Sanatate la-ndemana: Testele care iti arata cat esti de fertil

Joi, 29 Ianuarie 2015, ora 10:09
11100 citiri
Sanatate la-ndemana: Testele care iti arata cat esti de fertil
Foto: Medical Pr

Factorul masculin implicat in infertilitate este relativ frecvent depistat in ultimul timp, atat din cauza unei ponderi semnificative in etiologia acestei boli, cat si a adresabilitatii mai mari si a combaterii unor prejudecati.

Pentru depistarea acestui factor, medicii specialisti in domeniul infertilitatii au la indemana mai multe investigatii, explica pentru Ziare.com doctorul Flavia Zant.

Spermograma

Reprezinta investigatia medicala standard recomandata in momentul in care exista suspiciunea infertilitatii in cuplu. Pentru a pune un diagnostic final este necesara repetarea investigatiei de cel putin doua-trei ori la un interval de minim trei luni.

Este recomandat ca analiza sa se efectueze dupa o perioada de abstinenta intre 2 si 5 zile. Daca perioada de abstinenta este prelungita, exista riscul ca numarul si mobilitatea spermatozoizilor sa fie afectate.

Recoltarea se efectueaza intr-un recipient steril prin masturbare. Proba trebuie adusa in laborator intr-un interval maxim de 60 de minute de la momentul recoltarii, perioada in care proba trebuie mentinuta la o temperatura constanta de 37 de grade. Cele mai multe clinici care efectueaza aceasta analiza au o camera speciala destinata recoltarilor de sperma.

Spermograma se realizeaza prin analiza macroscopica si microscopica a lichidului seminal (spermei). Parametrii urmariti de aceasta analiza sunt: volum, timp de lichefiere, aspect, vascozitate, ph, concentratia spermatozoizilor, mobilitatea acestora si aspectul lor (morfologia).

Factori de risc pentru afectarea fertilitatii masculine:

-Temperatura crescuta la nivelul testiculelor (boli febrile, sauna, bai fierbinti) ;

-Alcool in exces, droguri, fumat;

-Expuneri profesionale la insecticide, pesticide, solventi organici;

-Interventii chirurgicale inghino-scrotale (ex. hernie inghinala) sau criptorhidie;

-Boli cronice (renale, tiroidiene, consumptive, diabet, neuropatii) ;

-Boli cu transmitere sexuala in antecedente;

-Medicamente- sulfasalazina, colchicina, steroizi anabolizanti sau alti hormoni sexuali, unele antihipertensive sau antidepresive, cimetidina, chimioterapice etc.

Substanta comuna care ameninta fertilitatea barbatilor

Testul HALOSPERM

Acesta vine in completarea informatiilor obtinute prin efectuarea spermogramei, prin acest test cuplul este indrumat catre metoda de reproducere umana, fie naturala, fie asistata medical.

Chiar si in conditiile unei spermograme normale rezultatele acestui test pot indica necesitatea unei metode de reproducere umana asistata. Daca spermograma ne indica aspectul macro si microscopic al lichidului seminal, testul HALOSPERM reprezinta o analiza a informatiei genetice purtata de spermatozoizi. Prin acest test se identifica proportia spermatozoizilor cu informatie genetica intacta comparativ cu proportia spermatozoizilor cu o informatie genetica fragmentata (alterata).

Recoltarea probei trebuie sa fie precedata de o perioada de minim 30 de zile in care pacientul sa nu fi suferit episoade febrile cu temperaturei peste 30 de grade, radiografii nici macar dentare si sa nu fi efectuat niciun tratament antibiotic.

Este recomandat ca aceasta analiza sa se efectueze dupa o perioada de abstinenta intre 2 si 5 zile. Recoltarea se efectueaza prin masturbare intr-un recipient steril. Proba trebuie adusa in laborator intr-un interval maxim de 60 de minute de la momentul recoltarii, perioada in care proba trebuie mentinuta la o temperatura constanta de 37 de grade.

Cauze surprinzatoare de infertilitate la barbati

Testul postcoital (testul Sinus Huhner)

Este un alt test folosit in studiul infertilitatii si reprezinta analiza capacitatii spermatozoizilor de a penetra mucusul cervical al femeii. Testul se efectueaza in perioada ovulatiei atunci cand mucusul cervical este abundent. Femeia se prezinta la cabinetul medicului ginecolog la aproximativ opt ore dupa un contact sexual neprotejat.

Pentru acuratetea rezultatelor este indicat sa nu se foloseasca lubrifianti in timpul actului sexual si nici sa nu fie facute bai pana la momentul realizarii testului. Recoltarea nu este dureroasa, dureaza cateva minute si nu implica nici un efect secundar.

Doctorul recolteaza o anumita cantitate de mucus cervical care va fi analizat pe baza unor aspect corespunzatoare (cantitate, extensibilitate) iar apoi il va examina la microscop pentru a determina daca exista sau nu spermatozoizi.

Dr. Flavia ZANT

Embriolog

Medic Specialist - Genetica Medicala

Columna Medical Center

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Teste fertilitate masculina, #examene medicale fertilitate masculina , #stiri sanatate