7 probleme care-ti scurteaza viata

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 08:00
7092 citiri
7 probleme care-ti scurteaza viata

Personalitatea fiecaruia isi pune amprenta nu numai asupra modului in care suntem perceputi de catre ceilalti, ci si asupra sanatatii si duratei de viata.

Cercetatorii de la Duke University Medical Center, din Carolina de Nord, au studiat trasaturile de personalitate si modul in care acestea pot prelungi sau scurta viata, arata Live Science.

Au constatat faptul ca persoanele care manifesta constant trasaturile enumerate mai jos sunt mai expuse bolilor cronice si, implicit, unei morti premature.

1. Cinismul

Cinismul este o forma a comportamentului agresiv si se manifesta prin lipsa de incredere si suspiciune. Cinicul este mai expus la bolile cardiace din cauza stresului la care se supune atunci cand identifica in mod constant atitudini ostile in comportamentul celorlalti.

Intr-un studiu efectuat asupra unui grup de 300 de veterani ai Razboiului din Vietnam, avand o sanatate buna la momentul inceperii cercetarii, s-a constatat faptul ca cei cotati ca cinici dezvoltau boli cardiace cu 25% mai mult decat restul participantilor la studiu.

2. Lipsa unui tel in viata

Aceia care urmaresc un scop in viata traiesc, in medie, cu 5 ani mai mult decat ceilalti. Asemenea persoane folosesc eficient activitatile si comportamentele uzuale, astfel incat obiectivul principal sa fie atins.

Persoanele care dau sens vietii lor au un aparat cardio-vascular mai sanatos, un sistem imunitar bun si un nivel scazut al hormonilor determinati de stres. Dimpotriva, persoanele care nu-si stabilesc niciodata obiective pe care sa le indeplineasca prezinta un risc crescut de a se imbaolnavi si a muri mai devreme.

3. Nelinistea

Cei nelinistiti si ingrijorati in mod constant mor mai repede, comparativ cu cei mai relaxati. O cercetare efectuata asupra a 1.800 de barbati, pe o perioada de 30 de ani arata ca aceste trasaturi determina comportamente nevrotice si imping persoanele respective sa fumeze mai mult, conform mitului potrivit caruia nicotina linisteste nervii.

4. Lipsa de auto-control

S-a constatat ca persoanele organizate, obisnuite cu auto-disciplina, traiesc in medie cu 2-4 ani mai mult. Secretul lor consta in faptul ca au o viata mai cumpatata decat cei care nu-si ordoneaza viata, fiind astfel predispusi la consum excesiv de alcool si tutun si avand un stil de viata dezordonat.

5. Anxietatea

Anxietatea este un factor determinant in producerea bolii Alzheimer si a dementelor. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele calme sunt mai putin expuse riscului de a dezvolta boli care se manifesta prin dementa.

6. Melancolia si complexele

Cei posomorati si inhibati au parte nu numai de dezavantaje sociale, ci si fizice. Studiile au aratat ca acestia sunt predispusi la boli cardio-vasculare ce le scurteaza viata.

Tipul de personalitate este strans legat de modul in care sistemul imunitar raspunde la stres, iar semenii nostri caracterizati ca fiind melancolici si inhibati traiesc in permanenta sub spectrul emotiilor negative.

7. Stresul

Cel mai bine este sa nu te lasi influentat de situatiile limita prin care treci. Stresul prelungit poate fi fatal, iar societatea moderna creeaza in permanenta situatii stresante, cel mai adesea la locul demunca.

Stresul se face vinovat de bolile metabolice, tensiune crescuta, boli cardio-vasculare sau rezistenta scazuta la microbi si virusi.

Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Cum să faci curățenie fără să-ți pui sănătatea în pericol
Mișcări și rotiri controlate, dar și pauze la fiecare 45 de minute... Acestea sunt doar două dintre recomandările specialiștilor pentru cei care au demarat maratonul curățeniei înainte de...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#factori risc sanatate, #probleme viata sanatoasa, #stres, #probleme sanatate , #stres