Te poti imbolnavi de stres?

Sambata, 23 Octombrie 2010, ora 09:16
10231 citiri
Te poti imbolnavi de stres?

Stresul, boala secolului, afecteaza nu doar greutatea, asa cum multe dintre femei au observat, dar si inima ori pielea. Se afla in stransa legatura si cu o vindecare ingreunata a ranilor, un risc crescut de depresie, de raceala sau gripa, fiind asociat si cu accentuarea simptomelor bolnavilor cronici.

In intunericul tuturor acestor pericole ce pandesc, organismul secreta adrenalina in exces, conform Parade. Acest hormon, laolalta cu cortizolul, mareste presiunea sangelui, ritmul cardiac si zaharul din sange, dand forta, putere organismului numai pe moment. In situatii de urgenta, stresul iti poate salva viata.

Insa stresul pe perioade lungi de timp, fie ca este vorba de cel cauzat de o situatie de familie - casnicie -, financiar, ori legat de problemele de la munca sau de grijile pe care ti le faci pentru o ruda bolnava pe care o ingrijesti, iti influnteaza capacitatea de a functiona normal si iti slabesc imunitatea. Chiar si genele pot avea de suferit, sunt de parere expertii americani.

Inima are cel mai mult de suferit, pentru ca stresul creaza un intreg mediu in care atacul cardiac sau moartea subita devin mult mai probabile, dupa cum se specifica in Journal of the American College of Cardiology.

Despre stresul de la munca, s-a aratat ca mareste riscul cardiovascular cu mai bine de 50%, micsoreaza productia de estrogen, ceea ce are ca efect o protectie mai mica fata de bolile cardiace in cazul femeilor, explica Dr. Stephen Manuck, de la Universitatea din Pittsburgh.

Dureri de cap Stresul strica si echilibrul substantelor din creier, ceea ce poate duce la ingustarea vaselor de sange - o posibila cauza a migrenelor. De retinut e faptul ca reactiile fizice la stres - tensiunea resimtita in gat si umeri, scrasnitul dintilor sau incordarea muschilor maxilarelor - fac durerile de cap si mai patrunzatoare.

Piele Stresul agraveaza multe afectiuni ale pielii, printre care acneea, psoriazisul, rozaceea si urticaria. Poate duce la pierderea parului, la exfolierea unghiilor, la aparitia herpesului si nu numai.

Cancer Chiar daca dovezile in acest sens sunt limitate, se stie ca stresul cronic poate slabi sistemul imunitar, ceea ce poate mari predispozitia la cateva tipuri de cancer asociate cu virusurile.

Dupa ce ai recunoscut simptomele, fapt ce adesea nu e deloc simplu, pentru ca poate fi vorba de o serie intreaga de simptome comune multor afectiuni - te simti tensionat, ai dureri de cap, palme transpirate, un ritm cardiac accelerat sau un stomac cu probleme, iti faci constant griji, ai dificultati de concentrare si iei greu decizii - afla ca poti apela la o serie intreaga de medicamente, la sport si tehnici de calmare, efortul fiindu-ti in cele din urma rasplatit.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#stres inima, #stres piele, #stres cancer, #stres dureri cap, #stres gene , #stres