S.O.S. Parkinson! Terapia genica aduce salvarea

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 07:50
6253 citiri
S.O.S. Parkinson! Terapia genica aduce salvarea
Foto: mylifestages.org

Uneia dintre cele mai grave maladii i-a fost incredintata o zi speciala in calendar. Astfel, 11 aprilie a devenit Ziua Mondiala a Bolnavilor de Parkinson.

Afectiune degenerativa a sistemului nervos central, Parkinsonul are ca semne clinice miscari lente, tremurul mainilor si a capului, dificultati de vorbire, de memorie sau de vedere.

Speranta de viata a bolnavilor de Parkinson este redusa, intre patru pana la zece ani, in functie de varsta la care a debutat afectiunea. In prezent, boala nu este vindecabila, dar se cunosc tratamente care pot fi urmate toata viata.

In timpul bolii, se observa scaderea concentratiei in creier a unor substante denumite neurotransmitatori, mesagerii chimici necesari pentru transmiterea informatiilor intre celulele nervoase. Printre ele se numara dopamina, diminuarea ei fiind cauza principala a bolii. Dar anumite simptome sunt date de reducerea unui alt neurotransmitator, GABA, care provoaca rigiditate musculara potrivit Eureka Sante.

Recent, rezultatele unui studiu al cercetatorilor americani au fost considerate o etapa importanta in tratamentul impotriva bolii Parkinson, si anume terapia genica. Mai exact, acestia au introdus intr-o anumita zona a creierului o gena care sa stimuleze productia de GABA. Testul a fost efectuat pe un numar de 45 de pacienti, cu varste intre 30-75 de ani.

Pentru a se evalua eficacitatea metodei, 22 de pacienti au primit gena in cauza, iar 23 au suferit o interventie chirurgicala falsa (efectul placebo), ei traind partial senzatia ca li s-a injectat gena adevarata.

Dupa o perioada de 6 luni, rezultatele au fost concludente. La jumatate dintre pacientii care au primit gena, simptomele bolii erau in regres, fata de 14% din grupul "placebo". Mai mult decat atat, terapia genica a dus la imbunatatirea abilitatilor motrice (procent 23%, comparativ cu 13% din cealalta parte supusa controlului). Au fost observate si reactii adverse, insa minore: greata, dureri de cap, ameteli.

S-a ajuns la concluzia ca daca aceste experimente clinice ar fi realizate pe un numar mai mare de pacienti, ar putea permite compararea eficacitatii terapiei genice cu cea a medicamentelor antiparkinsoniene sau a stimularii cerebrale profunde.

Medicamentele prescrise au drept scop restabilirea nivelului de dopamina. Pentru asta se pot administra: un precursor al dopaminei, cum ar fi Levodopa sau L-dopa, un agonist al dopaminei sau o substanta care sa blocheze degradarea dopaminei sau a precursorului in creier.

Recomandata este pentru cei care sufera de Parkinson si consultarea unui fizioterapeut, a unui logoped, pentru tulburarile de vorbire sau a unui ergoterapeut (care sa-l indrume pe bolnav cum sa nu-si intrerupa unele activitati zilnice).

Un exemplu de vindecare este cel al unui fost chirurg, Walter Liskiewicz, care suferea de aceasta maladie, abia putand sa se miste, dupa cum informeaza FarmaBlu, si care, in urma terapiei genice, reuseste acum sa cante muzica jazz.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#terapie genica parkinson, #boala parkinson , #terapii