Sfaturi pentru a te proteja de frig

Marti, 30 Decembrie 2014, ora 14:56
7396 citiri
Sfaturi pentru a te proteja de frig
Foto: Le Point

Scaderea temeperaturilor poate fi periculoasa pentru persoanele vulnerabile sau bolnave, dar si pentru copii. De aceea, este nevoie de unele masuri cu efect protector.

Ce riscam cand afara e ger

Frigul, gheata si zapada sunt o provocare pentru sanatate. Astfel, gerul poate duce la agravarea bolilor preexistente, mai ales cele cardiovasculare si respiratorii (bronsita cronica, astm), informeaza Le Point.

Provocand hipotermie si degeraturi, gerul poate creste riscul de mortalitate. De asemenea, favorizeaza intoxicatiile cu monoxid de carbon in cazul instalatiilor de incalzire improvizate sau defectuoase.

Cum trebuie sa ne imbracam

Este foarte important sa ne imbracam corespunzator. De preferat este sa alegem mai multe haine in loc sa ne imbracam, de pilda, cu un singur pulover gros: straturile de aer dintre haine au rol izolator.

Sunt de evitat hainele prea stramte, care impiedica circulatia sangelui. In schimb, sunt recomandate cele impermeabile.

Este recomandat sa ne acoperim extremitatile (maini si picioare), care se racesc cel mai repede, prevenind astfel degeraturile. Pentru incaltamintea de iarna, sunt ideale talpile antiderapante, pentru a preveni caderile.

Capul trebuie acoperit, mai ales ca prin aceasta parte a corpului se poate pierde 30% din caldura organsimului.

Precautii in cazul celor care iau tratamente

Anumite medicamente, cum sunt cele pentru tensiune, pot deregla mecanismele de lupta a organismului contra frigului.

Tratamentele indicate in tulburarile mintale, precum neurolepticele, pot afecta mecanismul de reglare a temperaturii corporale.

Alte medicamente pot agrava efectele frigului prin scaderea vigilentei, implicit a capacitatii de aparare contra gerului.

Frigul poate avea efecte mai grave in cazul celor care sufera de una sau de mai multe boli. Este vorba despre tulburari cardiace sau respiratorii (astm), hipotiroidie, boli neuropsihice, infectii respiratorii sau un handicap precum paralizia.

Bolile de sezon precum gripa sau gastroenterita favorizeaza deshidratarea, acelasi efect avandu-l si consumul de alcool.

Vulnerabili in fata gerului sunt copiii mici (0-2 ani), care isi pierd caldura corporala mai repede decat adultii, si persoanele in varsta, care au un metabolism mai incetinit, sunt mai sedentare si au o alimentatie si hidratare insuficiente.

Ce masuri se impun

Pentru a lupta contra frigului, este important sa avem o alimentatie echilibrata, sa bem multa apa, sucuri de fructe proaspete si ceaiuri calde. Nu consumati alcool, pentru ca acesta ofera senzatia de incalzire doar pe moment.

Iarna, exista tendinta de deshidratare, la care contribuie si caldura din casa.

Este indicat sa consumam la micul dejun fructe (citrice), cereale si lactate.

Inainte de a pleca la un drum lung, este bine sa ne interesam de conditiile meteo. De asemenea, trebuie sa luam la noi o patura, lichide (in termos), mancare si un telefon mobil incarcat si, daca este cazul, medicamente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sanatate efecte frig, #sfaturi iarna sanatate, #masuri protejare frig, #cum te protejezi de frig , #tratament
Comentarii