Homeopatia, o alternativa, cu dr. Irina Firuti: Prima consultatie poate vi se va parea ciudata - in ce consta

Marti, 21 Ianuarie 2014, ora 16:16
16899 citiri
Homeopatia, o alternativa, cu dr. Irina Firuti: Prima consultatie poate vi se va parea ciudata - in ce consta

Daca mergeti pentru prima data la un homeopat, consultatia vi se poate parea ciudata. In orice caz, ea difera mult de vizitele la un medic obisnuit.

In sala de asteptare a homeopatului adesea gasiti carti si reviste care promoveaza metodele naturale de intarire a sanatatii. Urmatorul lucru care iese in evidenta este ca in sala de asteptare sunt considerabil mai putini pacienti decat la un alopat. Aceasta se datoreaza si faptului ca durata consultatiei homeopatice este mult mai mare, explica pentru Ziare.com dr. Irina Firuti.

De aceea, la homeopat, in afara de situatiile de urgenta, trebuie sa va programati in prealabil. Si daca nu ati fost programat primul la consultatie, e posibil sa asteptati mai mult decat ati fi crezut. Despre o consultatie nu se poate spune cu precizie cat va dura.

Odata intrati in cabinet, sunt alte lucruri care va frapeaza. In timpul consultatiei, medicul homeopat se va interesa mai mult de dumneavostra decat de boala dumneavoastra. De la inceput trebuie stiut ca un homeopat adevarat nu-si va baza niciodata prescriptia pe denumirea bolii, caci in ochii lui fiecare individ este unic. Si unice sunt si combinatiile de simptome fizice si psihice prin care se exprima forta vitala modificata spre boala.

La inceput, el va intreaba doar ce v-a adus la el si apoi doar asculta si noteaza tot ceea ce ii povestiti dumneavoastra. Abia mai tarziu va pune intrebari, pentru a detalia unele lucruri pe care i le-ati relatat.

Vei fi intrebat si cat dormi si pe ce parte si ce visezi

Homeopatul e interesat chiar si de ceea ce dumneavoastra vi se pare a fi nesemnificativ si fara nicio legatura cu boala pe care o aveti. Lista de intrebari pe care vi le pune un homeopat poate sa cuprinda peste 100 de puncte. Daca la homeopatul clasic vine un pacient cu dureri de cap, atunci, in afara de localizarea exacta a durerii, el va va intreba si despre iradierea ei (spre ceafa, ochi etc), caracterul durerii (durere intepatoare, pulsatila, ca un cerc care strange, ca o bila de foc, ca si cum capul ar exploda etc.), cand se agraveaza si cand se alemioreaza (la expunerea la aer rece sau la soare, lumina putenica, zgomot etc).

Il intereseaza totul: si ce simtiti nevoia sa mancati, si ce nu va place deloc, ce aliment va face rau, cum e somnul, pe ce parte dormiti, ce visati, cum va influenteaza vremea, ce anume va face sa va simtiti mai bine, ce va agraveaza starea si tot felul de alte lucruri.

Pentru ca noi suntem atat de diferiti, si modul in care se exprima dereglarea fortei vitale este atat de diferit de la o persoana la alta. De aceea, in cazul aceleiasi boli, unei persoane ii e mai bine la cald, alteia la rece. Cineva face abuz de dulce, altcineva de sarat. O persoana nu simte senzatia de sete deloc, alta simte nevoia sa bea multe lichide, cineva are nevoie de lichide fierbinti, altcineva de lichide reci, cu gheata. Unul suporta bine soarele, altul nu. Un individ transpira foarte mult, altul deloc. Daca se enerveaza, unul plange, altul tipa. O anumita persoana nu uita niciodata o jignire, alta e blanda si iertatoare...

Bolile, mai ales ale copilului, pot fi un indicator al starilor conflictuale din familie

Cand mergeti cu copilul la homeopat veti constata ca specialistul incepe sa va intrebe despre problemele din timpul sarcinii sau nasterii. Dar mai mult, va va intreba daca aveti probleme in familie, daca sunt stari conflictuale etc. Asta, deoarece copilul nu poate fi tratat independent de parinti, de familie, de circumstantele in care creste.

De multe ori, bolile copilului sunt un indicator al lipsei de afectiune, al starilor conflictuale, al problemelor care exista in familie.

Adesea, pacientii sunt contrariati, pentru ca nu suntem obisnuiti sa povestim medicului toate senzatiile, emotiile si grijile noastre pentru a capata o aspirina. La sfarsitul consultatiei, unii se intreaba unde au nimerit. "Ce a fost asta, spovedanie?".

Dar homeopatul nu spovedeste, nu acuza si nu discuta felul dumneavoastra de a gandi, faptele sau viata dumneavoastra personala. Pentru el, componenta psiho-emotionala constituie un adevarat fir al Ariadnei, care il ajuta sa iasa din labirintul de simptome. Scopul lui este acela de a-si face o imagine despre punctele din traseul vietii dumneavostra in care au aparut anumite boli, de situatiile care v-au marcat, pentru a sti cum sa va ajute sa va recapatati sanatatea si nu sa va tina teorii sau sa va impuna o anume conduita.

Si apoi, revenind la deosebirile dintre vizita la un medic obisnuit si cea la homeopat, ati vazut ca primul foarte rar isi consulta cartile daca are un pacient in cabinet. Al doilea, din contra - e inconjurat de niste carti mari, uzate, pe care le tot rasfoieste in timpul discutiei cu dumneavoastra.

Va intrebati "ce o fi cu el? Ce o tot cauta in cartile acelea ale lui? O fi vreun incepator, n-o fi stiind nimic despre boli?". Nicidecum, el este ca un detectiv. In timp ce sta de vorba cu dumneavoastra, el face "portretul robot" al medicamentului care va va rezolva problema. Uneori, are si un computer pe birou, in care va introduce din timp in timp cate un simptom pe care dumneavoastra i-l relatati, pentru a-si alcatui o "lista de suspecti".

In timp ce vorbeste cu dumneavoastra, el noteaza in cele mai mici detalii toate simptomele pe care i le relatati. Caci pentru el strangerea informatiei este doar inceputul. Apoi, trebuie sa se concentreze asupra gasirii celui mai potrivit remediu pentru fiecare pacient in parte, constand intr-un singur medicament.

Uneltele lui de lucru sunt Repertoarul homeopatic, un index de simptome (la fiecare simptom aparand lista de remedii la care el a fost descris) si Materia Medica, descrierea detaliata a tuturor simptomelor pe care le prezinta fiecare remediu in parte. Ele sunt rezultatul experientei clinice de peste 200 de ani, cercetarilor din domeniul chimiei, fizicii, microbiologiei, fiziologiei, toxicologiei etc. Sunt permanent actualizate, pentru ca mereu se experimenteaza substante noi si se descriu simptome noi.

Indrumarele homeopatice sunt scrise de diferiti autori, care se completeaza unii pe altii. De aceea, pentru a gasi un simptom neobisnuit, nu e de ajuns sa consulti un singur indrumar. In ultimul timp, efortul homeopatului a fost usurat de folosirea calculatorului, care inmagazineaza si gestioneaza acest volum imens de informatie, dar care nu inlocuieste simtul clinic al medicului. Nu o masina hotaraste soarta unui om, ci tot un om!

Dr. Irina Firuti

Bucuresti- Paris

www.drfiruti.ro

Citeste si:
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Ludovic Orban, mesaj pentru tinerii liberali: „Membrii TNL prezenţi la congres nu se vor lăsa controlaţi. Mă aştept de la voi să fiţi liberi” VIDEO
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă, 18 septembrie, la Şcoala de Vară a TNL din staţiunea Venus, că se aşteaptă ca tinerii liberali care vor fi prezenţi la congresul din...
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Sursa: Ziare.com