Uimitoarea terapie prin muzica: Ce boli pot fi tratate

Vineri, 25 Iulie 2014, ora 11:13
7050 citiri
Uimitoarea terapie prin muzica: Ce boli pot fi tratate
Foto: Pulsplus

Din cele mai vechi timpuri, inaintasii nostri au observat efecte ciudate ale ritmurilor si ale melodiei asupra starii de spirit a oamenilor si chiar asupra sanatatii. Cei din vechime atribuiau totul unor proprietati magice ale muzicii, neputand gasi alta explicatie.

Problema unei eventuale terapii prin muzica s-a pus in mod serios abia prin anii '50 - '60, cand au inceput sa se elaboreze si studii pe aceasta tema, mai intai in Canada si SUA, iar mai tarziu in Franta.

Totusi, chiar si anterior acestei perioade, fara o baza stiintifica si fara studii, in Franta s-au incercat procedee empirice de ameliorare prin efecte muzicale a suferintei soldatilor aflati in convalescenta. Tratamentele priveau indeosebi afectiunile pe baza psiho-nervoasa: insomnie, depresie, anxietate, aminteste Pulsplus.

In 1954, inginerul de sunet francez Jaques Jost a produs senzatie cu studiile sale privind tratamentul prin muzica, elaboarate in cadrul Laboratoarelor de Encefalografie ale Clinicii de Boli Mentale din cadrul Facultatii de Medicina din Paris.

In colaborare cu doctorii Guilhot si Garnier el a studiat problema timp de 18 ani, reusind sa realizeze un test de receptivitate pentru a stabili pacientii compatibili cu terapia prin muzica.

A fost un important pas inainte, pentru ca intr-o problema atat de delicata, receptivitatea umana este foarte diferita de la un individ la altul si orice incercare de a stabili reguli general valabile ar esua.

Asa a ajuns sa se organizeze in 1984 primul Congres Mondial de Terapie prin Muzica, la spitalul Salpetriere, din Franta.

De atunci, terapia prin muzica este tratata cu toata seriozitatea ca un procedeu paraclinic, foarte eficient in timpul convalescentelor, dar - ceva nou - ca mijloc curativ aferent nu numai situatiilor de tulburari psiho-neurologice. Iata cateva exemple, poate neasteptate.

Terapia prin muzica, izvor de sanatate si relaxare

Hipertensiunea arteriala

Potrivit cercetatorilor japonezi, hipertensiunea poate fi ameliorata prin buna dispozitie pe care efectele muzicale o provoaca adesea spontan. Singura parte delicata este stabilirea de catre specialist a genului de muzica, indicat pentru fiecare individ in parte, acel gen la care individul este receptiv.

Experiente de laborator efectuate in Japonia arata ca, prin selectarea corecta a genului de muzica, hipertensiunea arteriala poate fi coborata cu 5-6 mm in timp de doua luni.

Explicatia care s-a dat in acest caz este legata de faptul ca muzica poate induce dezvoltarea hormonului serotonina, care neutralizeaza hormonii generatori de stres, principala cauza a hipertensiunii.

Combaterea singuratatii

Desi nu este o boala, singuratatea provoaca stari maladive, adesea grave si uneori cu consecinte greu de suportat, care afecteaza nu numai sistemul nervos, dar si functionarea multor organe, aparent fara legatura cu o cauza care le-a produs.

Conform dr. Stephen Palmer de la Univesitatea Berkeley, California, nu singuratatea in sine este cea care ne afecteaza, ci stare emotionala creata de aceasta. S-a observant ca adesea starile specifice singuratatii pot apare in mod bizar la persoane care traiesc intr-un colectiv, dar care chiar si acolo se simt singure.

Rezulta ca, asa cum constata dr. Stephen Palmer, nu singuratatea este afectiunea care ne apasa, ci starea emotionala pe care o poate produce aceasta sau pe care o pot produce alte cauze.

Tratamentele prin muzica au dat in asemenea cazuri rezultatele cele mai bune, iar muzica indicata este cea clasica, apartinand scolii baroce. Un exemplu este Vivaldi.

Alzheimer

Studii facute pe loturi de persoane in varsta arata ca cei care au studiat muzica sau au cantat la instrumente muzicale in copilarie, la varste de pana la zece ani sunt mult mai putin expusi decat altii sa manifeste fenomene de dementa senila sau boala Alzheimer, la varste inaintate.

Explicatia consta in faptul ca abilitatile muzicale castigate in copilarie activeaza pozitiv centre cognitive in creier. Aceste abilitati raman active si mentin capacitatea cognitiva a varstincilor.

De aici, fireste, nu rezulta o recomandare pentru persoanele ajunse deja la varsta a treia, dar rezulta sfatul pentru parinti de a cultiva un minim de formare muzicala a copiilor, carora notiunile elementare in domeniu trebuie sa le fie la fel de bine fixate in creier, ca alfabetul sau tabla inmultirii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
#muzica terapie, #medicina naturista, #studii paraclince, #boala Alzheimer , #terapii