Cinci trucuri care te ajuta sa te detasezi de serviciu cand esti acasa

Marti, 03 Mai 2011, ora 18:12
8047 citiri
Cinci trucuri care te ajuta sa te detasezi de serviciu cand esti acasa
Foto: laughlady

Probabil ti s-a intamplat cel putin o data sa te afli acasa, seara, sperand ca ai putin timp si pentru tine, si sa primesti un apel telefonic prin care ti se cere sa faci ceva legat de serviciu.

Sau este posibil sa fii chiar tu cel care nu reuseste sa se desprinda de ceea ce inseamna munca pentru care esti angajat, astfel ca te incarci adesea cu sarcini de serviciu chiar daca esti in timpul tau liber.

Conform How Suff Works, iata cinci sfaturi care te ajuta sa iti recapeti "libertatea".

1. Intrerupe orice legatura cu serviciul (daca iti permite meseria)

Primul si cel mai evident pas (dar care nu este aplicat de foarte multi din cei ce se plang ca au vietile acaparate de munca) este acela de a intrerupe orice legatura prin aparate electronice si dispozitive.

Desigur, angajatii de a caror disponibilitate depinde viata unui om, cum ar fi spre exemplu doctorii, trebuie sa isi tina la indemana un telefon deschis. Insa, ceilalti, daca nu sunt platiti cumva sa fie disponibili 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamana, il pot inchide. Rezolva la serviciu, a doua zi, orice problema legata de acesta care apare pe parcursul timpului tau liber.

Totodata, este esential sa rezisti curiozitatii de a arunca seara o privire pe e-mail-ul de serviciu. Si asta deoarece acolo poti gasi un mesaj prin care sa ti se ceara sa indeplinesti o anume sarcina cat mai curand, astfel ca iti vei strica toata seara, enervandu-te ca iarasi nu ai putin timp pentru tine sau pentru copiii tai.

Intr-adevar, este posibil sa primesti o marire de salariu pentru efortul tau, insa si daca se intampla acest lucru, s-ar putea ca in timp sa te alegi cu probleme de sanatate din cauza surmenajului si sa consideri ca nu merita.

2. Organizeaza-te, iar la sfarsitul zilei de lucru, reevalueaza

Pe parcursul zilei de lucru este foarte important sa te straduiesti sa fii cat mai organizat, iar la sfarsitul acesteia acorda cateva minute pentru reevaluarea sarcinilor pe care le-ai indeplinit si a celor pe care le mai ai de facut.

Analizandu-le si fixandu-ti in minte ce ai realizat si ce nu iti va fi mai usor sa scapi de senzatia neplacuta determinata de faptul ca nu ai terminat tot si care poate alimenta acea tendinta de a mai lucra si acasa.

De asemenea, dupa ce ai plecat de la serviciu incearca sa iti golesti mintea de tot ce e legat de acesta si sa te gandesti numai la lucruri placute. Asculta muzica in drum spre casa, citeste un ziar sau fa ceva relaxant, care te deconecteaza.

3. Acorda timp hobby-urilor tale

Odata ajuns acasa, fa orice activitate care iti face placere si acorda timp hobby-urilor tale. Citeste spre exemplu, daca iti place foarte mult, iesi la o plimbare cu cainele, daca ai, mergi la sala de fitness sau doar alearga printr-un parc, urmareste un film etc. Scopul este sa simti ca ai timp si pentru tine si sa nu mai muncesti ca un maniac.

4. Gaseste un echilibru

Dupa ce ai reusit sa nu mai lucrezi si acasa, s-ar putea sa descoperi ca orele petrecute la serviciu sunt mult mai incarcate, ceea ce este si normal. Insa, cu putina straduinta, vei reusi sa elimini timpii "morti" si astfel sa te incadrezi in program.

Iar daca nu ai timpi "morti" si deja lucrai continuu cat erai la serviciu, este posibil sa fii putin cam incarcat in ceea ce priveste munca, astfel ca ar fi indicat sa discuti cu seful despre toate sarcinile pe care le ai si sa ii sugerezi sa reevalueze munca ta.

Este posibil sa nu inteleaga ca ai foarte mult de lucru la serviciu si ca nu mai vrei sa pierzi timp si acasa pentru a face tot, dar macar merita sa incerci.

5. Invata cand sa spui "nu" si cand sa spui "da"

Este foarte important sa inveti sa analizezi sarcinile in functie de prioritate. Poate in unele zile tot vei mai fi nevoit sa termini ceva de serviciu acasa, insa acelea sa fie zile in care este vorba de ceva urgent de rezolvat.

Francezii dezvăluie problemele de sănătate pe care Simona Halep încearcă să le ascundă
Francezii dezvăluie problemele de sănătate pe care Simona Halep încearcă să le ascundă
Simona Halep a participat la Miami la primul turneu după un an şi jumătate, însă a fost eliminată în primul tur de Paula Badosa. Halep a primit un wild card la turneul american, după ce...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#serviciu, #serviciu casa, #lucrat acasa serviciu, #deconectat serviciu, #relaxare dupa munca, #deconectare munca , #stres