Semne ciudate care-ti dau de veste ca esti prea stresat

Luni, 05 Decembrie 2011, ora 07:02
17843 citiri
Semne ciudate care-ti dau de veste ca esti prea stresat
Foto: healthylifestylesblog

Stresul, aceasta problema care pare sufocanta si care adesea provoaca diverse afectiuni, poate declansa numeroase simptome, unele chiar ciudate. Foarte important este sa iei in seama schimbarile bruste care pot aparea in functionarea organismului, si sa faci tot posibilul pentru a reduce stresul.

Conform Rodale, iata cateva semne mai atipice, diferite de cele clasice, cum ar fi problemele de somn, care pot arata ca esti mult prea stresat.

1. Senzatii de voma si chiar varsaturi frecvente

Fostul secretar al Trezoreriei Statelor Unite ale Americii, Henry Paulson, a afirmat in cartea sa "On the Brink" ca, in timpul caderii financiare din 2008, incepuse sa aiba senzatie de voma frecvent, uneori chiar si in public. Iar acesta este unul dintre semnele atipice care indica faptul ca esti prea stresat, putand fi, totodata, si un simptom al anxietatii.

Ambele probleme (stresul si anxietatea) pot declansa o afectiune numita sindromul varsaturilor ciclice - boala caracterizata prin faptul ca persoanele in cauza au parte de greata si varsaturi o perioada lunga (uneori la acelasi moment din zi).

Daca ai asemenea simptome este necesar sa mergi intai la un spital, pentru a se stabili clar care este cauza lor, si apoi sa elimini pe cat posibil stresul si sa bei multa apa.

2. Pierderea parului

Cauzele care duc la caderea parului sunt multiple, de la anumite medicamente pana la factori genetici, stresul fiind si el un posibil motiv. Iar alopecia areata este o afectiune autoimuna asociata cu stresul, care se manifesta prin pierderea parului - globulele albe ataca foliculii, cauzand caderea firelor de par.

Totodata, o alta afectiune declansata de stres si care are ca efect caderea parului este telogen effluvium, dar consecintele sunt mai grave, boala fiind caracterizata practic printr-o pierdere subita a parului (pana la 70% din el).

Aceasta afectiune poate sa apara chiar si la luni bune dupa un eveniment stresant sau o perioada stresanta (prin stresant se poate intelege si pierderea unei persoane dragi sau nasterea, spre exemplu).

3. Scurgeri de sange din nas

In privinta acestui simptom exista mai multe pareri, contradictorii, dar unele studii au aratat ca, in anumite cazuri, pacientii care au raportat scurgeri de sange din nas frecvente si-au dat seama ca le-au avut in situatii foarte stresante.

Un articol aparut in Jurnalul Medical Britanic sugereaza ca acest simptom ar putea avea legatura cu cresterea tensiunii arteriale, care este foarte comuna atunci cand organismul uman este supus unor factori de stres.

Ceaiul de hibiscus te poate ajuta sa tii tensiunea arteriala sub control, iar pauza pe care o iei pentru a-l bea te poate face sa te relaxezi putin.

4. Pierderi de memorie

Daca remarci ca nu iti poti aminti unele detalii pe care le-ai discutat recent intr-o sedinta, spre exemplu, ar putea fi vorba de o reactie a hipocampusului, aparuta din cauza stresului.

Mai exact, stresul cronic poate expune hipocampusul (acea zona a creierului care controleaza memoria pe termen scurt) la niveluri excesive de cortisol - hormonul stresului. Iar acest lucru poate inhiba capacitatea creierului de a-si aminti anumite lucruri.

5. Transpiratie excesiva

Oricine stie ca o persoana care este foarte stresata transpira mai mult, dar unii oameni sufera de hiperhidroza (transpiratie excesiva), in special la pivelul picioarelor si palmelor, adesea din cauza stresului. Meditatia si yoga pot ajuta la reducerea cantitatii de transpiratie generate de stres, dar daca ai impresia ca suferi de hiperhidroza trebuie sa mergi la un medic specialist.

Tratarea acestei afectiuni nu te ajuta doar pe tine, ci si pe cei din jur. Conform unui studiu, transpiratia determinata de stres poate lansa anumite semnale catre oamenii din jur, putand duce la transmiterea partiala a stresului.

Totodata, un alt efect pe care stresul il are asupra corpului este slabirea sistemului imunitar, doar ca acesta este mai greu de observat. Stresul declanseaza eliberarea de catecolamine, hormoni care ajuta la reglarea sistemului imunitar, dar, eliberati o perioada mai lunga de timp, acestia pot interfera cu abilitatea corpului de a se apara. De asemenea, stresul micsoreaza timusul, glanda care ajuta la producerea de globule albe (care lupta cu infectiile).

O solutie buna pentru a atenua stresul si a stimula sistemul imunitar este sa faci exercitii fizice macar 30 de minute pe zi.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#stres cadere par, #semne stres, #simptome stres, #stresat simptome , #stres
Comentarii
Poza Nastratin
Nastratin
rank 1
e valabil pt Basescu-Boc...pierderea de memorie...