Ziare.com

Cele mai ciudate si periculoase tratamente din trecut

Sambata, 15 Martie 2014, ora 23:21

   

Cele mai ciudate si periculoase tratamente din trecut
De-a lungul multor milenii, medicina a fost dependenta de mituri. Chiar si astazi mai sunt in practica tratamente fara nicio baza stiintifica, cand vindecatorul face simple experiente pe corpul pacientului sau, iar acesta accepta docil sau naiv sa fie cobaiul celui care il trateaza.

Faptul ca uneori pacientul s-a facut bine nu se datoreaza adesea tratamentului, ci capacitatii de rezistenta a organismului si puterii sale de aparare.

Nu neaga nimeni faptul ca exista si principii naturiste confirmate astazi de stiinta, dar ramai uluit cand afli practici, pe care oamenii din vechime le suportau pentru singurul motiv ca nu aveau alta solutie, comenteaza portalul MixStuff.

Lipitori

Aplicarea lipitorilor pentru a suge sangele bolnavului este un procedeu milenar, practicat de vechii egipteni. Partea nociva consta in faptul ca lipitorile extrageau sange, chiar daca bolnavul avea mare nevoie de el, ca sa lupte cu boala.

Totusi, cercetari contemporane au stabilit ca lipitorile pot fi utile in anumite situatii, foarte limitate. Medicina moderna le foloseste pentru vindecarea pielii dupa transplant si uneori pentru tratarea unor arsuri.

Lipitorile au capacitatea de a restabili circulatia venelor blocate, fapt pentru care Food and Drug Administraton a autorizat folosirea lor sub strict control medical.

Tenia

Tenia este un parazit intestinal, care odata instalat in intestine incepe sa consume de acolo substantele nutritive ale bolnavului, de care acesta are nevoie pentru propria sa hrana. Ca umare, posesorul de tenie incepe sa slabeazca vizibil.

Vindecatorii n-au stiut insa sa sesizeze ca "dieta" poate provoca o gama larga de efecte secundare, uneori ireparabile, intrucat tenia, odata introdusa in intestin, se elimina foare greu de acolo.

Specialistii confirma faptul ca, prin tratamentul cu tenia, multi obezi au slabit spectaculos, dar nu cunoaste nici macar un singur caz cand ei ar fi avut un sfarsit fericit.

Lobotomie

Ironia sortii face ca, in 1949, doi medici sa fi fost distinsi cu premiul Nobel pentru descoperirea acestui procedeu senzationl la acea data, care s-a dovedit insa ulterior a fi daunator, intrucat se intervine asupra creierului prin mijoace insuficient verificate.

Doctorul Walter Freeman, de la Universitatea din Yale, a apucat sa opereze prin aceasa metoda mii de pacienti, care sufereau de anxietate, depresie, tulburari halucinante si alte afectiuni neurologice, psihice si emotionale. Ulterior operatiei, multi din ei au ramas paralizati pe viata.

Poate cel mai notoriu caz este cel al surorii fostului presedinte american Kennedy, Rosemarie, care operata la 23 de ani, n-a mai putut nici sa umble, nici sa vorbeasca toata viata.

Trepanatie

Trepanatia consta in perforarea craniului, pentru a executa operatii direct pe creier. Este uimitor faptul ca stramosii nostri milenari au lasat vestigii stravechi din care rezulta ca practicau trepanatia, inca de pe vremea Egiptului antic.

Este totusi greu de inteles cum faceau aceasta operatie fara mijloace sterilizate si, mai ales, fara anestezie. Cercetatorii au stabilit ca trepanatia se practica atat in scopuri medicale, cat si rituale. Desi medicina moderna a abandonat acest procedu, mai exista si astazi specialisti care ii sustin utilitatea.

Urinoterapia

Si in acest caz, este vorba de procedee stravechi. Ele isi au obarsia probabil de la soldatii raniti pe front, care au observant ca ranile spalate cu urina, de obicei aseptica, sunt mai putin supuse infectarii decat cele spalate cu apa obisnuita.

Exista si astazi vindecatori care practica numeoase forme de tratamant cu urina, atat intern cat si extern, dar niciunul din procedee nu este confirmat de medicina.

Apa radioactiva

La inceputul secolului XIX, devenise foarte populara ideea ca apele radioactive, indiferent de gradul lor de radioactiviate, au proprietati curative nemaiintalnite. In jurul izvoarelor termale din aproape intreaga Europa au inceput sa apara statiuni climaterice si balneare, amenajate pentru practictarea bailor calde.

Persoane din lumea cea mai selecta a societatii acelor vremuri intelegeau sa-si faca in fiecare vara o "cura de bai". Baile in statiuni ajunsesera un fel de moda nobiliara, ceva ce nu se potrivea cu clasa de jos.

Mult mai tarziu, cand s-au facut studii, s-a constatat ca efectele acestor "ape" pot fi utile sau nocive, in functie de doza si de regimul aplicat. Astazi este total contraindicat sa te prezinti la bai fara consult si trimitere de la medicul de specialitate. Risti chiar sa nu fii primit.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6401 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Trebuie sa fim cu stiinta acum

Stiinrta a scapat lume a de cancer, de diabet, de alzheimer, de Parkinson , de autism, ne vaccineaz a pt boli imaginare.
Medicina se da drept stiinta si fetele de la laborator au chiar halate albe, au eprubete si se prefac ca fac stiinta . Medicii, TOTI , doar vind pastile pt ind de medicamente si s e prostituiaza pt profituri ce vin de la acestia .
Daca este o meserie jalnica si fara demnitate , asta este medicina . Sint cei mai prosti dintre profesionisti. Dovada ? In US speranta de viata a medicilor e de numai 58 ani iar in Iuropa lu peste, de 60 si in scadere ). Daca ar sti ceva , ar face si pt ei. Eu am trait deja viata pina unde un ra-hat de medic nici nu viseaza.
Sint cumparati si prostituatii ind de medicamente.

 

...

"...nu cunoaste nici macar un singur caz cand ei ar fi avut un sfarsit fericit".

Eu credeam ca toate sfarsiturile sunt nefericite. Cum e sfarsitul fericit?

"La inceputul secolului XIX, devenise foarte populara ideea ca apele radioactive..."

La inceputul secolului XIX nu se cunostea radioactivitatea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor