Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Reflectezi prea mult asupra unei decizii? Esti oricum nefericit

Duminica, 18 Decembrie 2011, ora 18:12
6794 citiri
Reflectezi prea mult asupra unei decizii? Esti oricum nefericit

Cercetatorii de la Florida State University, SUA, au constatat ca cine petrece prea mult timp in luarea unei decizii, cautand in mod obsesiv solutia ideala pentru o alegere perfecta, este nefericit.

Studiul realizat de oamenii de stiinta americani a avut ca obiectiv evaluarea diferentelor comportamentale ale persoanelor care, atunci cand se gasesc la o rascruce de drumuri, sunt indecise in alegerea variantei optime, relateaza La Stampa.

"Maximiser", asa-numitii maniaci ai maximizarii profitului, sunt mult mai susceptibili sa se simta nefericiti fata de "satisficers", adica acei care reusesc sa traiasca mai bine, chiar daca rezolva problemele luand decizii non-optime.

Cercetarile au aratat ca indecizia, ca si obsesia de a face alegerea potrivita pot duce la ruperea relatiei cu partenerul sau pot avea chiar consecinte negative asupra sanatatii.

Conform sursei citate, acest lucru se datoreaza faptului ca "maximisers" petrec prea mult timp gandind la alegerea lor, uneori chiar si dupa luarea deciziei, ceea ce ii forteaza sa nu se relaxeze niciodata si sa nu se bucure pe deplin de hotararea luata. In consecinta, devin stresati si au tendinta de a se enerva mult mai usor decat celelalte persoane.

Cu exceptia sanatatii si dragostei, cercetatorii de la F.S.U. sunt convinsi ca cei care tin cu orice pret sa nu greseasca in luarea unei decizii influenteaza negativ chiar si propria cariera profesionala. "Ei sunt mai putin multumiti decat satisficers, deoarece vor sa fie siguri ca au facut alegerea perfecta, dar in viata de zi cu zi nu sunt prea fericiti", afirma coordonatorul studiului, profesorul Joyce Ehrlinger.

Oamenii de stiinta au analizat fie deciziile luate in privinta achizitionarii unui produs simplu, banal, cat si cele mai importante, privind locul de munca, familia sau casa.

In concluzie, nu exista o alegere absolut perfecta, avand in vedere influentele diferite ale factorilor de mediu sau de alta natura.

Nu inseamna ca trebuie sa fim impulsivi... inseamna doar a nu cauta cu orice pret "decizia perfecta", de necontrazis de nimeni.

Atunci cand se ia o decizie, se reflecta, dar fara prea multe conditionari, deoarece, intr-un anumit sens, ar fi de preferat sa ne multumim cu mai putin pentru a trai mai bine.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#luare decizie, #proces luare decizie, #decizia perfecta, #ce sa aleg, #nefericire , #stres