Cele mai ciudate efecte adverse ale medicamentelor

Joi, 04 Noiembrie 2010, ora 07:03
27875 citiri
Cele mai ciudate efecte adverse ale medicamentelor

Majoritatea oamenilor ia medicamente cel putin o data in viata. In general, ele isi indeplinesc rolul cu succes, insa exista si cazuri in care pot avea efecte adverse.

Indiferent de medicament, cele mai frecvente astfel de reactii mentionate pe prospecte sunt greata si varsaturi, alergii, somnolenta, insomnie, palpitatii sau dependenta. Uneori poti face ceva ca sa impiedici aparitia acestora; spre exemplu, pentru a evita greata poti sa nu iei pastilele pe stomacul gol (in cazul in care nu este specificat acest lucru).

Unele medicamente au insa efecte mai ciudate si mai grave. Si, desi in unele cazuri sunt considerate drept riscuri acceptabile, in altele nici macar nu au fost descoperite pana ce medicamentul nu a fost folosit la scara larga, ulterior fiind retras de pe piata.

Potrivit Discovery Health, iata zece dintre cele mai ciudate reactii adverse.

1. Amnezie

Acesta este un efect ce a aparut la unele persoane care au folosit Mirapex - un medicament prescris de regula pentru a controla simptomele maladiei Parkinson si pentru cei care sufera de sindromul picioarelor neobosite. Amnezia a fost insa de scurta durata - pacientul neavand amintiri din ziua precedenta.

De asemenea, pierderi temporare de memorie pot sa apara si la unii pacienti care iau statine - medicamente folosite pentru a micsora nivelul de colesterol.

2. Dureri

Unele medicamente care nu vizeaza alinarea unor dureri pot provoca dureri ca efect advers. Este cazul substantei fexofenadina, gasita in special in pastilele pentru alergii. Aceasta are rolul de a ameliora simptome ca tuse, stranut, ochi iritati si mancarimi, dar folosirea ei poate provoca dureri musculare si de spate.

Totodata, dureri, tensiune sau slabiciune resimtite la nivelul muschilor pot fi determinate si de atorvastatin.

3. Tulburari ale simturilor

Vasotec, un medicament menit sa controleze tensiunea arteriala ridicata, poate afecta aproape toate cele cinci simturi: poate provoca pierderea mirosului si a capacitatii de a simti gustul, precum si tulburari de vedere cum ar fi vederea incetosata si ochii uscati.

Totodata, si cunoscutul medicament Viagra, folosit pentru disfunctii erectile, poate cauza vedere incetosata si chiar probleme in a distinge intre albastru si verde.

4. Urina colorata

Ca urmare a ingerarii unor medicamente, urina poate fi: rosiatica - de la fenazopiridina, substanta utilizata pentru infectiile tractului urinar, sau de la deferoxamina, utilizata in cazul supraincarcarii organismului cu fier -, bruna - de la metronidazol, furazolidon -, purpurie - de la fenolftaleina- , verde - de la Elavil, un antidepresiv, sau Robaxin, un medicament care amelioreaza spasmele musculare - si albastra - de la Dyrenium.

5. Halucinatii

Morfina (un medicament capabil sa calmeze durerile intense) poate provoca halucinatii vizuale si auditive. De asemenea, Mirapexul, mentionat si la amnezie, poate cauza si aceasta reactie adversa.

Unii pacienti cu Parkinson s-au plans ca au avut diverse vedenii, de la serpi tarandu-se pe pereti, la oameni ascunzandu-se in debara.

6. Cosmaruri si somnabulism

Chantix (nume generic pentru substanta vareniclina), un medicament creat pentru a ajuta fumatorii sa renunte la acest viciu, poate cauza cosmaruri si somnambulism (unii chiar devin violenti in timp ce sunt somnambuli).

De asemenea, doua medicamente folosite pentru tratarea insomniei cronice, Lunesta si Ambien, ii pot determina pe unii pacienti sa manance, sa dea telefoane, sa faca sex sau chiar sa sofeze in timp ce dorm.

7. Incontinenta anala

Un medicament creat pentru a ajuta oamenii sa slabeasca, Xenical, poate provoca incontinenta fecala (pierdere involuntara de materii fecale).

8. Comportamente compulsive

Tot Mirapexul poate determina aparitia unor schimbari de comportament: unele persoane care consumau alcool ocazional au devenit alcoolice, altele au inceput sa nu se poata controla de la a cheltui toti banii, iar altele au inceput sa mearga in cazinouri frecvent, desi inainte de a lua Mirapex nu erau interesate de jocuri.

9. Ganduri de suicid

Lariam (destinat combaterii malariei), Paxil (antidepresiv) sau Chantix (mentionat si mai sus) pot determina aparitia unor ganduri suicidare.

10. Malformatii fetale

Femeile gravide au de regula o lista foarte lunga cu medicamente interzise in timpul sarcinii deoarece multe substante pot avea efect teratogen - adica pot afecta dezvoltarea normala a fatului.

Thalidomida este una dintre cele mai periculoase substante in acest sens. Creata in 1950, ea a fost prescrisa multor gravide cu scopul de a trata problemele de somn si greata, insa fara a se fi dovedit ca este sigura. Astfel, intre 1956 si 1962 aproape 10.000 de femei care au luat thalidomida, in special din Statele Unite, au dat nastere la copii cu diverse malformatii.

Substanta se mai foloseste si in prezent, dar indeosebi pentru un anume tip de cancer.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reactii adverse medicamente, #efecte adverse medicamente, #cele mai ciudate efecte adverse, #cele mai ciudate reactii adverse , #tratament