Pana la majorat, copiii isi petrec 4 ani in fata monitorului

Vineri, 12 Octombrie 2012, ora 10:51
2875 citiri
Pana la majorat, copiii isi petrec 4 ani in fata monitorului

Un studiu britanic a scos la iveala faptul ca tinerii petrec mai mult timp in fata televizorului decat pe bancile scolii. Consecinta: mai multe cazuri de obezitate, diabet, deficit de atentie si tulburari de comportament.

"Copiii de toate varstele isi petrec din ce in ce mai mult timp in fata unui ecran", explica medicul englez Aric Sigman, coordonator al studiului publicat in revista "Archives of Disease in Childhood". Astazi, multi dintre ei au acces la cel putin cinci tipuri de ecrane diferite: televizorul, computerul, tableta, telefonul mobil si consola de jocuri, potrivit Le Figaro.

"Un copil nascut astazi va petrece, pana la varsta de 7 ani, echivalentul unui an intreg, zi si noapte, privind un ecran. Se vor aduna 3 ani pana cand va sufla in tortul aniversar de la 18 ani. In acest ritm, un octogenar isi va irosi 18 ani in fata unui ecran", apreciaza acelasi medic.

Studiul a luat in considerare copiii din Marea Britanie, Canada si SUA. Copiii englezilor isi petrec sase ore pe zi scrutand diferite ecrane (televizorul in principal), iar cei din Canada si SUA ii depasesc, ajungand la aproape opt ore. Cifre ingrijoratoare, la care se adauga faptul ca parintii, in general, nu stabilesc nicio regula in privinta timpului petrecut in fata televizorului.

O problema de sanatate publica

"In aceste conditii, timpul petrecut de copii in fata ecranului nu mai reprezinta un simplu lucru legat de modul in care parintii le permit copiilor sa-si petreaca timpul liber. Devine o adevarata problema de sanatate publica, existand o legatura directa cu riscul de boala", precizeaza medicul coordonator al studiului.

Lungile ore petrecute in fata ecranului nu se limiteaza numai la aparitia obezitatii, prin lipsa de miscare, creand terenul pentru aparitia unor afectiuni in viitor, precum diabet si boli cardio-vasculare.

Aceasta ocupatie reduce capacitatea de atentie a copiilor, actionand asupra unui neurotransmitator. De asemenea, riscul tulburarilor de comportament devine mai mare: incapacitatea de a manifesta empatie, tendinta de a se izola in societate, dobandirea de dependente. "Din pacate, toate aceste probleme sunt putin studiate si luate in considerare", precizeaza Aric Sigman.

Omul de stiinta ofera si cateva sfaturi pentru a reduce impactul acestei probleme. El sugereaza parintilor sa limiteze in mod categoric timpul copiilor petrecut in fata ecranelor si sa scoata televizorul si computerul din camera copiilor. "Un copil de pana la trei ani, varsta cea mai vulnerabila, nu are ce sa caute in fata unui ecran", adauga medicul.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...