Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Superalimente care te mentin sanatos la orice varsta

Miercuri, 29 Septembrie 2010, ora 12:12
5213 citiri
Superalimente care te mentin sanatos la orice varsta
Foto: IGourmet

Cand vine vorba despre mentinerea sanatatii, cea mai buna idee este sa incepi cu farfuria: exista alimente care, la anumite etape de dezvoltare a corpului, te pot proteja in mod natural de problemele cu care se confrunta organismul.

In jurul varstei de 20 de ani, in special pentru femei, este util calciul pentru intarirea oaselor: cele mai bune surse de obtinere a calciului sunt iaurtul, laptele, sucul de portocale sau branza. Studiile realizate in Statele Unite arata ca aproape 50% dintre femei nu obtin necesarul de calciu zilnic (1.000 de miligrame), informeaza Health.com.

Vitamina B este extrem de importanta pentru dezvoltarea fatului, in cazul mamelor insarcinate, de vreme ce multe defecte la nastere apar din pricina lipsei de vitamina B9, care se poate obtine din mancare (cerealele cu acid folic, sparanghelul, spanacul, alunele sau painea integrala), insa atunci cand nu poate fi absorbita bine, se pot folosi si suplimente alimentare.

Cand se atinge pragul de 30 de ani, oboseala cronica isi face uneori simtita prezenta, pentru ca femeile trebuie sa faca fata problemelor de la serviciu, dar si vietii de familie. Insa oboseala cronica poate fi si un semn ca lipseste fierul din alimentatie. Cele 18 miligrame necesare zilnic pot fi usor obtinute din cereale cu fier, fasole, spanac, carne de vita sau carne de pui.

Acizii omega3 sunt ideali pentru a mentine sanatatea inimii, iar in timpul sarcinii ajuta la dezvoltarea creierului si a ochilor si previn depresia post-partum. Poti gati feluri de mancare delicioase din alimente care iti ofera necesarul de omega3 zilnic: somon, cambula, crevetii sau tonul.

La varsta de 40 de ani, se recomanda fibrele, in conditiile in care acestea sunt ideale pentru a scapa de kilogramele in plus. In genere, metabolismul incepe sa functioneze mai greu, iar masa musculara poate sa scada: principalul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa reduci numarul de calorii consumate.

Firbrele pot insa sa te sature la o masa, chiar daca mananci mai putin, si scad si nivelul de colesterol, necesarul zilnic fiind de 25 de grame. Le poti obtine din cereale, fasole bruna, pere, zmeura si migdale.

Tensiunea poate fi redusa cu ajutorul potasiului, de aceea e bine sa consumi cartofi, banane, lapte si linte. Pentru ca varsta sa nu faca ravagii asupra tenului, e bine sa mananci multe fructe si legume, care contin antioxidantii ce ne pot proteja de trecerea timpului.

Cand ajungi la 50 de ani, cea mai buna protectie fata de boli ti-o ofera vitamina D, care previne depresia si scade riscul aparitiei cancerului: de aceea, este ideala o plimbare la soare in fiecare zi. Insa nu strica nici carnea de ton, laptele sau sucul, dar nici suplimentele alimentare.

Alte probleme, precum cele cardiovasculare, pot aparea si din cauza lipsei de vitamina B12, care poate fi obtinuta din cereale, carne de vita, iaurt sau lapte.

Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
Legătura dintre alimentație și sănătatea creierului. Ce trebuie inclus în dietă pentru o viață echilibrată STUDIU
O dietă sănătoasă şi echilibrată este asociată cu o mai bună sănătate a creierului şi cu bunăstarea mintală, sugerează un nou studiu citat miercuri, 24 aprilie, de DPA/PA Media....
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Câți români mănâncă în fiecare zi carne. Interesul pentru alimentaţia pe bază de plante, în creștere
Aproape o treime dintre români (31%) consumă carne zilnic, în timp ce patru din zece persoane (39%) se orientează spre alternative pe bază de plante, arată un rezultatele unui studiu de...
#alimente sanatate, #alimentatie sanatoasa , #stiri sanatate