Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a anuntat ca din cele 1.400 de cladiri ale unitatilor sanitare cu paturi, peste 300 functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu, iar 728 nu fac obiectul autorizarii privind securitatea la incendiu.
Ioana Mihaila a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca a semnat cu Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, un parteneriat pentru realizarea unei baze de date a situatiei in care se afla spitalele.
"Am identificat peste 400 de unitati medicale carora li se va aplica un chestionar de evaluare tehnica. Aceasta face referire printre altele, la riscul seismic, la eficienta energetica si la riscul de incendiu.
Dintre cele aproape 1.400 de cladiri ale unitatilor sanitare cu paturi si vorbim de cladiri, nu de unitati sanitare, 310 sunt autorizate privind securitatea la incendiu, 52 sunt autorizate partial, 302 cladiri functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu, dintre acestea 120 au aviz, iar 728 de cladiri nu fac obiectul autorizarii privind securitatea la incendiu", a declarat ministrul Sanatatii.
De asemenea, rectorul Universitatii Tehnice de Constructii Bucuresti, Radu Vacareanu, a explicat in cadrul conferintei de presa in ce consta parteneriatul incheiat cu Ministerul Sanatatii.
"Intre Ministerul Sanatatii si Universitate a intervenit un protocol prin care noi ne angajam sa sprijinim din punct de vedere tehnic corectarea acestor informatii, Ministerul Sanatatii sa ne ofere sprijinul pentru a avea acces la aceste informatii si pe aceste baze am construit un chestionar in care vom regasi informatii despre riscul seismic, eficienta energetica si riscul la incendiu, chestionar pe care il vom completa cu o retea formata din cadre didactice de la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, Universitatea Tehnica Gheorghe Asachi din Iasi, Universitatea Politehnica din Timisoara si Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca si vom fi sprijiniti in acest demers de Inspectia de Stat in Constructii si de Asociatia Inginerilor Constructori Proiectanti de Structuri", a afirmat Radu Vacareanu.
Ministrul Sanatatii a mai precizat ca prioritare pentru investitii ar trebui sa fie spitalele care nu au autorizatie de securitate la incendiu.
"Sunt 400 de unitati sanitare. Unele dintre aceste unitati sanitare functioneaza in structuri de tip pavilional, adica functioneaza in mai multe cladiri. Cred ca vom incepe verificarile cu acelea, dar asta trebuie sa discutam cu colegii care sunt voluntari.
Eu anticipez ca vom incepe verificarile cu acele cladiri care nu au autorizatie la incendiu pentru ca ele ar trebui sa fie prioritare. In functie de datele obtinute si de gradul de nesecuritate pe care aceste cladiri il au vor realiza prioritizarea pentru investitiile preponderent din fonduri europene pentru urmatorii ani", a mai declarat Ioana Mihaila.
Capacitatea USR de a repara toate acestea este insa mai putin evidenta.