Nucile sunt, de fapt, seminte de nuc si, datorita coajei lor dure, pot fi stocate pentru luni, chiar ani de zile.
Ele provin din Persia, unde erau rezervate pentru casa regala, si cu ajutorul comerciantilor au ajuns, pe Drumul Matasii, in Asia Centrala, China si Grecia antica. Incepand din 1818, din prima editie a farmacopeii franceze pana in 1884, nucile au fost mentionate si apreciate pentru valoarea lor energetica (705 kcal / 100 g miez de nuca).
Nucile se strang in luna septembrie, cand coaja verde a crapat si se despinde usor de pe nuca, iar miezul are o culoare galbena. Aceste
fructe au o serie intreaga de beneficii asupra organismului.
Ele imbunatatesc metabolismul si reduc colesterolul din corp, iar atunci cand sunt consumate in cantitati potrivite, contribuie la scaderea in greutate.Nucile au proprietati anti-inflamatorii, ajuta intelectul (sunt simbolul inteligentei), imbunatatesc fertilitatea masculina si sanatatea oaselor. Aportul mare de
vitamine B e extrem de benefic femeilor insarcinate in cresterea armonioasa a fatului.
Nucile sunt o sursa bogata in melatonina, putand astfel sa ajute la un
somn sanatos. Contin si arginina, un amino-acid care ajuta la imbunatatirea sanatatii vaselor de sange, relaxandu-le, facandu-le mai flexibile si mai putin predispuse aparitiei cheagurilor. De asemenea, arginina are un rol important in cresterea sistemului imunitar.
Ele sunt o sursa excelenta de
fibre, care ajuta la mentinerea funtionarii intestinelor, controland nivelul de zahar in sange si prevenind aparitia diabetului zaharat de tip 2.
Gratie vitaminei E, nucile sunt un puternic antioxidant care lupta impotriva radicalilor liberi, prevenind deteriorarea tesuturilor si a celulelor rosii. In plus, vitamina E este esentiala pentru o piele sanatoasa si un sistem imunitar puternic.
Nuca are textura crocanta si un gust delicios, motiv pentru care poate fi inclusa in aproape orice reteta: prajituri, biscuiti,
cereale, batoane energizante, paini, salate, unturi si multe altele. Sunt atat de bune si hranitoare aceste fructe incat pot fi stocate atat la congelator, cat si la borcan, ori in compoturi sau dulceturi.
La momentul actual, China este liderul mondial in productia de nuci.
Citeste si: