Un grup de cercetatori de la Lausanne a pus la punct o metoda promitatoare pentru tratarea unor boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 si scleroza in placi.
Cum poate fi reprogramat sistemul imunitar pentru a nu mai ataca propriul organism? POrnind de la aceasta intrebare, oamenii de stiinta de la un institut de cercetari din Elvetia au reusit sa inlature simptomele de boala autoimuna, reeducand globulele albe, potrivit unui comunicat publicat in revista stiintifica PNAS si preluat de Le matin.
In fiecare zi, miliarde de celule ale organismului uman mor si trimit un semnal catre sistemul imunitar. Daca este vorba de un traumatism sau de o inflamatie, mesajul este de stimulare a productiei de globule albe. In caz contrar, daca disparitia este naturala, celulele trimit un semnal linistitor catre sistemul imunitar.
Circa 200 de miliarde de globule rosii mor zilnic, asa cum este prevazut in mod natural, trimitand un mesaj de calmare catre sistemul imunitar. Mergand pe acest principiu, cercetatorii, prin metode de bioinginerie avansate, au atasat artificial globulelor rosii o proteina modificata, similara cu cea din pancreas, care este vizata pentru distrugere de catre limfocitele T, responsabile de diabetul de tip 1.
Reeducarea sistemului imunitar
In acest fel, semnalul linistitor transmis sistemului imunitar de catre globulele rosii disparute in mod natural va face referire si la proteina pancreatica artificial atasata. Limfocitele T sunt astfel reeducate si nu vor mai trece la atac: "Am putut reduce la zero raspunsul imunitar responsabil de aparitia diabetului de tip 1 la soareci", a afirmat Jeffrey Hubell, co-autor al studiului publicat in revista PNAS.
Riscuri si efecte secundare minime
Marele avantaj al acestei metode este ca riscurile pentru organism sunt minime, asigura oamenii de stiinta. "Metoda noastra nu ar trebui sa implice efecte secundare semnificative, deoarece nu vizeaza intregul sistem imunitar, ci doar un fel de globule albe implicate in boala", a comunicat co-autorul Stephan Kontos.
Primele teste pe subiecti umani oameni sunt programate pentru anul 2014. Cercetatorii vor testa metoda si pentru scleroza in placi, boala autoimuna in care limfocitele T distrug mielina care inconjoara si protejeaza fibrele nervoase.