""
Ziare.com

Celulele stem, recoltare si tratament in Romania - preturi, pericole si controverse

de Madalina Mitan
Vineri, 11 Martie 2011, ora 12:39

   

Celulele stem, recoltare si tratament in Romania - preturi, pericole si controverse
Corpul uman contine peste 200 de tipuri de celule mature, fiecare avand o functie specifica si distincta. Fie ca este o celula a inimii, care bate ritmic, fie ca este o globula rosie, care transporta oxigenul catre fiecare particica din corp, orice celula are un rol bine stabilit.

Celulele stem se deosebesc de celulele noastre mature prin faptul ca au nu numai uimitoarea abilitate de a se multiplica, dar si capacitatea de a crea noi tesuturi atunci cand se divid si se dezvolta.

Practic, celulele stem stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism si pot fi folosite pentru inlocuirea celor care se degradeaza pe parcursul vietii. E ca si cum ar fi "piese de schimb" pentru corpul uman.

"Celulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii. Aceste celule au remarcabila capacitate ca, in functie de stimulii din mediu, fie sa se divida rezultand alte celule stem, fie sa se diferentieze in tipuri diferite de celule ale organismului - celule sanguine, celule nervoase, musculare etc. Celulele stem functioneaza ca un sistem de reparare a corpului, avand capacitatea de a creea tesut si putand inlocui virtual orice celula a corpului", a explicat, pentru Ziare.com, dr. Bogdan Ivanescu, presedintele STEM Sure.

Probabil cel mai cunoscut tip de tratament in care sunt folosite celulele stem adulte este transplantul de maduva osoasa la pacientii cu leucemie, anumite tipuri de cancer sau cu diferite boli de sange. In acest caz, celulele transplantate provin fie prin recoltarea de la o ruda de sange, fie de la pacientul insusi si nu implica nici un risc major pentru donator.

"Exista un numar de aproximativ 70 de boli in al caror tratament standard este inclus transplantul de celule stem. Printre aceste boli se numara leucemiile acute si cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei rosii (betatalasemie, anemie aplastica) si altele. Pana in acest moment, in lume s-au efectuat cca 20.000 de transplanturi cu celule stem pentru tratamentul leucemiilor", a mai spus dr. Bogdan Ivanescu.

Cum se face recoltarea?

"Singurul moment in care celulele stem ombilicale se pot recolta este momentul nasterii. Recoltarea este un procedeu extrem de simplu si fara nici un risc atat pentru mama, cat si pentru copilas. Dupa ce copilul s-a nascut si a fost incredintat medicului neonatolog, cordonul ombilical ramane atasat de placenta. Medicul ginecolog care a asistat nasterea va punctiona cordonul ombilical si va extrage o cantitate de pana la 150 ml de sange intr-un recipient special, pus la dispozitie de catre compania de recoltare celule stem", spune Bogdan Ivanescu.Apoi, cantitatea de sange este transportata in conditii de maxima siguranta la laborator. "Aici proba de sange va fi preluata de catre biologi, analizata, testata si in final, daca este viabila, este supusa procesului de criogenare. In cazul in care proba este validata, se stocheaza in conditii de criogenare si se emite un certificat care atesta caracteristicile acesteia", precizeaza Cristian Lacraru, director de comunicare al Biogenis, banca de celule stem. Atunci cand este nevoie de ele, sunt folosite pentru multiplicarea celulelor sanatoase.

Cat costa?

Tarifele bancilor de celule stem din Romania sunt diferite.

Pretul serviciului Cryo-Save de stocare pe 20 ani a patru probe (doua probe de celule stem din sange si doua probe de tesut, din cordonul ombilical, in doua banci) este echivalentul a 24,38 Euro/an.

"Cryo Stem Health nu percepe nici un cost clientilor din Romania, deoarece contractul se semneaza direct cu Cryo-Save si se plateste direct la Cryo-Save Elvetia", a precizat Dr. Roxana Macrin, general manager al Cryo Stem Health, firma care reprezinta in Romania banca Cryo-Save.

Stem Sure ofera clientilor sai servicii de recoltare, transport, calificare si prelucrare a probei de sange ombilical in Copenhaga, Danemarca, pentru suma de 850 de euro. Costul anual pentru serviciile de stocare in conditii de criogenie este de 70 Euro + TVA/an.

"Clientii nostri pot opta pentru plata integrala a depozitarii pentru 18 ani, caz in care beneficiaza de o reducere substantiala, de cca 550 euro", spune dr. Bogdan Ivanescu, presedintele STEM Sure.

Contractul de stocare se semneaza pe o perioada de 18 ani, deoarece dupa aceasta perioada copilul va deveni major si doar el va putea decide ce va face in continuare cu propriile celule stem.

La Biogenis, plata este esalonata in mai multe etape si, in functie de contractul ales, este cuprinsa intre 1.300 de euro si 1.700 de euro. La Steam Health Unirea, pretul prelevarii de celule stem, stocarii si criogenarii este de aproximativ 1.500 de euro.

Ce boli pot fi tratate cu celule stem?

Celulele stem sunt o sansa in tratarea multor boli grave si, pentru ca sunt stocate conform unei anumite proceduri, sunt disponibile in cazuri de urgenta reducand timpul de gasire a unui donator.Cercetatorii cauta modalitati de a creste celule si implicit de a dezvolta tesuturi cu importanta in tratamentul unor boli cu punct de plecare celular si apoi de a transplanta aceste fragmente tisulare diferitilor pacienti. De exemplu, boli precum diabetul zaharat sau Parkinson pot fi generate de existenta unui defect interesand un grup limitat de celule.

Prin inlocuirea celulelor modificate cu unele sanatoase se fundamenteaza baza tratamentelor medicale viitoare. Teoretic, acest tip de transplant poate constitui o alternativa terapeutica si in cazul pacientilor cu afectiuni cardiace sau hepatice.

"Studiile de specialitate mentioneaza ca in viitorul apropiat celulele stem se vor putea folosi in cazuri de deteriorare a Sistemului Nervos Central (maladia Parkinson, Alzhaimer, scleroza multipla, leziuni pediatrice cerebrale), boli autoimune, diabet.

Folosite in transplantare, celulele stem pot avea o compatibilitate de pana la 100%, maximizand sansele vindecarii atat a copilului, cat si a altor membri din familie. S-a observat ca rata de supravietuire in cazul transplantului intre frati este de aproximativ 73% fata de 29% in cazurile de transplantare de la un donator neinrudit", ne-a spus Cristian Lacraru de la Biogenis.

Banca publica versus banca privata

Celulele stem recoltate si stocate in bancile de celule stem sunt o sansa in tratarea multor boli grave si, pentru ca sunt stocate conform unei anumite proceduri, sunt disponibile in cazuri de urgenta reducand timpul de gasire a unui donator, in caz de nevoie.

Bancile de celule stem sunt publice si private. O banca publica recolteaza numai sange la nastere, din cordonul ombilical, procedura este gratuita, dar mama nu are drept de proprietate asupra celulelor.

"In cazul in care copilul ei ar avea nevoie vreodata de un tratament cu celule stem, va fi tratat ca orice alta persoana, donatoare sau nu, si va plati acelasi pret. Compatibilitatea intre doua persoane neinrudite in perimetrul Europei este de 1:20000, astfel incat exista posibilitatea gasirii intr-un timp indelungat a unui donator compatibil sau deloc", ne-a declarat dr. Roxana Macrin, general manager al Cryo Stem Health.

De cealalta parte, la bancile particulare, parintii sunt proprietarii celulelor pana cand copilul devine major, iar probele pot fi utilizate imediat, in functie de necesitati.

"O banca privata poate recolta atat sange, cat si tesut din cordonul ombilical. Parintii sau tutorii legali sunt proprietarii probelor pana cand copilul devine major si contractul se va putea prelungi si dupa 18-20 de ani. Parintii platesc contractul in momentul recoltarii.

Probele se pot utiliza imediat ce are nevoie in primul rand copilul (care este compatibil 100% cu probele), cat si parintii, fratii, bunicii, cu conditia compatibilitatii - teoretic familia este compatibila in 25% din cazuri cu proba). De aceea, probele recoltate se stocheaza separat in mai multe recipiente pentru a putea fi utilizate in functie de situatie.

Probele pot fi utilizate exclusiv de proprietarii lor si nu pot fi vandute. Un tratament cu celule stem proprii costa in jur de 10.000 de euro", a mai spus Roxana Macrin.

"Diferenta dintre o banca privata si una publica este extrem de importanta pentru parinti, in special datorita faptului ca proprietarul probei stocate este statul in cadrul bancii publice, si nu familia care a donat proba", a afirmat Bogdan Ivanescu.

Dezavantaje

Chiar daca nimeni nu contesta aportul transplantului de celule stem la sanatatea oamenilor, practica in sine ramane un subiect controversat, in special din punct de vedere religios. Din acest punct de vedere, pozitia Bisericii Ortodoxe Romane este una ferma, de respingere a utilizarii celulelor stem prelevate din embrionii umani."Exista specialisti care cred ca pot trata cu celulele stem absolut orice. Este un optimism exagerat. Biserica are rezerve in ceea ce priveste utilizarea celulelor stem recoltate de la embrioni umani si, din acest punct de vedere, chiar se opune folosirii embrionului uman pentru recoltarea celulelor stem. Dar nu are nicio retinere daca celulele sunt prelevate din orice alt tesut si, dupa ce sunt pregatite in laborator, sunt folosite pentru tratarea anumitor maladii", afirma intr-o declaratie acordata presei preotul Vasile Raduca, secretarul Comisiei de Bioetica a Patriarhiei Romane.

Este tratamentul cu celule stem considerat sigur? Raspunsul la aceasta intrebare depinde de originea celulelor. Daca sunt recoltate de la o persoana si transplantate alteia, ele pot transmite infectiile donorului, in cazul in care acestea exista si nu sunt reperate. Acest fapt este important tinand cont de riscul infectarii HIV/SIDA. Insa, in vederea alegerii donorilor, metodele de screening vor fi mult mai drastice.

O alta problema o ridica aparitia cancerului prin folosirea celulelor stem. O celula normala se divide in organism de un numar definit de ori, dupa care moare. Celulele stem au proprietatea de a se divide de un numar indefinit de ori, ceea ce le aseamana celulelor canceroase.

Este important de precizat ca celulele stem nu sunt celule canceroase, dar caracteristicile diviziunii lor le apropie de acestea, astfel existand posibilitatea ca la un moment dat sa degenereze si sa determine aparitia cancerului. Nu exista o metoda specifica in vederea determinarii riscului de aparitie a cancerului, de aceea pacientul trebuie investigat periodic, astfel incat, daca aceasta problema apare, sa fie rezolvata cat mai rapid.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 22370 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Pacat ca de aceste celule nu beneficiaza persoanele nevoite...

Au ajuns sa faca TRAFIC si cu aceste celule stem...
Ati mai auzit ceva de acel "REGISTRU UNIC " ???
De ce nu solicitati de la M.S. o statistica cu persoanele decedate din sectiile de ONCO ..un mic exemplu...
Cred ca veti ramane fara replica cand veti vedea statistica din anii anteriori...2006, 2007, 2008, 2009 , 2010...

 

preotii vindecatori

Ca de obicei biserica romana se pricepe la toate ca si raposatul pe care-l proslaveau in slujbele de duminica. Celulele stem se recolteaza nu din embironi ci din cordonul ombilical al copilului care altfel s-ar arunca. Aceste cellule si-au dovedit déjà eficacitatea in multe boli si in viitor probabil si mai multe. In fiecare zi alte descoperiri dau speranta celor bolnavi. In tarile civilizate recoltarea si pastrarea celulelor stem se face de catre stat si donarea este voluntara ca si donarea de sange. Mamele doneaza cordonul ombilical pentru ca vor sa salveze o alta fiinta. Din pacate in Romania donarea onorifica nu cred ca ar avea success. Noi suntem obisnuiti sa nu dam nimic pe gratis. Argumentele clinicilor primare din Romania ca pastreaza celulele stem si daca in viitor copilul are nevoie va avea transplantul imediat fara sa astepte ca in sistemul de stat. Din pacate ei uita sa mentioneze ca daca recoltezei cellule stem de la un copil care mai tarziu dezvolta sa zicem leucemie , nu vrei sa-i transplantezi aceleasi cellule ci de preferat sa-i transplantezi celulele altcuiva care nu poarta acest defect genetic. Concluzia, parintii care pastreaza celulele stem ale copiilor doar ca sa le foloseasca tot pentru ei nu fac decat sa ii imbogateasca pe unii smecheri care vor sa imbogateasca rapid pe seama dezinformarii. E adevarat ca in cazul statului aceste cellule devin proprietatea statului dar este folosita rapid si simplu de cei care au nevoie. In marea majoritatea a tarilor vestice transplantul de cellule stem e o rutina si nu pacientii nu platesc in plus fata de un tratament medical obisnuit.

 

smecheri elvetienii

"proba de sange va fi preluata de catre biologi, analizata, testata si in final, daca este viabila, este supusa procesului de criogenare. In cazul in care proba este validata, se stocheaza in conditii de criogenare si se emite un certificat care atesta caracteristicile acesteia" tradus celule ce dealtfel sint aruncate sint congelate si se noteaza a cui e - in spitale sau acasa in tara se moare de boli banale - astea sint gaselnite pentru parvenitii ce nu stiu ce sa mai faca cu banii pentru ca interventii cu celule susha inca sint de pionerat - pina termina bisnitarul banii, celulele neplatite sint bune de aruncat si atunci le vor recupera astia din uniunea nesovietica ce vor avea material divers fie pentru companii farmaceutice fie pentru tratarea celor ce au bani de 4-5 generatii nu imbogatiti in 20 de ani - mishto afacere ca patron cistigi oricum

 

Frunza verde ,,mar rotat ?

"Ce boli pot fi tratate cu celule stem?"
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Niciuna , deoicamdata. Ce imbolnavesc si astea la fel ca cele pe care ar trebui s ale inlocuiasca.
Dar ma sufoca ignoranta si incapactatea medicilor de a intelege cancerul. Cancerul e ste datr de paraziti si celulel stem nu sint mai rele decit un spin intrat in calcii.
Cancerul e ste dat de paraziti. Surpriza ? Nu fiti surprinsi. Oncologii trateaz acancerul dupa metodele aprovbate in 1929 , cind au luat gazele cu care nemtii omorau francezii si ne omoara prietenii. Da , aceleasi chimicale care sint in america folosite ca insecticide. O doz a costa cam 12 centi si e vinduta cu 800 de dolari.
Daca am dispretz pt cineva , o am pt medici si popi. Amindouia grupurile sint arogante, fara inteligenta ( medicii invata dupa tabele si au inteligenta unui copil de 14 ani ). Ei par destepti pt ca oamenii sint prosti.
Rusinea lumii de azi sint acsti doi mari paraziti: medicii si popii.
Nu e nici un loc unde celulel Stem au vindecat ceva. La fel ca si chemotherapy la cancer. Se tot incearca. Chemotherapia a mers rau pina acum de peste un miliard de ori si tot ce aplica. La fel si cu " stem cells ". E gainarie de luat bani pt " cercetare ".
Fiti atenti ca vine iar o gripa si iar medicii va fura pt bvacinuri.
Hotziiiii !
PS. Eu nu am nevoie de doctori. Sint sanatos perfect si nu am fost niciodata la doctori. Sa-i f ! Sanatatea e cea mai mare avere pe care o avem. Nu o dau pe mina la una sau unu care a invatat intre doaua betzii si kourvarii !

 

aici ai dreptate

multi mimeaza inteligenta iar prostii o atesta, exceptiile profesionale sint cele ce confirma regula, sint bani multi insa in buzunarul cui nu-i trebuie, multi in lume se prefac ca cerceteaza mai bine zis ruleaza un fond de cercetare obtinut pe cumatrii. Daca stapinii ar fi fost mai seriosi cancerul era vindecat deja de mai bine de 30 de ani- uite pina si nobelul se da la vechituri.

Frunza verde, tractoristule!

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor