Alimente care anuleaza efectul medicamentelor

Sambata, 14 August 2010, ora 18:16
25634 citiri
Alimente care anuleaza efectul medicamentelor

Oricat ar parea de ciudat, unele alimente anuleaza efectul medicamentelor sau, in cel mai fericit caz, le scad eficacitatea. In multe cazuri, interactiunea dintre alimente si medicamente poate avea consecinte grave.

Alimentele pot sa intarzie sau sa amane absorbtia unor medicamente. Uneori, alimentele modifica pH-ul continutului tubului gastro-intestinal, ceea ce atrage dupa sine schimbarea ratei de dizolvare si absorbtie a medicamentului.

Consumul excesiv de spanac, broccoli sau legume cu frunze verzi poate interactiona cu medicamentele anticoagulante. Legumele cu frunze verzi contin vitamina K, cunoscuta pentru proprietatea ei de a favoriza coagularea sangelui. Din acest motiv, legumele cu frunze verzi pot anula efectul medicamentelor.

Grepfrutul

Multe femei care iau pilule contraceptive urmeaza si cure de slabire sau de intretinere a siluetei, regimuri in care pot sa includa si renumitul fruct pentru slabire: grepfrutul. Dar oare stiati ca acesta interactioneaza cu efectul contraceptivelor? Grepfrutul contine o serie de elemente care influenteaza modul de asimilare al unor substante, printre care se numara si estrogenul, unul dintre hormonii feminini.

Sucul de grepfrut (si fructul) are capacitatea de a creste biodisponibilitatea acestui hormon, aparand efecte adverse in cadrul administrarii de contraceptive orale. Medicii recomanda cel mult un pahar de suc de grepfrut pe zi.

"Grepfrutul interactioneaza cu peste 200 de medicamente", a declarat, pentru Ziare.com, medicul nutritionist Alexandra Popa. Nu ar trebui sa consumam acest fruct in cazul in care urmam un tratament cu antidepresive, antialergice, antivirale, pentru maladii cardiace, epilepsie, disfunctii erectile, antibiotice, anticonceptionale, astm si cancer. Problema este ca efectul grepfrut-ului dureaza pana la trei zile, ceea ce inseamna ca nu poti bea suc dimineata si lua medicamentele in cauza seara.

Alte fructe care interactioneaza cu medicamentele sunt pomello si portocalele de Sevilla.

Carnea

Carnea pregatita la gratar scade efectul antiastmaticelor, a unor analgezice, a sedativelor si a antidepresivelor, mai afirma specialistul.

Alcoolul

Alcoolul creste toxicitatea pilulelor utilizate in tratamentul bolilor de inima, hepatice si neurologice si anuleaza efectul antibioticelor. In general alcoolul nu este bun amestecat cu niciun medicament, nici macar cu banalele aspirine sau pastile de paracetamol.

Cafeaua

Cafeaua e un stimulant psihomotor, deci nu trebuie amestecata cu diureticele sau cu medicamente pentru sistemul nervos. Cafeina reduce actiunea in cazul sedativelor si intensifica efectul pastilelor care accelereaza tranzitul intestinal lent.

Sarea

Sarea scade eficienta antihipertensivelor. Mancarea sarata trebuie evitata de persoanele care iau pastile pe baza de cortizon, pentru ca riscul de retentie creste, si poate aparea hipertensiunea arteriala, mai mentioneaza nutritionistul.

Ca o regula generala, este important si momentul in care se administreaza medicamentele, in raport cu ora la care se ia masa. Nu este indicat sa luati medicamente in timpul mesei, pentru ca alimentele ingerate scad capacitatea de absorbtie a compusilor din medicament.

Cel mai bine este sa luati medicamente pe stomacul gol, cu o ora inainte de masa. In cazul in care le administrati dupa masa, asteptati minimum doua ore.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#alimente medicamente, #alimente efect medicamente , #tratament