Cum sa ai cele mai bune rezultate in recuperarea medicala - Interviu prof. univ. dr. Elena Luminita Sidenco, Premium Wellness Institute

Advertorial
Joi, 03 Noiembrie 2016, ora 13:30
97554 citiri
Cum sa ai cele mai bune rezultate in recuperarea medicala - Interviu prof. univ. dr. Elena Luminita Sidenco, Premium Wellness Institute
Foto: prof. univ. dr. Elena Luminita Sidenco

Prof. univ. dr. Elena-Luminita Sidenco are o experienta de peste 20 de ani in recuperarea ortopedico-post traumatica, neurologica, reumatologica si pediatrie. Specialist desavarsit, aceasta s-a alaturat echipei Premium Wellness Institute inca din momentul in care proiectul era in faza de concept.

Clinica Premium Wellness Institute este structurata si dotata pentru a oferi programe de recuperare performante, cu ajutorul aparaturii de ultima generatie. Serviciile se adreseaza atat adultilor, cat si copiilor cu tulburari de statica vertebrala, precum scolioza, cifoza etc.

Dedicata profesiei sale si pasionata de toate noutatile din domeniul recuperarii medicale, prof. univ. dr. Elena-Luminita Sidenco ne-a acordat un interviu in care ne vorbeste despre unicitatea clinicii Premium Wellness Institute pe piata medicala, despre serviciile oferite, precum si despre noutatile privind procedurile de recuperare aplicate.

Sunteti o personalitate in domeniul recuperarii medicale; ca o scurta introducere, va rugam sa ne impartasiti cateva dintre experientele si realizarile dvs. profesionale de pana acum.

Consider ca imi fac meseria cu profesionalism. Activitatea mea pe parcursul celor peste 20 de ani in aceasta specialitate complexa, recuperarea medicala, cuprinde toate stadiile de pregatire profesionala si stadiile carierei universitare.

Realizarile sunt legate de generatiile de kinetoterapeuti pe care le-am format si sunt reflectate de comentariile care se regasesc pe bloguri, de activitatile centrelor pe care le-am organizat si in cadrul carora lucrez.

V-ati alaturat echipei Premium Wellness Institute inca din stadiul de concept si proiectare al clinicii. Cum ati aplicat expertiza dvs. profesionala in coordonarea acesteia?

Am fost solicitata de domnul rector Aurelian A. Bondrea, Rectorul Universitatii Spiru Haret, ca pe baza experientei pe care o am in domeniu sa organizez serviciul de recuperare medicala la cel mai inalt nivel de calitate.

Conceptul de la care plecam este acela ca "wellness" nu trebuie sa se rasfranga numai asupra oamenilor sanatosi; pacientii, in cea mai mare parte a lor, trebuie ca, dupa parcurgerea etapelor normale de evolutie prin tratament recuperator adecvat, sa ajunga la nivelele functionale cele mai avansate posibil, si de ce nu, sa poata beneficia in final si de starea de bine.

Clinica Premium Wellness Institute se axeaza pe principiul fundamental potrivit caruia trebuie sa utilizam metodologia complexa din domeniul nostru intr-o forma total personalizata.

Mai exact, punem in valoare procedurile de kineto, electro, hidro, masoterapie, intr-un program unitar, care sa fie personalizat pe baza datelor individuale ale fiecarui pacient sau persoana sanatoasa, in functie de obiectivul urmarit, programe de recuperare sau programe profilactice, astfel incat sa putem atinge rezultatele functionale maximale pentru conditia data.

Acest concept nu ar fi fost posibil de materializat fara achizitionarea aparaturii necesare pentru fiecare zona de terapie.

Am fost persoana care a indrumat toate achizitiile care s-au facut pentru acest centru, respectand parametrii de calitate stabiliti.

S-a dorit ca acest centru multifunctional sa fie un centru de referinta atat pentru tratamentul complex de recuperare, cat si pentru domeniul profilactic, care in Romania este putin evidentiat, dar si o puternica baza de invatamant.

Ne puteti da mai multe detalii despre sectoarele de activitate, gama de afectiuni ce pot fi tratate, precum si dotarile clinicii?

Actualmente, centrul beneficiaza de cea mai puternica baza de hidrotermoterapie si de massoterapie care exista la ora actuala intr-un centru de recuperare, dar si intr-un centru de wellness, precum si cea mai bogata si complexa gama terapeutica din domeniul termoterapiei in Capitala.

Partea de kinetoterapie beneficiaza pentru prima data in Romania de o linie completa de aparate pe baza de aer comprimat, pentru antrenarea tuturor grupelor musculare. Este o forma de aplicare a efortului fizic cu mult mai adaptabila nivelului functional real, decat terapia clasica, mecanica.

Sectorul de electroterapie este extrem de larg: avem capacitatea sa lucram cu un numar mare de pacienti simultan si putem sa aplicam la ora actuala, pe baza aparatelor de care dispunem, toata gama de proceduri electrice, incepand de la joasa frecventa pana la shockwave piezoelectric, campuri magnetice de joasa frecventa, LASER de medie si mare putere, in toate combinatiile posibile.

De asemenea, avem posibilitatea sa particularizam si sa individualizam programele de electroterapie in functie de fiecare subiect, in asa fel incat sa le putem angrena intr-un program unitar impreuna cu domeniul de hidrotermo si kinetoterapie.

Toate aceste lucruri sunt sutinute de compartimentele pe care noi le-am dezvoltat in aceeasi masura si anume: terapia ocupationala, kinetoterapia pasiva si robotica aplicata care lucreaza atat in mediul real, cat si in mediul virtual si este utila atat recuperarii neurologice centrale, cat si domeniului ortopedico-post-traumatic si chiar activitatii sportive de inalta performanta, in conditiile de crestere a performantei motorii la cel mai inalt nivel.

In conditiile vietii moderne, tulburarile de statica ale coloanei in general si tulburarile de statica plantara au o incidenta din ce in ce mai mare, si din pacate pana la varste inaintate sunt neglijate de majoritatea persoanelor.

Clinica Premium Wellness Institute dispune deun compartiment de posturologie-podometrie, atat vertebrala cat si plantara, care ne ajuta sa identificam, sa cuantificam si sa tratam toate problemele aparute si sa individualizam masurile care se impun.

In ce consta unicitatea Premium Wellness Institute si ce aduce nou aceasta clinica pe piata din Romania?

Trebuie sa intelegem ca recuperarea medicala este un domeniu complex, care se adreseaza unor patologii diverse, care pleaca de la patologia post-traumatico-ortopedico-chirurgicala si se intind pana la patologia neurologica centrala si periferica, implicand inclusiv tulburarile posturale, vertebrale si plantare.

Consideram ca ar fi util ca pacientul sa se intoarca cu mai multa atentie spre el insusi.

De multe ori, in ciuda faptului ca pacientii se stiu purtatori ai unei suferinte, nu ajung la medicul specialist decat in conditii de criza, atunci cand prezinta deja complicatii sau disfunctionalitati majore, care se compenseaza in intervale mai lungi de timp sau se compenseaza doar partial.

Din experienta pe care am dezvoltat-o atatia ani, am constatat in primul rand ca ar fi utila o preocupare permanenta pentru functionalitatea subiectului. Cum acest lucru este destul de greu de mentinut un interval mai lung de timp, venim cu ideea ca ar fi foarte util ca programul recuperator sa aiba o anumita periodicitate de aplicabilitate, astfel incat sa eliminam perioadele de criza.

Noi propunem pacientului un program pe care sa-l agreem de comun acord si sa il aplicam cu o anumita periodicitate. Astfel, introducem pentru prima data in Romania ideea de abonament pentru recuperare.

In conceptia noastra, terapeutul fizic trebuie sa fie un profesionist care sa stapaneasca toate domeniile terapiei fizice, si anume: electroterapia, hidrotermoterapia, massoterapia, terapiarobotica, terapia posturala, si bineinteles, terapia ocupationala, pe care sa le manuiasca eficient in sustinerea kinetoterapiei.

Asa cum are un medic care ii urmareste starea de sanatate intr-un anumit domeniu, pacientul va beneficia de un terapeut fizic personal, care sa poata aplica programul recuperator de la un capat la altul.

Intentia noastra este ca relatia dintre kinetoterapeut si medic sa fie directa, iar aceasta echipa formata din cei doi sa poata manageriza programul recuperator de la un capat la altul pentru pacient, urmarind eficienta acestuia.

Caror categorii de pacienti se adreseaza PWI?

Ne adresam pacientilor care sunt practic victimele accidentelor de tot felul, pacientilor cu suferinte locomotorii degenerative cronice, pacientilor care sufera interventii de corectie sau interventii artroplastice la nivelul articulatiilor, pacientilor care sufera interventii neurochirurgicale la nivelul coloanei sau la alte nivele ale aparatului locomotor, pacientilor care sunt din diverse cauze purtatorii unor sechele neuro-mio-artro-kinetice la diverse nivele ale membrelor sau ale coloanei.

Ce ne puteti spune despre echipa pe care o coordonati?

Echipa coordonata de mine este formata din produsele scolii noastre de kinetoterapie. Toti colaboratorii sunt fostii nostri studenti si masteranzi. Este vorba de oameni tineri, care s-au pregatit cu foarte multa daruire in aceasta profesie de terapeut fizic, atat teoretic cat si practic.

Sunt specialisti care au incercat ca intr-un interval relativ scurt sa capete experienta necesara pentru a se integra acestui curent mondial, si anume acela de a transforma vechea calificare de kinetoterapie in pregatirea de terapeut fizic.

Clinica de recuperare este dotata cu tehnologii performante din domeniul roboticii neurorecuperatorii destinat atat adultilor cat si copiilor prin sistemele REOGO si REOAMBULATOR. Ce performante si ce rezultate au aceste tehnologii la nivel national si mondial?

Programele de terapie robotica ne ajuta in crearea unor modele de miscare cat mai apropiate de modelele fiziologice pe care pacientii neurologici centrali le-au pierdut in urma unor accidente, care necesita inclusiv interventii neurochirurgicale, uneori laborioase.

Terapia robotica este o terapie utilizata in toata lumea, inclusiv la noi de mai multi ani si am considerat ca in conditiile in care acest centru se vrea a fi unul de referinta, inclusiv in domeniul recuperarii neurologice, nu am putea desfasura programe complexe de recuperare daca nu am avea si acest domeniu acoperit.

Terapia robotica este o terapie care se adreseaza atat adultilor, cat si copiilor. Aceasta terapie nu poate sa inlocuiasca procedurile fizical-kinetice, dar poate sa completeze programele si eventual, sa creeze modele de miscare noi care sa se adapteze mai bine performantei motorii reale a fiecarui pacient si chiar sa o imbunatateasca.

In incheiere, spuneti-ne de ce ar trebui sa alegem Premium Wellness Institute si nu un alt centru de recuperare.

In primul rand, atat persoanele sanatoase, cat si pacientii, trebuie sa inteleaga ca programele de recuperare nu trebuie aplicate numai in criza. Ar trebui ca pacientii, care in majoritatea lor sunt pacienti cronici, sa inteleaga ca intretinerea lor functionala depinde de modul cum isi administreaza programele de recuperare de-a lungul intregului an.

Primul element ar fi acela ca Premium Wellness Institute lanseaza pentru prima data conceptul de urmarire longitudinala a pacientului beneficiar al programelor de recuperare, in sensul realizarii acestora cu o anumita periodicitate agreata de comun acord cu pacientul, care sa-i permita acestuia mentinerea functionalitatii la cel mai inalt nivel posibil cvasi continuu, daca nu chiar continuu, si de ce nu?, sa-i permita atingerea si mentinerea starii de bine.

Noi suntem primul centru care lanseaza aceasta idee a abonamentelor de recuperare cu periodicitate stabilita de comun acord.

Al doilea element il constituie terapeutul personal - ca specialist unic in aplicarea programului de recuperare; pentru prima data in Romania, terapeutul fizic va pune in opera integral programul generat de medic, in asa fel incat relatia intre terapeut si pacient sa fie permanenta si terapeutul fizic sa aplice si sa gestioneze intregul program, urmarind evolutia pacientului pe tot parcursul derularii acestuia.

Noi promovam ideea terapeutului fizic specialist, capabil sa aplice orice procedura fizica din orice domeniu tehnic al recuperarii.

In al treilea rand, suntem in masura sa aplicam in acest moment in Premium Wellness Institute orice fel de procedura din domeniul terapiei fizice, indiferent daca este procedura electrica, hidrotermoterapica, masoterapica sau kinetoterapica si putem sa personalizam in totalitate orice program complex recuperator, in toate domeniile de patologie carora ne adresam.

Acestea ar fi cele 3 atuuri pe care consider ca Premium Wellness Institute le releva in contextul actual al peisajului general de asistenta de recuperare, in Capitala si de ce nu, poate si in tara.

Pentru a cunoaste cele mai avansate proceduri din domeniul terapiei fizice si pentru a afla ce servicii si programe de recuperare ofera clinica Premium Wellness Institute, acceseaza http://premiumwellness.ro/.

Foto: echipa Premium Wellness Institute

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Premium Wellness Institute, #Elena Luminita Sidenco, #kinetoterapie , #tratament