Secretele unei banci de celule stem. Moft, afacere sau colac de salvare? Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 19 Iunie 2013, ora 12:43
17630 citiri
Secretele unei banci de celule stem. Moft, afacere sau colac de salvare? Interviu

Grefele de celule stem recoltate din cordonul ombilical la nastere sunt un subiect controversat in lumea medicala.

Sunt medici care spun ca este vorba mai mult despre o afacere prospera, dar cu rezultate medicale inca modeste in raport cu costurile. Sunt cei care recomanda aceasta procedura bazandu-se pe rezultatele obtinute, dar si pe cercetarile importante in domeniu.

Dr. Tudor Panu, managerul national al Cord Blood Center, prima banca de celule stem din Romania, spune, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca subiectul trebuie tratat echilibrat si corect. Nu este vorba despre un panaceu, de o solutie universala pentru orice boli. Este vorba despre o centura de siguranta pentru copilul din al carui cordon ombilical sunt recoltate celulele si pentru familia lui si are o eficienta dovedita pentru aproximativ 80 de boli de sange.

"Posibilitatea de a utiliza grefa este de 1 la 400 de cazuri, la o perioada de viata de la 0 la 70 de ani", a explicat Tudor Panu. In acelasi timp, calitatea celulelor stem recoltate la nastere este mai buna decat a celor recoltate din maduva sau sange periferic pentru ca ele nu au suferit inca efectele nocive ale factorilor de mediu, ale bolilor sau accidentelor.

Despre banci in care sunt tinuti banii sau alte valori a auzit toata lumea. Ce e o banca de celule stem? Ce depoziteaza ea?

Stocam si procesam celulele stem din sangele placentar recoltat la nasterea unui copil pentru a fi folosite in caz de nevoie, adica in cazul unui transplant, de acel copil sau de membrii familiei sale. In acest moment, in Romania avem stocate aproximativ 60 de mii de grefe.

Bancile de celule stem stocheaza doar sange recoltat la nastere?

Da, numai sangele plancentar recoltat la nastere, care este o sursa inepuizabila de celule stem utilizabile in circa 80 de afectiuni ale sangelui. Aceste celule recoltate la nastere sunt de o calitate superioara celorlalte doua surse de celule stem: maduva hematogena si sangele periferic, sursele clasice pentru prelevarea unui transplant cu celule stem. Celulele stem recoltate la nastere sunt de calitate mai buna pentru ca ele nu au fost inca afectate de boli, noxe, accidente, sunt cele mai apropiate de calitatea originara.

Care ar fi ce cele mai grave dintre cele 80 de boli la care v-ati referit?

Atat boli hematologice beningne, dar si de afectiuni maligne, de boli dobandite si ereditare. De la diferite forme de leucemii si limfoame, la anemii, de exemplu. .

Autotransplanturile cu celule stem recoltate la nastere sunt rezolvari certe sau deocamdata sunt doar experimentale? Sunt medici care contesta utilitatea acestor transplanturi si le considera mai mult o moda.

Tratamentul cu celule stem in cazul celor 80 de boli la care ma refer este dovedit clinic, stiintific. Exista si alte afectiuni, aflate acum in studiu, pentru care vom vedea daca functioneaza transplantul cu celule stem recoltate la nastere.

De exemplu, se vorbeste foarte mult despre medicina regenerativa, dar aceea este o chestiune intr-adevar experimentala. Cercetare se face si in Romania, suntem implicati si noi intr-un proiect cu Institutul Victor Babes in chestiunea medicinei regenerative, spre exemplu regenerarea inimii dupa infractul miocardic prin utilizarea de telocite si celule stem.

In cazul leucemiei, uneori medicii prefera transplantul de la un donator viu, de exemplu, de la un frate in locul autotransplantului.

Medicul transplantolog decide daca utlizeaza grefa recoltata la nastere sau, de exemplu, apeleaza la celulele unui frate sau ale altui donator.

Deci exista riscul ca un pacient care detine intr-o banca de celule stem o astfel de grefa recoltata la nastere sa nu o poata folosi, sa-i fie mai indicat transplantul de la un donator viu?

Sigur ca exista. Recoltarea la nastere pentru uzul propriu si al familiei este un fel de centura de siguranta pentru perioada vietii. Este corect sa explicam exact, fara exagerari. Celulele stem recoltate la nastere nu sunt un panaceu, un leac universal.

Un pacient poate beneficia de celulele stem recoltate la nasterea fratelui sau?

Daca un copil sufera de una dintre cele 80 de boli in care transplantul de celule stem functioneaza, are 25% sanse ca sangele recoltat la nasterea fratelelui sau sa fie compatibil si transplantul sa poata fi facut. Este asa numitul program de sibling la care noi tinem foarte mult.

Cate din cele 60 de mii de grefe despre care vorbeati au fost folosite?

Deocamdata avem un singur caz, o grefa transplantata in acest an in SUA, in cazul unui copil cu paralizie cerebrala, un transplant experimental. A fost realizat acum trei luni si asteptam rezultatele. Posibilitatea de a utiliza grefa este de 1 la 400 de cazuri, la o perioada de viata de la 0 la 70 de ani, iar cel mai in varsta client al nostru are 7 ani. Prin comparatie, riscul de a avea nevoie de un alt tip de transplant este de 1 la 200.

Daca un pacient are nevoie de un transplant, banca il ajuta sa-si gaseasca o clinica?

Da, si banca asigura costul transplantului propriu zis, precum si unele cheltuieli colaterale pentru insotirea pacientului.

Grefa de celule stem poate fi folosita o singura data?

Aici e decizia centrului de transplant, care poate sa foloseasca toata grefa sau, daca sangele e recoltat in mai multi recipienti, sa foloseasca numai o parte. Nu e decizia noastra.

Cat costa recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem?

Recoltarea si procesarea costa intre 500 si 1.000 de euro, in functie de pachetele alese. Dupa care urmeaza o taxa anuala de 50- 60 de euro pentru stocare. Mostrele sunt stocate in vapori de azot lichid, la minus 196 de grade Celsius, pentru o perioada nedeterminata.

Ati spus de cazul de transplant din SUA. Grefele de celule stem pot fi folosite si in clinici din Romania?

Da, in Romania exista trei centre foarte importante, cu mare experienta in domeniu, la Timisoara, Bucuresti si Targu Mures. Este un domeniu in efervescenta in toata lumea. La nivel mondial a fost realizat recent transplantul de celule stem cu numarul un milion.

Exista o perioada de valabilitate a grefei recoltata la nastere?

Cea mai veche grefa e in SUA si are 24 de ani de cand a fost stocata. Periodic criotuburile sunt analizate, iar scaderea viabilitatii, adica numarul de celule care mor este de 1-2%. Acum nu putem spune decat ca procesarea si stocarea corecte asigura o valabilitate pe termen nedefinit. E simplu de inteles, procesele biologice din cadrul celulei sunt foarte mult incetinite. Celulele criogenate imbatranesc cu mult mai incet, deci rezista cu mult mai mult.

In Spania si Italia exista banci publice de celule stem, de care poate beneficia orice pacient nu numai deponentii si familiile lor. In Romania exista asa ceva?

In Romania exista un registru national al donatorilor voluntari de celule stem, un proiect inca in dezvoltare. Directivele Europei comune recomanda colaborarea dintre bankingul privat si cel public, iar noi avem un astfel de model hibrid. Pe langa componenta de family banking, exista bankingul public care elibereaza grefe in regim public oriunde in lume. Aceste grefe pentru regimul public sunt stocate separat si puse intr-o baza de date internationala.

Pana acum au fost eliberate peste 35 de astfel de grefe din aceasta banca publica. Bankingul public presupune ca in momentul in care o persoana are nevoie de un tratament cu celule stem sa sa se caute un donator sau o grefa compatibila deja stocata undeva in lume. Bankingul privat presupune stocare exclusiv pentru uzul copilului si al familei sale. Dar cele doua tipuri de banking nu numai ca nu se exclud, ci ar trebui sa colaboreze cu mult mai mult.

Va invitam sa vizitati o banca de celule stem, pentru a reface drumul celulelor stem de la intrarea pe poarta pana la stocarea in containerele cu azot. Ghidul nostru este dr. Mirela Livadariu, sefa laboratorului Cord Blood Center.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#banca de celule stem, #leucemie tratament transplant , #tratament