10 sfaturi pentru o stare emotionala buna

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 08:08
15716 citiri
10 sfaturi pentru o stare emotionala buna

Sanatatea emotionala presupune sa stii cum sa scapi de stres si sa iti rezolvi in acelasi timp problemele cotidiene, precum si capacitatea de a studia, de a lucra sau de a indeplini eficient si cu buna-dispozitie diverse activitati.

Pe langa faptul ca aceasta stare in sine este importanta, ea se afla in stransa legatura si cu sanatatea fizica, in special a inimii. Conform Healthy.net, iata zece sfaturi pentru o mai buna functionare a organismului atat in ce priveste starea emotionala, cat si in privinta sanatatii inimii.

1. Iubeste-te pe tine si respecta-te pe tine, aceste sentimente te ajuta sa te privesti atat pe tine cat si pe cei din jur cu mai mare consideratie. Fa-ti prieteni care sprijina obiceiurile sanatoase.

2. Lupta-te cu tine insuti sau cere ajutorul unui specialist pentru a vindeca ranile trecutului si pentru a inlatura sursele unui comportament distrugator, cum ar fi fumatul, excesul de alcool, drogurile.

3. In conflictele cu cei apropiati incearca sa eviti folosirea unor argumente imorale ori violente care te-ar putea indeparta de ei, provocandu-le suferinte emotionale grele. Un lucru important de facut in asemenea situatii este sa asculti pana la capat inainte sa raspunzi.

4. "Nu vorbi cand esti furios" - este un sfat-cheie in relatiile personale. Inainte de a-ti varsa nervii aminteste-ti ca, deseori, cuvintele pot rani profund. Invata sa iti exprimi furia in moduri mai putin dureroase, mai neutre si incearca sa te analizezi bine intai pe tine si apoi sa rezolvi problemele cu ceilalti printr-o comunicare constructiva.

5. Incearca sa ai o dieta echilibrata, care sa contina alimente cum ar fi legume, cereale integrale, fructe. De asemenea, straduieste-te sa nu mai faci abuz de zahar, ciocolata, cofeina, alcool si informeaza-te despre indicele glicemic, care presupune un regim sarac in zaharuri, acesta putand avea efecte benefice asupra starii de spirit.

6. Impune-ti un program regulat de sport care sa includa streching pentru flexibilitate, aerobic pentru rezistenta si ridicari de greutati pentru forta. Acestea nu numai ca te ajuta sa iti mentii o greutate sanatoasa, dar pastreaza tensiunea arteriala si colesterolul in limite normale. De asemenea, exercitiile fizice aduc o stare de bine mintii, corpului si inimii, ceea ce contribuie la prevenirea aparitiei depresiei.

7. Ai grija sa iei suplimente nutritive pentru o stare emotionala buna. Acestea includ: acizi grasi esentiali, vitamina B, calciu si magneziu pentru relaxarea corpului si a muschilor si radacina de valeriana pentru un somn odihnitor.

8. Invata sa iti controlezi nivelul de stres si sa impartasesti sentimentele intr-un mod calm si cald. Invata sa ierti, sa mergi mai departe indiferent ce s-a intamplat in trecut, dar nu uita sa inveti din experientele de viata ca sa nu mai faci aceleasi greseli.

9. Identifica-ti problemele cele mai importante si creeaza-ti afirmatii pozitive pe care sa ti le spui zilnic, cum ar fi: "Sunt o persoana iubitoare si merit sa primesc dragoste" sau "Sunt fericit si sanatos, fizic si emotional".

10. Dezvolta relatii apropiate cu persoane pe care poti conta, atat in ce priveste prietenia, cat si in ce priveste dragostea. Totodata, acorda-ti libertatea de a trai spontan si cu pasiune.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#sfaturi antistres, #relatii sentimente , #stres