Viata sanatoasa: Trateaza-te cu ras!

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 08:10
3157 citiri
Viata sanatoasa: Trateaza-te cu ras!
Foto: merinews.com

Poate parea incredibil, dar rasul provocat de o gluma bine plasata sau un banc spus la momentul potrivit are efect terapeutic.

Dintotdeauna, romanului i-a placut sa manance bine si sa faca haz de necaz, sa rada cu pofta, cu gura pana la urechi, chiar si in cele mai stresante sau triste momente ale vietii. Asa s-au nascut celebrii Bula - sa traiti, maestre! Alinuta, Gigel si alti teribilisti care populeaza lumea glumelor si bancurilor noastre.

Poate si umorul ne-a ajutat adesea sa trecem mai vioi, mai cu optimism peste multele necazuri care adesea au dat de-a dreptul peste noi.

De cele mai multe ori, rasul ne-a mobilizat si am gasit in noi puterea de a munci ore in sir. Rasul ne-a dat puterea de a fi entuziasti, de a trece mai usor peste evenimentele triste ale vietii, peste esecuri si insuccese ori de a invinge boli mai mult sau mai putin grave.

Valoarea terapeutica a rasului a devenit obiect de studiu pentru medicii zilelor noastre si ceea ce au aflat e motiv de bucurie. Rasul sau mai bine zis, starea de bine provocata de ras scade tensiunea arteriala, reduce stresul, detensioneaza muschii si creste elasticitatea musculara, imbunatateste respiratia si oxigeneaza sangele.

Norman Cousins este pacientul care prin exemplul sau a produs o adevarata revolutie in gandirea medicala. In clipa in care a realizat ca medicamentele sunt ineficiente in cazul sau si nu-l vindeca de boala grava de colagen de care suferea si medicii s-au declarat neputinciosi, Norman nu s-a lasat prada disperarii ci a ales sa mearga mai departe si... a ras.

De mare ajutor in tratamentul original la care a apelat i-au fost desenele animate pline de umor si rasul provocat de acestea a ajuns in mintea si trupul bolnavului, de fapt acolo unde trebuia, redandu-i sanatatea, spre marea uimire si surprindere a medicilor, care erau tare sceptici in ceea ce-l priveste pe Norman si viata lui.

Doctorii Lee Berk si Stanley Tan de la Loma Linda University si-au format un grup de oameni bine dispusi, veseli carora le-au dat sarcina sa rada, mult, bine si sanatos, adica din toata inima.

In tot acest timp, printre hohotele de ras, cei doi medici au analizat, cat se poate de serios, probele de sange recoltate de la persoanele care au acceptat sa intre in grupul de experiment, inainte si dupa reprizele de ras si asa au ajuns la concluzia ca rasul stimuleaza sistemul imunitar si reduce efectele nocive ale stresului.

V-ati intrebat vreodata de ce copiii trec mult mai usor peste boli, de ce se vindeca mai repede si nu stau in pat sa zaca asa cum fac, de regula, maturii? Copiii sunt veseli, rad din orice, ii amuza totul, sunt receptivi la orice miscare si sunet nou in care gasesc prilej de amuzament. Copiii rad sincer, din toata inima si asta ii ajuta sa treaca mult mai usor peste o boala sau o stare de disconfort specifica varstei.

Nu trebuie sa asteptam sa ne imbolnavim ca sa radem. O putem face zilnic, oferindu-ne noi insine o doza de ras, din ce avem la indemana. Un banc, o intamplare amuzanta, o carte de bancuri, o carte vesela, scrisa cu talent si umor, un film de comedie, circ, desene animate.

Este recomandat ca cei predispusi la melancolie sa caute compania unor personae vesele, optimiste, cu rasul pe buze, gata oricand sa gaseasca motiv de ras in orice situatie.

Ca sa fiti sanatosi si vioi, senini la fata, mai siguri si mai stapani pe voi, apelati la terapia cu ras. Rasul nu ingrasa si nici nu are efecte secundare. Nu costa nimic. La ras poate apela oricine fara teama si cu multa incredere. Indiferent de varsta, rasul va va aduce primavara pe chip.

Sa avem sanatate!

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#terapie ras, #tratament ras, #ras remediu boli, #Norman Cousins terapie ras , #terapii