unora dintre cei mai buni experti din Marea Britanie, pentru a da cateva sfaturi care sa ajute la ameliorarea problemelor.

1. Ai grija la ce si cate fibre mananci

Pacientilor care au sindromul colonului iritabil li se spune adesea sa consume mai multe fibre, dar acestea pot amplifica disconfortul pentru multi dintre ei, in special atunci cand este vorba de tarate.

Fibrele solicita si mai mult intestinul, si adesea inrautatesc simptomele la persoanele cu constipatie severa, desi ajuta in cazul celor cu constipatie moderata. Pentru cei din prima categorie insa este indicat sa ofere fibre organismului, dar unele mai procesate, cum ar fi produse din faina alba, nu atat de dure cum sunt taratele spre exemplu.

2. Laxativele pot fi folosite zilnic

Multe persoane considera ca laxativele dauneaza intestinelor, insa este gresita aceasta conceptie. Unii oameni vor avea intotdeauna un colon lenes, indiferent ce vor face, astfel ca, in acest caz, este mai bine sa fie folosite laxative in mod regulat (zilnic chiar). Cele mai indicate sunt cele care contin polietilen glycol.

3. Ia in considerare si un antidepresiv usor

Despre creier se stie ca este plin de nervi, insa putin stiu ca si intestinele au propriul sistem nervos, ceea ce explica de ce simti "fluturasi" in stomac daca esti nervos sau in alte situatii. Stresul este un factor major pentru o mare parte din problemele digestive. Acesta indeparteaza sangele din sistemul digestiv, minimizand astfel secretiile care ajuta la digerarea alimentelor si provocand si dureri de stomac (prin spasmele musculare pe care le determina).

De aceea, unul dintre cele mai bune tratamente pentru cei care au simptome cronice provocate de sindromul colonului iritabil consta intr-o doza mica de antidepresiv, fiind folosit in special atunci cand pacientii inca mai au neplaceri, desi au incercat tratamentele clasice, cum ar fi medicamente antispasmodice si laxative.

4. Fii atent la cate fructe si legume consumi

Unele persoane care mananca cinci portii de fructe si legume pe zi (asa cum este recomandat in principiu) pot avea neplaceri la nivelul intestinelor si asta deoarece fibrele din coaja legumelor si fructelor sunt destul de greu de digerat. Daca te numeri printre cei care ating acest obiectiv zilnic si ai observat ca ai probleme, incearca sa mai reduci numarul portiilor.

5. Bea suc de prune

Multi pacienti care sufera de constipatie beau zilnic doi-trei litri de apa, stiind ca ajuta, dar se plang totusi ca nu simt ameliorari. Ce nu stiu ei insa este ca apa este absorbita in sange inainte de a ajunge la intestinul gros, or intestinul gros este cel care determina consistenta scaunului. Si, desi este bine ca aproximativ doi litri de apa sa fie consumati zilnic, pentru a ameliora constipatia ar ajuta mai degraba un pahar cu suc de prune.

6. Evita unele analgezice, ibuprofenul, cafeaua, ciocolata

Unele medicamente impotriva durerilor, cum ar fi cele care contin codeina sau morfina, cauzeaza constipatie deoarece opresc semnalele de durere, dar in acelasi timp blocheaza si mesajul care "indeamna" intestinul sa isi continue activitatea. Totodata, pastilele pentru tensiune arteriala si suplimentele de fier au acelasi efect.

Daca ai crampe stomacale, le poti ameliora evitand alimente iritante precum cafeaua, grasimile si ciocolata. De asemenea, ibuprofenul poate irita intestinele.

7. Probioticele pot ajuta

Despre acestea s-a aratat ca lupta cu bacteriile "rele" din intestine, imbunatatind sanatatea intestinala si ameliorand neplaceri ca balonarea si constipatia. Cauta probiotice care contin lactobacili si bifidobacterii.

8. Ai grija la greutate

Obezitatea expune organismul unui risc ridicat de a nu fi capabil sa controleze miscarile intestinelor, favorizand astfel instalarea incontinentei. Greutatea corporala in cazurile de obezitate pune o presiune mare in zona pelviana, astfel ca forma de "S" a intestinului nu mai poate fi mentinuta, ceea ce accelereaza procesul digestiv, cauzand diaree si incotinenta.

9. Nu ignora simptomele

De asemenea, este foarte important sa mergi la medic atunci cand remarci schimbari majore in functionarea aparatului digestiv si sa nu ignori simptomele. Daca brusc devii constipat sau ai diaree si dureaza mai mult de cateva zile, cere parerea unui specialist. In plus, examinarile medicale sunt esentiale si pentru descoperirea timpurie a unui cancer de colon.

De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
De ce NU este bine să bei apă în timpul mesei
Obiceiul de a servi un pahar cu apă sau oricare alt lichid în timpul mesei este dăunător digestiei și siluetei! Nutriționiștii atrag atenția că, dacă bem apa în timp ce mâncăm, ne...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#digestie, #sfaturi digestie, #sfaturi pentru digestie buna, #ghid digestie, #ghid digestie buna, #sfaturi digestie buna, #digestia , #stiri sanatate