Patru remedii antistres, special pentru doamne

Joi, 15 August 2013, ora 22:30
8805 citiri
Patru remedii antistres, special pentru doamne
Foto: Factroom

S-a dovedit ca barbatii si femeile se comporta diferit in raport cu stresul, ii suporta diferit efectele si trebuie sa caute cai diferite ca sa-l indeparteze, in cazul cand a ajuns sa le afecteze viata.

De altfel, studii recente au aratat ca principalele victime ale stresului sunt femeile, iar barbatii mai putin. Ele sunt cele mai expuse, deci ele trebuie sa fie primele aparate.

Portalul Factroom publica patru mijloace pe care specialistii le recomanda ca simple si sigure, atat pentru inlaturarea stresului deja instalat, cat si pentru prevenire.

Atletismul

Se stie ca sportul distrage de la alte preocupari, dar atletismul ocupa locul de frunte. Ce trebuie facut? Specialistii recomanda joggingul practicat pe inserate, ciclismul, chiar si lupta cu sacul de box.

Toate duc la descarcarea nervilor, contribuie la mentinerea sanatatii fizice, dar si la stabilitatea celei mentale. Mai multe studii independente au confirmat faptul ca, prin practicarea sistematica a atletismului, devenii mai rezistenta in fata situatiilor iritante sau a dilemelor fara iesire.

Exercitiile fizice, executate cu regularitate, inspira oamenilor incredere in sine, contribuie la cresterea stimei pentru propria persoana si ajuta la mentinerea echilibrului psihic, chiar si in fata unor situatii dificile sau chiar disperate.

Meditatia

Despre meditatie s-a scris mult si se va mai scrie. Adesea, vorbind de meditatie, unii se refera in mod special la practicile specifice transmise prin traditie in orient si preluate, ca fapt excentric si chiar mistic, de lumea dzvoltata.

Nu trebuie neaparat sa mergem atat de departe. Pentru ceea ce ne intereseaza, meditatia se poate rezuma la efortul de deconectare a gandurilor apasatoare, a grijilor zilnce si a dificultatilor de care ne izbim la tot pasul.

Calea este neasteptat de simpla. Trebuie sa gasesti momentul cand esti singura la domiciliu, cand nu te cheama si nu te deranjeaza nimeni, cand poti decupla toate telefoanele si soneriile, cand ai inchis televizorul.

Atunci poti lua pozitia pe care o consideri cea mai confortabila - pe pat, pe scaun, in fotoliu - sa reduci lumina la minimim (eventual storuri), sa-ti odorizezi incaperea placut si numai natural (levantica, busuioc, tamaie) iar, daca socoti necesar, sa-ti asiguri un fond muzical domol si pus in surdina.

Cu privire la acest ultim aspect, s-au facut multe sugesii, se mai fac inca, iar specialistii pretind ca efectul poate fi spectaculos, desi depinde de sensibiliatea fiecaruia.

In cele de fata, voi da cu titlu de exemplu cateva din cele mai vehiculate exemple: "Sonata Primaverii" de Beethoven (pian), "Romanta in fa major" de acelasi autor, partea I din "Simfonia neterminata" de Schubert, "Forellenquinett" tot de Schubert si multe altele care transmit acelasi mesaj calm, linistitor, relaxant.

In timpul meditatiei, trebuie sa faci efortul de a te decupla de orice preocupare, de a incerca sa uiti totul, respirand adanc, ritmic, rar. Pentru prima data, va fi dificil dar cine a invins reticenta initiala, ajunge sa se complaca inr-un fel de reverie, care ii instaleaza totala deconectare nervoasa.

Shopping

Cercetari recente au aratat ca, la femei, placerea de a face cumparaturi are efecte neasteptatate asupra relaxarii generale. Fireste, cumparaturile inseamna cheltuiala, dar nimic nu te impiedica sa privesti mult si sa alegi putin.

Cumparatura poate fi o rochie noua pentru tine, o jucarie pentru copilul tau, prajituri pentru toti. Satisfactia de a veni acasa cu o cumparatura nu poate fi uneori comparata aproape cu nicio alta satisfacte. Dar cu o conditie: sa n-ai in familie un bombanitor, care cauta cusur la orice cumparatura. Educarea din timp a bombanitorilor este o obligatie a oricarui om care isi doreste armonia in familie.

Ciocolata

Intre specialisti exista o controversa privind ascendenta efectului iritant a ciocolatei sau al celui de satisfactie. Poate ca adevarul este la mijloc, dar specialistii au stabilit ca acest produs stimuleaza organismul sa produca endorfina, asa numitul hormon al fericirii.

De altfel, oricine tine sub limba o bucatica de ciocolata pana se dizolva, a putut observa ca simte o senzatie de euforie. Se pune insa o conditie: orice exces strica.

Ciocolata nu trebuie mestecata, ca sa nu irite sistemul gastric. Ea trebuie supta, de preferinta sub limba, pana se dizolva. Si nu uitati, doamnelor, ca respectiva ciocolata este bogata in calorii. In cantitati mari, dauneaza. Daca nu depaseste 25 grame pe zi, cu o pauza din cand in cand, prinde tocmai bine.

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#antistres remedii, #stres femei, #stres barbati, #meditatie antistres , #stres