Cum sa scapi de stres

Marti, 09 Iunie 2009, ora 18:58
5162 citiri
Cum sa scapi de stres
Foto: webhealthguides.net

Intalnirile cu prietenii, activitatile care ne plac cel mai mult, filmele preferate sau pur si simplu cateva ore de relaxare sunt metodele ideale pentru indepartarea stresului zilnic, dar pentru o perioada scurta de timp.

Pentru ca el sa nu revina dupa prima saptamana de lucru de dupa concediu, trebuie sa ne alcatuim o strategie clara pentru combaterea stresului pe termen lung, astfel incat situatiile dificile sa fie depasite cu calm si relaxare, informeaza helpguide.org.

Identificarea sursei

Controlarea nivelului de stres va incepe de la identificarea precisa a sursei. Nu este atat de simplu precum pare pentru ca, dupa identificarea ei va trebui sa ne asumam obiectiv partea de vina pentru crearea situatiilor stresante.

Este nevoie astfel de o analiza atenta a actiunilor si obiceiurilor noastre, precum si a modului in care reactionam in anumite situatii date.

Pentru a sti cu exactitate care este sursa de stres, intrebarile cele mai utile in acest sens sunt: "De cand dureaza aceasta perioada stresanta?", "Face deja parte din viata mea aceasta tensiune?" si "Ceilalti sunt vinovati pentru nivelul meu de stres sau eu?".

Dupa ce afli exact ce anume a declansat perioada mai dificila, cat de mult te afecteaza si daca sta in puterea ta sa rezolvi aceasta situatie, ai facut deja primul pas spre vindecare, ai acceptat ca ai aceasta problema.

Jurnalul de stres

Poate parea ridicol, dar o problema asezata pe hartie poate fi mai usor rezolvata decat daca este tainuta. Pentru a putea vedea evolutia sau involutia starii de stres, ea trebuie consemnata in fiecare moment.

Jurnalul de stres este metoda ideala pentru a vedea, dupa un timp, daca metodele noastre de indepartare a stresului sunt utile. Putem incepe cu metodele pe care le folosim in mod uzual.

Cele mai frecvente, si cele mai daunatoare, sunt fumatul, iesirile cu prietenii desi starea generala nu este una buna sau, dimpotriva, izolarea de ei, mesele dese si consistente, sedentarismul ori reprizele prelungite de somn.

Scrie in jurnalul tau de stres care sunt consecintele acestor masuri disperate cu care vrei sa depasesti perioadele dificile. Vei vedea ca, odata scrise, nu vei mai dori sa apelezi la ele stiind ca urmarile lor nu sunt benefice.

Educarea personala

Dialogul interior trebuie sa primeze daca vrei sa inchei pentru totdeauna cu perioadele stresante din viata ta. Cunoasterea de sine, impunerea anumitor reguli si educarea personala sunt foarte importante pentru orice strategie de eliminare a stresului.

Situatiile stresante pot si fie evitate fie schimbate. Reactiile tale cu privire la sursa de stres pot fi fie adaptate fie acceptate. In toate aceste situatii problemele incordate isi gasesc rezolvare.

Pentru a putea sa incepi o strategie pentru indepartarea stresului, invata sa spui "nu". Astfel, vei putea sa eviti discutiile si intalnirile mai putin placute si vei face doar ceea ce iti place.

Evita intalnirile cu persoanele care reprezinta o sursa de stres. Daca nu poti face acest lucru, incearca cel putin sa limitezi durata intalnirilor.

Lucrurile sau actiunile neplacute vor fi evitate complet. Indepartezi din mintea ta sintagma "trebuie" si vei face loc pentru "doar daca imi face placere".

Nu te angaja in discutii incordate si nu asista la certuri, discutii aprinse sau scandaluri. Asculta muzica vesela, incearca sa zambesti mai mult si evita sa ai vreun moment de cadere emotionala.

Consemneaza fiecare etapa a strategiei in jurnalul tau pentru ca urmatoarea etapa incordata din viata ta sa iti fie perfect cunoscuta. Nu te va mai lua prin surprindere si, cunoscand exact consecintele, o vei putea rezolva din timp, fara prea mare efort.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stres strategie, #stres sanatate, #depasire stres , #stres