Protocolul de tratament al COVID-19 in Romania: Cazurile usoare se pot externa rapid. Ce medicamente se folosesc la persoanele peste 65 de ani

Miercuri, 25 Martie 2020, ora 10:22
20881 citiri
Protocolul de tratament al COVID-19 in Romania: Cazurile usoare se pot externa rapid. Ce medicamente se folosesc la persoanele peste 65 de ani
Foto: Arhiva Pixabay

Protocolul de tratament al infectiei cu virusul SARS-CoV-2 care produce boala COVID-19, emis de Ministerul Sanatatii, a fost publicat pe 24 martie in Monitorul Oficial.

Actul normativ este semnat de secretarul de stat Horatiu Moldovan.

Directiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii, unitatile sanitare publice si private, precum si personalul medical implicat in furnizarea de servicii medicale din specialitatile implicate, vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.

Nu este recomandat niciun tratament in cazul bolnavilor asimptomatici. In cazul formelor usoare/fara pneumonie este recomandat tratamentul cu paracetamol.

Potrivit documentului, la ora actuala nu sunt medicamente aprobate pentru tratamentul infectiei COVID-19.

Medicamentele propuse in protocol se bazeaza pe experienta epidemiei de SARS din 2003, MERS din 2012 si pe datele acumulate pana acum din epidemia SARS-Cov2, arata sursa citata.

Grupa de risc: peste 65 de ani

Protocolul stabileste tratamentele recomandate in cazul formelor de boala.

Documentul prevede tratamentele pentru formele medii si severe, medicamentele, dozele si durata tratamentului.

De asemenea, sunt stabilite si criteriile de externare.

Grupe de risc: > 65 ani si/sau disfunctii de organ (pulmonara, cardiaca, hepatica), DZ, coronaropatie, BPOC, HTA

Durata de tratament este una orientativa, ea se poate prelungi sau scurta in raport cu evolutia pacientului, insa fara a se reduce sub cinci zile, cu conditia sa nu apara efecte adverse severe.

Monitorizarea pacientului se face clinic si biologic - biochimie zilnic la pacientul internat; repetarea imagisticii si a testelor biologice se face obligatoriu de urgenta in caz de agravare clinica.

Criterii de externare (ECDC, 10 martie 2020):

- clinic: afebril, dupa ameliorarea celorlalte simptome (diminuarea marcata - CDC; ameliorarea manifestarilor respiratorii si modificarilor radiologice - China);

- virusologic: doua teste PCR SARS CoV2 consecutive negative, pe probe recoltate la minimum 24 de ore intre ele din nazofaringe si/sau orofaringe; aceste probe se recolteaza la cel putin sapte zile de la primul test pozitiv si dupa minimum trei zile de afebrilitate.

"Cazurile usoare se pot externa rapid sau chiar ingriji la domiciliu, cu urmatoarele recomandari (ECDC, 10 martie 2020): minimum 14 zile de izolare cu monitorizarea starii de sanatate (direct sau telefonic) si cu precautii luate: camera individuala, purtarea mastii, mananca singur, igiena mainilor, nu iese din casa, pentru a proteja membrii familiei si comunitatea.

Testarea prezentei ARN viral in materiile fecale nu este justificata pe baza datelor existente," se arata in ordinul ministrului Sanatatii.

Schemele de tratament

Sursa: Lege5.ro

Ce medicamente se pot folosi

In actul normativ sunt prezentate si evidentele medicale internationale.

Printre medicamentele recomandate de Ministerul Sanatatii sunt: Lopinavir/Ritonavir (Kaletra) - in cazul formelor usoara/fara pneumonie stadiul precoce (primele 3 zile de la debutul clinic) sau Hidroxiclorochina- in cazul formelor cu risc sau mai grave.

In cazul formelor severe/critice sunt recomandate Hidroxiclorochina sau Remdesivir (Lopinavir/Ritonavir daca nu este disponibil).

Wang si colegii sai (Wang et al., 2020) au evaluat in vitro cinci medicamente aprobate de FDA si doua antivirale cu spectru larg impotriva SARS-CoV-2. Una dintre concluziile lor a fost ca "clorochina medicament antimalaric, utilizat si in bolile reumatice, cu efecte imunologice, este extrem de eficienta in controlul infectiei cu 2019-nCoV in vitro" si ca "datele de siguranta sugereaza ca ar trebui evaluata la pacientii umani care sufera de boala cu noul coronavirus".

Intr-un studiu recent (Gao si colab., 2020) se indica faptul ca, "potrivit datelor actuale", "rezultate de la peste 100 de pacienti au demonstrat ca fosfatul de clorochina este superior placebo in inhibarea exacerbarii pneumoniei, ameliorarea modificarilor imagistice pulmonare, promovand o reducere a multiplicarii virusului si scurtarea evolutiei bolii".

Xueting Yao impreuna cu colegii a descoperit ca hidroxiclorochina este mai puternica decat clorochina, inhiband SARS-CoV-2 in vitro.

Hidroxiclorochina este un analog al clorochininei care are mai putine interactiuni medicament- medicament. Mecanismul molecular de actiune al clorochinei si hidroxiclorochinei nu a fost complet elucidat. Rezultatele studiilor anterioare au sugerat ca clorochina si hidroxiclorochina pot inhiba coronavirusul printr-o serie de etape.

In primul rand, medicamentele pot modifica pH-ul de la suprafata membranei celulare si astfel inhiba fuziunea virusului cu membrana celulara. De asemenea, pot inhiba replicarea acidului nucleic, glicozilarea proteinelor virale, asamblarea virusului, transportul de noi particule de virus, eliberarea virusului si alte procese pentru obtinerea efectelor antivirale.

Lopinavirul este un inhibitor de proteaza utilizat pentru a trata infectia cu HIV, asociat cu ritonavir ca booster. Lopinavir si/sau lopinavir/ritonavir au activitate anticoronavirus in vitro. In tratamentul sindromului respirator acut sever (SARS), cercetatorii din Hong Kong au descoperit ca, in comparatie cu ribavirina singura, pacienti tratati cu lopinavir/ritonavir si ribavirina au avut un risc mai mic de suferinta respiratorie acuta (ARDS) sau deces.

In timpul epidemiei din Wuhan combinatia lopinavir/ritonavir a aratat efect favorabil daca este utilizata precoce, iar Jin si colaboratorii sai il recomanda ca terapie antivirala in faza initiala a bolii.

Remdesivir poate fi cel mai bun medicament antiviral pentru tratamentul 2019-nCoV. Experimente pe animale au aratat ca, in comparatie cu grupul de control, remdesivir poate reduce efectiv titrul virusului la soareci infectati cu (MERS)-CoV, imbunatateste deteriorarea tesutului pulmonar si are efect mai bun decat cel al grupului tratat cu lopinavir/ritonavir combinat cu interferon-β.

Medicamentul a finalizat faza III clinica pentru tratamentul infectiei cu virusul Ebola si exista date relativ complete de farmacocinetica si siguranta pentru corpul uman. Cu toate acestea, eficacitatea si siguranta remdesivir la pacientii cu 2019- nCoV trebuie sa fie confirmata in continuare de cercetarea clinica. In plus, remdesivir reduce eliminarea virusului la 2 zile de administrare.

Inhibitorii de neuraminidaza, oseltamivir, peramivir si zanamivir nu se justifica pentru tratamentul COVID-19, deoarece acest virus nu are neuraminidaza; se recomanda asocierea de oseltamivir la pacientul cu COVID-19 pana la excluderea diagnosticului de gripa prin test de amplificare genica sau atat cat este necesar pentru tratamentul unei infectii concomitente cu un virus gripal.

Tocilizumabul poate fi folosit la un subgrup de pacienti cu forme severe de COVID-19 la care exista o activare excesiva a inflamatiei. Identificarea acestor pacienti se poate face pe baza unor parametri cum ar fi cresterea nivelului feritinei, scaderea numarului de trombocite, cresterea VSH; acestia sunt grupati in cadrul unui scor H (Mehta P et al.).

Ordinul ministrului Sanatatii poate fi citit pe site-ul Monitorului Oficial.

Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Marcel Ciolacu dă asigurări că lista cu medicamente compensate se aprobă. „Vrem să producem în România astfel de medicamente”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că toate propunerile privind finanţarea listei de medicamente compensate sunt aprobate în Guvern şi a subliniat că în discuţiile purtate cu producătorii...
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
#tratament covid, #tratament sars cov, #ministerul sanatatii , #tratament