Ce ti-ar spune medicul sa NU cumperi din farmacie

Luni, 17 Ianuarie 2011, ora 07:03
5247 citiri
Ce ti-ar spune medicul sa NU cumperi din farmacie

Cand intri in farmacie, privirea iti este asaltata de fel de fel de produse ce iti fac parul mai stralucitor si mai gros, pielea mai catifelata sau oasele mai rezistente. Dar reclamele inteligente nu sunt garantia ca aceste produse chiar iti fac bine.

Wallet Pop a intrebat diversi medici, dermatologi, dentisti si alti specialisti, si iata 8 produse despre care, spun ei, desi le gasim in farmacii, ar trebui sa le ignoram:

Pilulele de slabit

Multe dintre aceste pilule nu sunt supuse unei evaluari atat de riguroase precum alt fel de produse farmaceutice si intra mult prea usor pe piata. "Nu prea exista dovezi care sa ateste eficienta acestor pastile. Altfel, sa fim seriosi, s-ar bucura de mult mai multa reclama si sprijin din partea media si a specialistilor", spune doctorul Fred Ralson, presedintele Colegiului American al Medicilor.

Este adevarat ca excesul de greutate poate duce la tot felul de boli si ca ne scurteaza viata, dar aceste pastile nu sunt nici pe departe cea mai indicata metoda de a combate acest pericol. O dieta adecvata si putin sport pot face minuni pe termen lung.

Cand cineva incepe sa se gandeasca la pastile de slabit este totusi un semn bun, asta inseamna ca isi da seama ca trebuie sa ia atitudine, dar trebuie sa fim atenti sa nu facem mai mult rau decat bine.

Cremele anti-rid

Cremele anti-rid vin adesea cu promisiuni mari, ceea ce implica si preturi pe masura, dar unii doctori sustin ca poti obtine aceleasi rezultate cu costuri mult mai mici.

"Orice crema hidratanta poate avea acelasi efect", sutine dr. Laila Almeida, dermatolog certificat. Exista putine studii care sa ateste eficacitatea acestor creme, asa ca daca vrei sa nu ai riduri, evita expunerea excesiva la soare, fumatul si hidrateaza-ti pielea zilnic.

Sunt aproape ridicole reclamele ce iti promit ca vei beneficia de un adevarat "lifting facial" daca folosesti un anumit produs. Asta nu se poate realiza decat cu ajutorul chirurgiei sau a produselor injectabile, deoarece ceea ce produce pierderea elasticitatii nu este pielea in sine, ci tesutul de sub ea.

Odata inceput procesul de imbatranire, acesta nu mai poate fi stopat, asa ca ai grija dinainte de pielea ta, avand o dieta sanatoasa, facand sport si incluzand antioxidanti in regimul tau alimentar.

Medicamentele pentru raceala

Mai ales copiii "beneficiaza" mult prea rapid de aceasta metoda, de cele mai multe ori atunci cand nici macar nu este cazul. Siropul de tuse si decongestionantii pot cauza mai mult rau decat daca lasi organismul sa se vindece de la sine, deoarece pot avea efecte secundare nedorite.

Spray-ul nazal iarasi este o substanta mult prea folosita, care nu face altceva decat sa irite mucoasa nazala si sa rezolve problema doar pe moment. Stiu ca parintii se tem pentru copiii lor si vor ca acestia sa se insanatoseasca mai rapid, dar cateodata chiar e bine sa lasam organismul sa aiba grija de sine, mai ales atunci cand nu este vorba decat despre o banala raceala.

Vitaminele

Oamenii presupun ca daca iau vitamina C vor scadea riscul de cancer sau alte boli. Dar studiile arata ca vitaminele nu numai ca de multe ori nu sunt necesare, dar pot provoca si rau in cantitati mari, asa cum se intampla cu vitamina E.

"Daca le citesti prospectul, vei vedea clar ca nu are niciun rost sa le iei, dar se pare ca oamenii vor sa creada altceva", afirma Dr. Richard Baxter, director medical la "Healthy Aging Magazine".

Singura alternativa viabila este o dieta sanatoasa, cu multe fructe si legume. Daca vrei antioxidanti, trebuie sa asimilezi polifenoli din coacaze si vin rosu. Nu poti avea o dieta total neingrijita si sa stai linistit ca vei compensa totul cu vitamine.

Cremele anti-celulitice

Este acelasi lucru ca si cand ai cumpara speranta, impachetata frumos intr-un ambalaj dragut. Celulita este cauzata de iregularitatea stratului de colagen din piele, ceea ce cauzeaza aspectul cojii de portocala. Nu exista nimic cu care sa te masezi sau sa injectezi, care sa contracareze asa ceva. Daca ceva chiar ar functiona, toata tara ar vui fara nici o indoiala.

Dr. Stephen Baker, medic plastician in Washinton D.C., sustine ca nimic nu a fost inca inventat care sa inlature celulita. Toate produsele de pe piata exista doar datorita reclamei si tind sa aiba mai mult un efect placebo.

Paste de dinti cu efect de inalbire

Pastele contin o substanta abraziva, care nu face dintii mai albi sau mai stralucitori, ci doar ajuta la inlaturarea petelor. Dar ai grija, acestea pot chiar sa deterioreze smaltul dintilor in timp. Asa ca fii mai precaut inainte de a folosi orice pasta si mergi la doctorul stomatolog pentru a te sfatui ce este mai bun pentru sanatatea dintilor tai.

Stimulanti de crestere a parului

Nu tot ce zboara se mananca, asa ca nu mai avea atata incredere in toate sampoanele si balsamurile de par aflate in farmacii. Regenerarea parului nu este un lucru atat de simplu, asa ca daca vrei un rezultat vizibil mergi intai si consulta un doctor si vei vedea ca sunt foarte putine produse cu adevarat eficiente.

Dulciurile

Cel mai rau lucru pe care oamenii il pot cumpara dintr-o farmacie sunt acadelele sau bomboanele pentru o respiratie proaspata. Acestea nu sunt altceva decat dulciuri ce iti vor umple dintii de zahar si vor duce la degradarea lor, sutine dr. Bill Dorfman, un celebru stomatolog din Beverly Hills, California.

Andrada Avram

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#produse inutile farmacii, #produse fara efect, #produse periculoase sanatate, #cosmetice inutile , #tratament