Pana la majorat, copiii isi petrec 4 ani in fata monitorului

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:51
3040 citiri
Pana la majorat, copiii isi petrec 4 ani in fata monitorului

Un studiu britanic a scos la iveala faptul ca tinerii petrec mai mult timp in fata televizorului decat pe bancile scolii. Consecinta: mai multe cazuri de obezitate, diabet, deficit de atentie si tulburari de comportament.

"Copiii de toate varstele isi petrec din ce in ce mai mult timp in fata unui ecran", explica medicul englez Aric Sigman, coordonator al studiului publicat in revista "Archives of Disease in Childhood". Astazi, multi dintre ei au acces la cel putin cinci tipuri de ecrane diferite: televizorul, computerul, tableta, telefonul mobil si consola de jocuri, potrivit Le Figaro.

"Un copil nascut astazi va petrece, pana la varsta de 7 ani, echivalentul unui an intreg, zi si noapte, privind un ecran. Se vor aduna 3 ani pana cand va sufla in tortul aniversar de la 18 ani. In acest ritm, un octogenar isi va irosi 18 ani in fata unui ecran", apreciaza acelasi medic.

Studiul a luat in considerare copiii din Marea Britanie, Canada si SUA. Copiii englezilor isi petrec sase ore pe zi scrutand diferite ecrane (televizorul in principal), iar cei din Canada si SUA ii depasesc, ajungand la aproape opt ore. Cifre ingrijoratoare, la care se adauga faptul ca parintii, in general, nu stabilesc nicio regula in privinta timpului petrecut in fata televizorului.

O problema de sanatate publica

"In aceste conditii, timpul petrecut de copii in fata ecranului nu mai reprezinta un simplu lucru legat de modul in care parintii le permit copiilor sa-si petreaca timpul liber. Devine o adevarata problema de sanatate publica, existand o legatura directa cu riscul de boala", precizeaza medicul coordonator al studiului.

Lungile ore petrecute in fata ecranului nu se limiteaza numai la aparitia obezitatii, prin lipsa de miscare, creand terenul pentru aparitia unor afectiuni in viitor, precum diabet si boli cardio-vasculare.

Aceasta ocupatie reduce capacitatea de atentie a copiilor, actionand asupra unui neurotransmitator. De asemenea, riscul tulburarilor de comportament devine mai mare: incapacitatea de a manifesta empatie, tendinta de a se izola in societate, dobandirea de dependente. "Din pacate, toate aceste probleme sunt putin studiate si luate in considerare", precizeaza Aric Sigman.

Omul de stiinta ofera si cateva sfaturi pentru a reduce impactul acestei probleme. El sugereaza parintilor sa limiteze in mod categoric timpul copiilor petrecut in fata ecranelor si sa scoata televizorul si computerul din camera copiilor. "Un copil de pana la trei ani, varsta cea mai vulnerabila, nu are ce sa caute in fata unui ecran", adauga medicul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#copiii TV, #copii televizor, #impact PC copii, #copii privit televizor efecte, #probleme comportament copii, #obezitate copii cauze, #copii tableta , #stiri sanatate