4 din 10 români n-au mers niciodată la dentist. Cât de grave sunt problemele stomatologice acumulate în timp

Duminica, 21 Noiembrie 2021, ora 03:16
3162 citiri
4 din 10 români n-au mers niciodată la dentist. Cât de grave sunt problemele stomatologice acumulate în timp
România, codașă în Europa la capitolul îngrijire dentară FOTO Unsplash

Conform statisticilor, patru din zece români nu au ajuns niciodată în cabinetul stomatologic. Asta face ca țara noastră să fie codașă în Europa la capitolul îngrijire și sănătate dentară.

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, indică cel mai des întâlnite probleme dentare în rândul pacienților din România, dar și al celor care nu merg la control.

„România este, din păcate, o țară în care incidența problemelor dentare este foarte mare, iar nivelul de igienă și adresabilitate către medicul stomatolog este foarte mic. Asta face ca mulți români să aibă numeroase probleme la nivelul dinților și al cavității orale. Marea majoritate a acestor probleme apar tocmai pentru că nu se prezintă la control nici când au simptomatologie”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.

Au gingivită pentru că nu fac detartraj

„Gingivita este foarte des întâlnită în rândul românilor din cauza igienei dentare deficitare. Aceste persoane nu merg la dentist pentru a face o curățare profesională, un detartraj. Am întâlnit foarte mulți pacienți, inclusiv tineri, care nu făcuseră niciodată un detartraj.

Din această cauză se formează placă bacteriană pe suprafața dinților, în special deasupra și în interiorul gingiei, iar acest fapt duce la inflamarea țesutului gingival. Această inflamare poate să fie indusă și de administrarea unor medicamente sau de o carență alimentară.

Placa bacteriană se înlătură foarte greu dacă doar ne spălăm pe dinți și este necesar să intervină medicul stomatolog, măcar de două ori pe an, ca să o elimine prin detartraj. Dacă nu facem acest lucru, inflamația devine periculoasă și se poate transforma în boală parodontală, adică riscăm să se retragă gingiile, se slăbește osul care susține dantura și ajungem astfel să ne pierdem dinții chiar și la vârste tinere”, avertizează medicul stomatolog Sorina Stroe.

Au carii dentare care se adâncesc până când se distruge întreg dintele

„Întotdeauna este bine să descoperi caria dentară încă din primul stadiu, iar medicul stomatolog să o trateze imediat. Din păcate, prea multe persoane ignoră cariile până când acestea se adâncesc și apare durerea, fenomene inflamatorii și de natură infecțioasă. Atunci când aceste infecții evoluează și nu sunt tratate, de cele mai multe ori se ajunge la agravarea reacțiilor periapicale (de jur împrejurul rădăcinii). În acest stadiu, cariile nu mai pot fi tratate și se compromite și stabilitatea dintelui”, adaugă medicul Sorina Stroe.

Ajung la boala parodontală și își pierd dinții

„Dacă gingiile noastre sângerează atunci când ne spălăm pe dinți ori sunt sensibile la atingere, și nici atunci nu mergem la dentist, inflamația gingivală netratată va duce la agravarea bolii parodontale. Se ajunge într-un stadiu în care boala este greu de tratat și se ajunge la pierderea dinților prin mobilizare. Odată ce îi pierdem, va trebui să apelăm la implanturi în care să reconstruim dantura, un procedeu costisitor și de durată în condițiile în care nu mai avem susținerea osoasă și gingivală puternică”, continuă medicul stomatolog Sorina Stroe.

Dinți strâmbi sau mușcătură incorectă

„Anomaliile dentoalveolare sunt traduse în limbaj popular prin dinți strâmbi sau mușcătură incorectă. Acestea apar din pricina faptului că nu am fost la control stomatologic frecvent în perioada copilăriei și a adolescenței, când se formează dantura permanentă. Din acest motiv, e important să ne ducem copiii la medicul stomatolog, să îi obișnuim cât mai devreme cu acest lucru”, este recomandarea medicului stomatolog Sorina Stroe.

Dinți uzați și fracturați

„Alte probleme comune în rândul românilor sunt uzura și fractura dinților mergând până la dureri articulare. Acestea sunt cauzate de bruxism, extrem de des întâlnit pe fond de stres accentuat”, declară medicul Sorina Stroe.

Sensibilitate dentară

„În cazul celor care au o igienă dentară, dar fac un periaj prea agresiv, apare uzura dinților cu sensibilitate dentară. Dacă folosim peria de dinți manual, este important să nu apăsăm cu putere atunci când ne spălăm dinții. Există în comerț periuțe cu duritate medie (Medium), care sunt recomandate câtă vreme nu le folosim în forță. Atenție! Periuțele cu duritate mare (Hard) nu sunt recomandate pentru dinții naturali. De ce? Pentru că, asociind forța cu o duritatea crescută a perilor, smalțul se “tocește”, se subțiază, atragând după sine sensibilitatea dentară”, încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce spune selecționerul României după eșecul cu campioana mondială și olimpică
Ce spune selecționerul României după eșecul cu campioana mondială și olimpică
Selecţionerul echipei naţionale de handbal feminin a României, Florentin Pera, a afirmat, după meciul amical cu selecţionata Franţei, pierdut cu scorul de 28-30, că formaţia sa a arătat...
”Nu mai vreau să muncesc, dar am stomac". Ce îi ajută pe români să meargă înainte
”Nu mai vreau să muncesc, dar am stomac". Ce îi ajută pe români să meargă înainte
Toată lumea a fost afectată de scumpirile din ultima perioadă, mai ales cei care nu au beneficiat de salarii mai mari. Pentru a face față cheltuielilor mulți au renunțat la micile plăceri....
#stomatolog, #romani, #dinti, #probleme dentare , #stiri sanatate