5 remedii probate pentru stres

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 12:16
7555 citiri
5 remedii probate pentru stres
Prevention

Numeroase cercetari realizate recent de mai multe institutii guvernamentale, spitale militare si universitati au avut ca obiect de studiu tulburarea de stres posttraumatic (TSPT), pentru a-i ajuta pe soldatii din Irak si Afganistan.

Acestea au avut ca principal scop analizarea a ceea ce ii face pe unii oameni mai vulnerabili la acest sindrom precum si modalitati de vindecare a creierului.

Studiile au oferit insa si o imagine mai clara asupra a cat de distructiv poate fi stresul. Anxietatea cronica poate omori neuroni din anumite parti ale creierului care au legatura cu memoria si cu luarea deciziilor, acest efect putand fi vizibil chiar si cu ajutorul scanarilor. Totodata, s-a descoperit ca femeile, desi sunt supuse unei probabilitati mai mici de a suferi de TSPT, sunt mult mai vulnerabile in fata stresului zilnic, mai ales cele care sunt mame.

Pentru a face fata mai usor stresului si consecintelor acestuia, prevention.com iti arata cateva solutii verificate, care sunt folosite si de soldati.

1. Mediteaza

Militarii sunt invatati sa mediteze si sa se rupa cu mintea de realitate din cand in cand pentru a capata o mai mare rezistenta la stres. Daca ei pot gasi momente in care sa faca acest lucru desi sunt prinsi in zone de razboi, atunci si cei care lucreaza la birou cel putin opt ore pot gasi un astfel de ragaz. Incearca sa te concentrezi asupra prezentului si sa eviti gandurile la ceea ce te asteapta in viitor, mai ales daca se prefigureaza evenimente cel putin neplacute, care te ingrijoreaza.

Fa un exercitiu simplu de meditatie: gaseste un loc izolat, in care sa fii singur; stai drept, concentreaza-te asupra respiratiei si acorda atentie senzatiilor fizice, cum ar fi perceperea aerului care iti umple narile. Daca mintea iti zboara la diverse activitati pe care le ai de facut straduieste-te sa inlaturi aceste ganduri si sa ramai cu atentia tot asupra senzatiilor simple. Poti sta asa cateva minute si poti repeta de cateva ori pe zi.

2. Imagineaza-ti o situatie mai rea decat cea in care te afli

Pentru a face fata mai usor stresului, fa din cand in cand cate un exercitiu de imaginatie care sa presupuna o situatie mai grea decat cea pe care o traversezi.

Gandeste-te ca ai fi intr-un context care ti-ar provoca tensiune, agitatie, stare de rau. Dupa ce vei iesi cu mintea din aceste circumstante imaginare te vei simti mai impacat cu stresul cu care te confrunti in ziua respectiva si vei gasi si solutii mai usor.

3. Fa efort fizic

Cercetarile au demonstrat ca exercitiile fizice nu numai ca amelioreaza stresul, dar si intaresc celulele creierului facandu-le mai putin vulnerabile pe viitor. Studii realizate pe soareci au scos la iveala ca cei care faceau efort erau mai putin sensibili la stres decat cei pasivi.

Mersul pe bicicleta este una dintre cele mai indicate forme de miscare fizica datorita contactului cu aer proaspat si a faptului ca poate fi si o activitate de grup. Un studiu realizat anul acesta arata ca pana si doar cinci minute petrecute in aer liber, facand efort fizic, sunt suficiente pentru o revigorare a mintii.

4. Ia-ti un animal de casa

Noi cercetari arata ca animalele de casa au un rol chiar mai puternic in eliberarea stapanilor de stres decat se credea. Un procentaj uimitor de 82% dintre pacientii care sufereau de TSPT, care si-au luat un caine, au raportat o reducere semnificativa a simptomelor, iar 40% au reusit chiar sa reduca numarul si cantitatea medicamentelor luate in acest scop, dupa cum arata un studiu.

Daca nu ai un caine sau o pisica poti avea grija de cele ale unor apropiati, pentru a avea contact macar putin timp cu astfel de animale. Acestea iti capteaza atentia, iti abat gandurile de la probleme, provoaca multe situatii amuzante si cer timp pentru joaca, reusind astfel sa aiba un efect pozitiv.

5. Dormi suficient

In timpul orelor de somn, hormonii responsabili cu aparitia stresului, cum ar fi cortizolul, sunt suprimati. In plus, cu cat activitatile din timpul zilei sunt mai solicitante, cu atat ai nevoie de mai mult somn pentru a le face fata. De aceea, cel mai bine este sa dormi 7-8 ore in fiecare noapte. Daca nu se poate, straduieste-te ca macar o zi sau doua pe saptamana sa adormi mai devreme.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#remedii probate pentru stres, #solutii verificate pentru stres , #stres