Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Pot consuma copiii indulcitori?

Marti, 12 Noiembrie 2013, ora 14:36
5472 citiri
Pot consuma copiii indulcitori?

Indulcitorii sunt tot mai folositi pentru a inlocui zaharul in ultimii ani si exista o explozie a produselor etichetate "fara zahar" (bauturi racoritoare light, iaurt, inlocuitori de zahar, guma de mestecat).

Ele sunt foarte tentante pentru copii, mai ales daca le consuma si parintii. Dar, aceste produse sunt oare recomandate pentru copiii mici? Sunt utile in cazul excesului de greutate infantil?

Un scurt ghid de bune practici pentru produse de indulcit si copii

Fara indulcitori inainte de 3 ani

Din 1998, toate aspectele privind evaluarea riscurilor de sanatate si nutritionale sunt acoperite de Agentia pentru Siguranta Alimentelor. Printre numeroasele lor opinii, unii experti au sustinut ca stadiul actual al cunostintelor, face ca indulcitorii sa fie autorizati pe teritoriul nostru (aspartam, sucraloza, zaharina...) si nu prezinta nici un risc pentru sanatate altii din conta afirma ca sunt foarte periculosi.

Pe mamicamea.ro scrie ca indulcitorii artificiali nu sunt autorizati a fi folositi in pregatirea hranei pentru sugari mai mici de 6 luni, nefiind recomandati nici pentru copiii cu o varsta de sub 3 ani.

Intr-adevar, exista deja un risc de anumite boli din cauza aspartamului, boli ale copilariei de intoleranta la anumiti aminoacizi (de exemplu, fenilcetonuria cunoscuta ca o boala ereditara), care sunt prezenti in acest indulcitor. Dar cum exista acest pericol doar la copiii mici? De asemenea, autoritatile prefera sa se ascunda in spatele principiului faimoasei precautii pentru toti ceilalti indulcitori.

Indulcitorii pentru grasuti, o problema de greutate

Pentru copiii mai mari, indulcitorii nu sunt o problema, dar retineti ca exista pentru fiecare dintre ei o doza zilnica admisa (DZA), si peste care ar trebui sa se evite sa se depaseasca. Aceasta DZA se bazeaza pe greutatea corporala a consumatorului. Acesta este de exemplu 40 mg/kg/zi de aspartam, 5 mg/kg/zi zaharina, 15 mg/kg/zi pentru sucraloza sau 9 mg/kg/zi pentru acesulfam K.

Prin greutatea lor mai mica, comparativ cu adultii, copiii sunt, prin urmare, susceptibile de a indeplini sau depasi DZA mai repede. Este mai bine sa li se dea ocazional cate un aliment dulce decat produse cu indulcitori "la voia intamplarii" pur si simplu, deoarece acestea ofera mai putine calorii. Nu uitati ca nevoile de energie ale unui copil sunt considerabile si este important sa se ofere toate substantele nutritive necesare pentru cresterea lui, inclusiv si "zahar".

Indulcitorii pentru copii care tin dieta

Cu toate acestea, comparativ cu zaharul, indulcitori au avantajul de a nu fi cariogeni, altfel spus, ca nu favorizeaza aparitia cariilor dentare. Mai mult decat atat, atunci cand copiii sau adolescentii sunt atrasi de un consum ridicat de alimente dulci, cum ar fi bauturile racoritoare sau budincile, de exemplu, poate fi de dorit sa se reduca aceste aporturi de indulcitori.

Aceasta scadere se face in mod progresiv, ca intr-o "retragere", care permite indulcitorilor sa nu afecteze prea mult gustul produsului (puteti sa folositi si mici trucuri, cum ar fi sa puneti sifon in bauturi si sa faceti deserturi de casa pe baza de indulcitori), fara a provoca un consum excesiv de zahar.

In mod similar, in caz de diabet zaharat sau supraponderabilitate, indulcitorii pot fi de asemenea utilizati la copii, de preferinta, dupa o consultatie medicala sau supravegherea unui dietetician care va lua in considerare intotdeauna greutatea copilului.

O dieta echilibrata pentru copii!

Desi indulcitorii pot fi utili pentru copii, aveti totusi mare grija la educatia alimentara pe care le-o dati. Nu este vorba ca trebuie sa le bagati in cap ca exista alimente interzise, deoarece veti destabiliza altfel comportamentul lor viitor si sprijinul psihologic si veti favoriza aparitia unor boli mai grave ca excesul de greutate in sine (anorexie, bulimie...).

Astfel, in mod ideal, ar trebui sa nu se obisnuiasca copiii sa consume cantitati mari de dulciuri. De exemplu, daca le este sete oferiti-le pur si simplu apa si nu ii lasati sa bea un suc, nici macar light fiindca li se va mentine preferinta pentru gustul dulce si le veti perturba senzatiile lor reale (foame, sete, satietate...).

In mod similar, un preparat din produse lactate poate fi indulcit foarte bine cu fructe proaspete (banane, struguri) sau cu fructe uscate (prune), care vor aduce mai mult decat un gust dulce, vor aduce totodata si fibre, vitamine, minerale. Aceasta poate fi o adevarata victoria impotriva supraponderabilitatii infantile, si, mai tarziu impotriva supraponderabilitatii adulte!

Sursa: comunicatedepresa.ro

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#indulcitori artificiali copii, #consum indulcitori artificiali, #sanatate indulcitori artificiali , #stiri sanatate