Noi terapii pentru osteoporoza

Vineri, 12 Noiembrie 2010, ora 21:56
7242 citiri
Noi terapii pentru osteoporoza

Osteoporoza, numita "hotul tacut" sau "boala oaselor de sticla", este a treia cauza de mortalitate in tarile civilizate, afectand in prezent peste 200 milioane de oameni la nivel mondial, 12% din populatia Europei, iar in Romania se apreciaza ca procentul este intre 10% si 12%, a declarat, vineri, conf. dr. Catalina Poeana de la Institutul de Endocrinologie "C.I.Parhon".

Din pacate, a subliniat medicul, in tara noastra nu exista studii complete privind prevalenta si incidenta acestei afectiuni, fiind subdiagnosticata si subtratata. Se estimeaza ca aproape 1,5 milioane de romani sufera de osteoporoza, dintre care 88% sunt femei.

Totodata, potrivit specialistilor, exista medicamente dedicate osteoporozei, unele dintre ele adresandu-se prevenirii riscului de fractura de sold si in special al fracturii vertebrale. Acest tip de fractura de vertebre nu se vede in doua treimi dintre cazuri care raman nediagnosticate, a reliefat conf. dr. Catalin Poeana.

Noua terapie cu Evista, care asigura o protectie naturala in osteoporoza, in SUA este indicata si pentru prevenirea cancerului de san si pentru persoanele cu aceasta afectiune care au in plus si osteoporoza, a subliniat medicul. Noul medicament reduce semificativ riscul de fractura vertebrala si mentine calitatea vietii la femei in postmenopauza. Efectul se instaleaza rapid, riscul de fractura clinica vertebrala diminuandu-se cu 68%, dupa primul an de tratament.

Oasele isi pierd din densitate, devenind fragile si determinand aparitia fracturilor, iar in cazurile mai grave, un simplu stranut poate determina o fractura osoasa. De aceea, preventia este foarte importanta deoarece masa osoasa nu mai poate fi recastigata complet prin medicatie odata cu instalarea bolii. Dieta bogata in calciu, nutrienti si vitamina D, renuntarea la fumat si controlul periodic al densitatii osoase pot fi, de asemenea, mijloace eficiente de lupta impotriva acestei boli, a subliniat conf. dr. Poeana.

Citeste si:
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
MRU prevestește prăbușirea PNL: „Carnavalul politic din ultimele trei luni se vede în scăderea dramatică în sondaje”
Fostul premier și fost șef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, a vorbit public despre actuala criză politică din România precum și despre situația pandemică. Acesta e de părere că...
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Ce a discutat Cioloș cu Iohannis la telefon pe tema formării noului Guvern
Premierul desemnat Dacian Cioloş a declarat că, vineri dimineaţa, a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis şi i-a prezentat cum au decurs discuţiile pentru alcătuirea noului guvern. "Am...
Sursa: AGERPRES