Cele mai grave greseli medicale pe care le poti experimenta ca pacient

Joi, 14 Martie 2013, ora 15:30
4387 citiri
Cele mai grave greseli medicale pe care le poti experimenta ca pacient
Foto: Guardian

De la amputarea gresita a unui picior si pana la incurcarea bebelusului la iesirea din maternitate, tratamentele medicale efectuate in spital demonstreaza ca nu sunt intotdeauna reusite.

Chiar daca greselile sunt relativ rare, exista anumite situatii care pot fi catalogate drept adevarate cosmaruri pentru pacienti.

Desi pare mai degraba o scena de film horror, trezirea in timpul operatiei este posibila si in realitate.

The Guardian noteaza ca acest lucru i s-a intamplat lui Sarah Newton, o pacienta care s-a trezit in timpul unei interventii chirurgicale si a realizat ca nu poate reactiona in niciun fel.

"Am incercat sa tip, am incercat cu disperare sa imi misc degetele de la picioare, dar nu am putut misca nimic", a spus femeia.

Din fericire, ceea ce i s-a intamplat pacientei, cunoscut ca si constientizare accidentala, este un fenomen rar. Royal College of Anaesthetists confirma, intr-un studiu, ca o astfel de situatie se intalneste la 15.000 de operatii sub anestezie generala si este, de obicei, scurta si nedureroasa.

Dar ce ne facem in situatia altor greseli majore ale medicului nostru? Interventia chirurgicala in urma careia se amputeaza un membru gresit este de cele mai multe ori cauzata de o eroare administrativa. O certifica si cazul chirurgului Roberto Sanchez, care a aflat de la o asistenta medicala, la finele operatiei, ca tocmai amputase piciorul sanatos al pacientului sau.

Cu doar cateva cazuri de acest gen pe an, organizatiile de sanatate considera ca nu exista motiv de ingrijorare, fiind vorba de situatii rarisime.

In afara de incurcarea membrelor, exista medici care incurca chiar pacientii.

Se intampla in cazul celor cu nume identice sau proceduri similare, asa cum a patit-o, recent, un barbat din Cambridgeshire, Anglia, de la care s-a luat cristalinul pentru a-l implanta unui alt pacient a carui problema de vedere fusese deja corectata.

Uitarea unor instrumente sau accesorii medicale in corpul bolnavului s-a petrecut de 161 de ori pe parcursul anilor 2011-2012, in Marea Britanie.

De obicei este vorba despre un pansament sau burete medicinal si se intalneste in cazurile care necesita interventii chirurgicale de urgenta sau in situatia persoanelor obeze.

Chiar daca seamana a scena de film sau poveste, exista si in realitate cazuri de mame externate din spital cu copilul gresit.

Publicatia britanica da exemplu chiar patania unei romance, Cristina Zahariuc, care, dupa ce a nascut o fetita in anul 2008, s-a trezit acasa cu un baietel in toata regula.

In ciuda acestor intamplari, datorita faptului ca maternitatile permit mai nou mamelor sa isi tina bebelusii in acelasi salon pe timpul spitalizarii, riscul incurcarii nou-nascutilor este foarte mic.

Cele mai intalnite cosmaruri medicale par a fi insa cele referitoare la tratarea de catre falsi doctori.

In anul 2011, un tanar de 17 ani, Matei Scheidt, a fost condamnat pentru faptul ca a ingrijit mai multi bolnavi in Florida pretinzand ca este asistent medical. El a participat la o operatie, a vazut zeci de pacienti si a administrat tratamente.

Pe acelasi principiu, neozeelandezul Richmal Oates-Whitehead a tratat o parte din victimele atentatului cu bomba de la 7 iulie 2005 din Londra, fara a avea vreo calificare medicala.

Un alt barbat, Gerald Barnes, a reusit chiar performanta de a fi acuzat de cinci ori pentru faptul ca a pretins a fi medic.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#greseli medicale, #fals doctor, #malpraxis cazuri , #tratament