Lucruri pe care nu le stii despre dusmanul tau, tantarul

Sambata, 02 Iulie 2011, ora 08:00
34861 citiri
Lucruri pe care nu le stii despre dusmanul tau, tantarul

Iti place sa petreci cat mai mult timp in aer liber vara? Nu esti singurul incantat de aceasta idee. Si tantarii sunt amatori de vreme calda si umeda. Aceste insecte se numara printre cele mai neplacute creaturi, reusind sa streseze pe toata lumea cu intepaturile lor.

Exista mai mult de 3.000 de specii de tantari in toata lumea, fiecare avand particularitatile sale. In plus, insectele au si preferinte, intrucat unele persoane sunt mai predispuse la muscaturi decat altele. Iata cateva detalii pe care poate nu le stiai, oferite de Woman's Day, ce te vor ajuta sa iti cunosti mai bine inamicul:

Numarul muscaturilor depinde de genele tale

Imbracamintea inchisa la culoare, temperatura corpului si miscarile sunt lucruri care atrag tantarii, dar faptul ca esti o tinta mai mult sau mai putin dorita tine si de genele tale. "Unii oameni sunt pur si simplu mai atragatori pentru aceste insecte", spune entomologul Joe Conlon.

Sunt 300 de compusi emanati de corpul uman, unii avand capacitatea de a respinge tantarii si altii atragandu-i ca un magnet, in functie de secretiile si mirosul fiecarei persoane in parte.

Din pacate, nu poti schimba felul in care te-ai nascut, asa ca va trebui sa apelezi la alte mijloace daca te numeri printre ghinionisti.

Tantarii au gusturi diferite, de la specie la specie

Existand atat de multe specii de tantari, este inevitabil faptul ca acestia au diverse preferinte. "Unii nu consuma sange deloc, iar altii nu vor sange uman", spune Laura Sirot, biolog specializat in insecte.

Unele specii prefera sa se hraneasca seara, iar altele ziua. Desi tantarii sunt mai activi vara, unii traiesc si pe durata iernii. Ei au sange rece, asa ca le este greu sa traiasca la temperaturi scazute, dar daca iarna este blanda, unele femele reusesc sa treaca cu bine si peste acest anotimp.

Doar femelele de tantari musca

Doar femelele tantarilor beau sange, pentru ca au nevoie de el cand isi depun ouale. Ambele sexe pot supravietui cu nectar, dar femelele au nevoie de nutrientii din sange pentru reproducere.

Substantele care gonesc gandacii sunt cei mai buni aliati ai tai

Unii oameni se tem de efectele secundare ale sprayurilor cu actiune de alungare a gandacilor, mai ales de acelea care contin dietiltoluamida. Dar din miile de ori cand au fost utilizate nu s-au inregistrat decat foarte putine cazuri de intoxicari, atunci cand limita a fost depasita.

De asemenea, daca ai o terasa, poti instala ventilatoare si vei tine insectele la distanta, caci tantarii nu zboara deloc bine si orice vant ii alunga.

Apeleaza la exterminatorii de insecte

Asa cum exista oameni specializati care sa te scape de gandaci, exista si pentru tantari. Se trateaza vegetatia din jurul casei cu diverse substante pentru a preveni infestarea. Scapa de orice apa statatore, caci aceasta atrage insectele, curata jgheaburile de la casa si daca ai apa depozitata in diverse recipiente afara, acoper-o, caci tantarii isi vor depozita ouale acolo.

Tantarii transmit boli

Tantarii sunt responsabili pentru mai mult de un milion de decese in intreaga lume, anual. Printre bolile raspandite de ei se afla malaria, encefalita sau febra galbena si virusul West Nile (care scade dramatic sistemul imunitar). Insectele iau ultimul virus de la pasari si il transmit oamenilor.

Reactia oamenilor la intepaturi difera

Pentru majoritatea persoanelor, o intepatura de tantar inseamna mancarime si roseata, dar altele dezvolta alergii foarte urate, roseata marindu-se foarte mult si fiind dureroasa. Acest lucru se intampla in special la persoanele cu ten deschis, care sunt mai sensibile la saliva ce le este introdusa in piele. In aceste cazuri extreme ai nevoie de creme speciale de la farmacie, care sa calmeze iritatia.

Tantarii pot bea sange de doua ori cat marimea corpului lor

Un tantar cantareste in medie 2,5 miligrame, dar atunci cand musca poate bea mai mult de 5 miligrame de sange. Pentru o persoana de 70 de kilograme este ca si cum ar bea 140 de litri de milkshake la o singura masa. Odata ce s-au hranit, tantarii elimina ce nu le mai este folositor pentru a putea zbura.

Tantarii care raspandesc malarie excreta plasma, iar cei ce raspandesc febra galbena excreta urina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tantari muscaturi, #specii tantari, #tantari transmitere boli, #tantari pericol, #tantari preferinte , #stiri sanatate