Cum sa folosesti stresul pentru a da lovitura

Sambata, 19 Septembrie 2009, ora 16:43
2371 citiri
Cum sa folosesti stresul pentru a da lovitura
Foto: youthcentral.vic.gov.au

Stresul este determinat de emotiile puternice pe care nu le putem controla. Apare astfel consumul emotional care poate dauna grav sanatatii.

Nu toate emotiile puternice sunt daunatoare insa. Si situatiile fericite pot exercita tensiuni emotionale care nu pot fi controlate, informeaza suite101.com.

A fi sau a nu fi stresat? Aceasta este intrebarea de la care specialistii americani au realizat un studiu pe baza caruia au aratat ca stresul poate avea urmari pozitive pentru fiecare individ.

Ei au definit mai multe niveluri ale consumului emotional, in functie de urmarile pe care le pot avea asupra starii generale de sanatate. Astfel, situatiile tensionate, de scurta durata, legate direct de o intamplare fericita din viata noastra, ne pot motiva si ne mentin un tonus ridicat, benefic pentru psihic.

Starea acuta de stres se caracterizeaza prin mici perioade in care suntem nevoiti sa respectam termene limita, sa ne indeplinim planurile personale, iar acestea sunt insotite de o anumita presiune emotionala, pe care nu o putem controla intotdeauna.

Perioadele temporare de stres fac parte din rutina zilnica. Exista persoane care isi induc aceasta stare, pentru ca au nevoie de stimuli exteriori pentru a fi motivati.

Faza cronica a tensiunilor psihice pe care nu le putem controla este cea care dauneaza grav sanatatii. Un mariaj nereusit, pierderea locului de munca sau alte situatii neplacute isi pot pune amprenta intr-un mod nefavorabil asupra sanatatii noastre.

Cum raspunde organismul

Stresul poate fi definit si ca un raspuns al psihicului in fata unei situatii care poate fi perceputa ca un pericol pentru ritmul afectiv personal.

Reactia organismului este de a elibera anumiti hormoni (adrenalina, cortizon), care accelereaza activitatea cardiaca, incetinind digestia si circulatia sangvina la nivel muscular.

Mai mult, reactiile pot fi de automatizare a unor functii nervoase, slabind astfel puterea si energia intregului organism. Fiecare organ are rolul de a se intoarce la forma si functiile initiale, daca o presiune suplimentara este exercitata asupra lui.

In cazurile de stres cronic, organismul nu mai are aceasta abilitate si tocmai de aceea va fi slabit si afectat in totalitate.

Primele semne ale stresului cronic, complet daunator sanatatii, sunt migrenele. Prelungirea acestor situatii determina caderea masiva a parului, obezitatea, disfunctiile sexuale, problemele cardiace sau depresiile.

Din estimarile medicilor americani, 90% din vizitele pacientilor sunt cauzate de stresul si tensiunea zilnica.

Cand stresul nu dauneaza sanatatii

O avansare la locul de munca, cautarea unui job, sustinerea unui examen important, casatoria, prima intalnire sau o prezentare foarte importanta sunt situatii care exercita o mare tesiune emotionala.

Acest tip de stres insa poate fi controlat, iar urmarile sunt castigarea increderii in sine, exersarea vointei personale si cresterea increderii si ambitiilor in propriile puteri.

Motivarea intelectului poate fi considerata o incercare stresanta pentru fiecare individ, dar, in acest caz, tensiunea psihica resimtita nu dauneaza sanatatii.

Dimpotriva, cautarea de solutii pentru indeplinirea planurilor personale, realizarea idealurilor proprii fiecarei persoane sunt situatii stresante care imbunatatesc psihicul si vointa.

Exista persoane care nu pot trai fara putina adrenalina, pe care o folosesc in beneficiul lor si care ii motiveaza. Mai mult, acest tip de stres le poate mentine atentia mereu treaza, pentru indeplinirea idealurilor.

Fara aceste situatii, putem pierde sansa de a simti emotii puternice pozitive, care ne readuc zambetul pe buze. Tocmai de aceea, menajarea permanenta de situatiile care ne pot consuma intr-un mod nefavorabil poate fi mai daunatoare decat controlul unui nivel ridicat al stresului.

Echilibrul insa este cel care pastreaza granita fina intre stresul care ne afecteaza sanatatea si tensiunea necesara pentru atingerea idealurilor personale.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#stres sanatate beneficii, #metode eliminare stres , #stres