Tipurile de cancer care pot fi declanșate de obezitate: “E o problemă majoră de sănătate publică”

Marti, 28 Septembrie 2021, ora 03:27
4559 citiri
Tipurile de cancer care pot fi declanșate de obezitate: “E o problemă majoră de sănătate publică”
1,1 miliarde de oameni sunt supraponderali FOTO Unsplash

Obezitatea este o problemă tot mai mare atât în România, cât și pe glob. Estimările arată că, la nivel mondial, 1,1 miliarde de oameni sunt supraponderali, dintre care cel puțin 300 de milioane sunt obezi.

Obezitatea crește riscul de a dezvolta diabet, boli de inimă, afecțiuni ale ficatului sau ale vezicii biliare. Mai mult, are impact inclusiv asupra dezvoltării anumitor tipuri de cancer.

Medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, a explicat care sunt tipurile de cancer asociate cu obezitatea, dar și de ce amploarea acestui fenomen este o problemă majoră de sănătate publică.

Tipurile de cancere asociate cu obezitatea

Cancerul de sân

Creșterea în greutate a femeilor este favorizată și de menopauză, iar a fi supraponderal crește riscul de cancer mamar după menopauză. Acest lucru este valabil mai ales în rândul femeilor care nu au folosit niciodată terapia de substituție hormonală. Obezitatea crește, de asemenea, riscul de recidivă a cancerului de sân si scade supraviețuirea atât în pre cât și postmenopauză.

Cancerul endometrial sau uterin

Se estimează o creștere de 2 până la 5 ori a riscului de cancer endometrial la femeile obeze și supraponderale. Spre deosebire de cancerul de sân, efectul obezității asupra riscului de cancer endometrial pare să rămână constant pe tot parcursul vieții adulte și nu este afectat de instalarea menopauzei.

Cancerul de colon și rect

Există studii care leagă cancerul intestinal de obezitate. Estimările relative ale riscului au variat de la 1,2 la 2,0. Obezitatea poate duce la dezvoltarea cancerului colorectal într-un stadiu incipient și, de asemenea, poate provoca reapariția polipilor adenomatoși, care sunt considerați precursori ai cancerului intestinal.

Cancerul renal

Există o creștere a riscului de carcinom renal și obezitate, în special la femei, cu IMC ridicat, indiferent de alți factori de risc, cum ar fi hipertensiunea și diabetul.

Cancerul de esofag

În țările occidentale, incidența adenocarcinomului esofagian a crescut odată cu creșterea ratei obezității. Studiile arată că există un risc estimat de 2-3 ori crescut de adenocarcinom al esofagului cu creșterea IMC. Există o posibilă creștere a refluxului gastro-esofagian la obezi și aceasta ar putea fi o legătură cauzală între cancerele de esofag și obezitate.

Cancerul de prostată și obezitatea

Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului nu a găsit nicio asociere directă între incidența cancerului de prostată și obezitate. Cu toate acestea, există o legătură între obezitate și viteza de evolutie a cancerului.

Cancerul vezicii biliare și obezitatea

Riscul de cancer al vezicii biliare crește de două ori la subiecții supraponderali. Excesul de greutate a fost, de asemenea, legat de creșterea riscul de deces cauzat de cancerul vezicii biliare, explică medicul Mihai Ionescu, specialist în chirurgia obezității.

Cum poate fi redusă obezitatea

Obezitatea poate fi diminuată ori eliminată printr-un stil de viață sănătos, alimentație echilibrată și sport, și, de multe ori, pentru a putea ajunge la o greutate normală și a îndepărta riscurile majore de sănătate, se poate apela la chirurgia obezității. Sunt mai multe tipuri de intervenții chirurgicale în acest sens, două dintre acestea fiind cele de micșorare a stomacului și cea de montare a unui inel gastric.

Obezitatea, o problemă majoră de sănătate publică

”În prezent, la nivel mondial, se estimează că 1,1 miliarde de oameni sunt supraponderali, dintre care cel puțin 300 de milioane sunt obezi. Cancerul afectează aproximativ 22 de milioane de persoane care trăiesc cu această afecțiune. Acest lucru îl face o problemă majoră de sănătate publică.

Studiile au arătat că în Uniunea Europeană excesul de greutate corporală reprezintă 5% din toate cazurile de cancer incident, 3,5% la bărbați și 6,5% la femei. Asta înseamnă că 27 000 de cazuri de cancer masculin și 45 000 cazuri la femei sunt asociate cu obezitatea în fiecare an”, concluzionează medicul Mihai Ionescu.

Citește și:
Ghete speciale pentru fotbalistul care a revenit pe teren la șase luni după ce fusese diagnosticat cu cancer
Ghete speciale pentru fotbalistul care a revenit pe teren la șase luni după ce fusese diagnosticat cu cancer
Atacantul franco-ivorian Sebastien Haller şi-a făcut debutul într-un meci oficial sub culorile formaţiei Borussia Dortmund, duminică împotriva formaţiei FC Augsburg (scor 4-3), în etapa a...
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
De ce este exclusă aderarea la Schengen în prima parte a anului 2023 și ce șanse avem în a doua parte. Calendarul evenimentelor care pot influența situația și miza Austriei
În cea mai recentă reuniune a Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al Uniunii Europene, cel care votează extinderea Spațiului Schengen, nu s-a discutat oficial despre aderarea României....